Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Atıklar Seyhan'da değer kazanıyor!

Atıklar Seyhan

SEYHAN’DA ‘SIFIR ATIK’ YÖNETİMİYLE İSRAFIN ÖNÜNE GEÇİLİYOR

Yasamin her alaninda üretimi yönetim anlayisi olarak benimseyen Akif Kemal Akay baskanliginda Seyhan Belediyesi, bir yandan israfin önlenmesi, kaynaklarin daha verimli kullanilmasi ve atik olusumunun en aza indirilmesi için atiklari dönüstürüp, yeniden üretim sürecine kazandirirken; bir yandan da “Ayristir-Dönüstür-Kazandir” sloganiyla atiksiz yasam bilincini çocuklara asiliyor.

BASKAN AKAY FARKINDALIK YARATIYOR

“Üreten, istihdam ve kaynak yaratip, paylasan belediye” anlayisini yasama geçiren Seyhan Belediye Baskani Akif Kemal Akay, ‘Sifir atik’ hedefiyle de farkindalik yaratiyor. Israfi önleyip, kaynaklarin daha verimli kullanilmasini, atik olusumunun en aza indirilmesini, olusan atiklarin ayri toplanarak, geri kazaniminin saglanmasini amaçlayan ‘Sifir Atik’ yönetimiyle Seyhan’da, kagit-karton, plastik, metal, cam, atik elektrik-elektronik esyalar, atik pil ve bitkisel atik yaglar belirli bir sistem içinde, kaynaginda ve ilçenin farkli noktalarinda yerlestirilen Mobil Atik Getirme Merkezlerinde ayri toplanip, dönüstürülüyor, dönüstürülemeyenler ise bertaraf ediliyor.

ATIKLAR DEGER KAZANIYOR

Semt pazarlarindan geriye kalan organik atiklari, çim artiklari ve budanan agaçlarin dal ve yapraklari, Seyhan Belediyesi’nin kompost tesislerinde gübreye dönüstürülerek hem atiklara deger kazandiriliyor hem çevre kirliligi önlenip tasarruf saglaniyor.

 

“AYRISTIR-DÖNÜSTÜR-KAZANDIR”

Okullarin yeniden egitim-ögretime baslamasiyla birlikte Seyhan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlügü, pandemi kisitlamalari nedeniyle ara verdigi egitim çalismalarina yeniden basladi. “Ayristir-Dönüstür-Kazandir” sloganiyla atiksiz yasam bilincini çocuklara asilamak için verilen egitimlerin ilki Orhan Çobanoglu Ilkokulu’nda egitim-ögretim gören ögrencilere verildi.  Egitimde ögrencilere çevre, çevre kirliligi ve geri dönüsüm hakkinda bilgilerin aktarilirken, bu bilinci gelistirecek armaganlar da verildi.  Seyhan Belediyesi’nin Sifir Atik Egitimi Çalismalari isteyen tüm okullarda yapilacak.

ÜRETEN BELEDIYE ANLAYISININ AYRILMAZ PARÇASI

Sifir atik yönetiminin üreten belediye anlayisinin dogal bir parçasi oldugunu belirten Baskan Akay, 1 ton kullanilmis kâgidin geri dönüstürülmesi durumunda; 17 agacin kesilmesinin, 36 ton sera gazinin ve 267 kg kirletici gazin atmosfere atilmasinin,  25.900 litre suyun harcanmasinin, 4.410 litre petrol tüketilmesinin, 2,3 metreküp çöp alaninin isgalinin, yüzde 35-50 oraninda enerji harcanmasinin önlenebilecegine dikkati çekti.

 

INSANLIK GÖREVIMIZ

Akay, “Yasamimiz içerisinde bu farkindaligi uyguladigimiz takdirde hem israfi önleyebilir, hem de dogal kaynaklari koruyup,  yeniyi üretmek yerine elimizde zaten var olan geri dönüstürülebilir atiklari kullanarak sinirli orandaki dogal kaynaklarimizi koruyabilir ve enerjiden tasarruf ederek ekonomimize katki saglayabiliriz. Bu bizim insanlik görevimiz çünkü bu dünya hepimizin!” dedi.

 

 


  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli