Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Çiftçinin ocağını icra ateşi söndürdü...

Çiftçinin ocağını icra ateşi söndürdü...

Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatifi'nden hayvancılık ve tarımsal kredi kullanan çiftçiler icrayla perişan oldu

Adana'da 700 bin liralik hayvancilik kredisi ve 50 bin liralik tarimsal kredi borcunu ödeyemeyen kardes 2 çiftçinin 300 dönüm tarlasi, traktörleri, hayvanlari ve çiftlikleri icralik oldu. Mallarina el konulup icra yoluyla satilan çiftçiler Süleyman ve Niyazi Göden kardesler, AKP üyesi olduklarini belirterek yasadiklarina adeta isyan etti. Çiftçilerin dramini yerinde görüp sorunlarini dinleyen CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, 'Ürettiginden kazanamayan çiftçinin ödenmeyen kredi borcu nedeniyle icra yoluyla ocagina incir agaci diktiler' dedi.


ICRADAN SATISA ÇIKARILDI

Adana'nin Karaisali Ilçesi'ne bagli Aktas Köyü'nde 70 büyükbas ve 300 küçükbas hayvani bulunan, 300 dönümlük arazilerinde ise slajlik misir, bugday ve ayçiçegi üreten çiftçiler Süleyman Göden ve kardesi Niyazi Göden, 2020 yilinda Ziraat Bankasi'ndan 700 bin liralik hayvancilik kredisi kullandi. Çiftçilik yapan Göden kardesler, Tarim Kredi Kooperatifi'nden de 50 bin liralik tarimsal kredi borçlanmasina girdi. Hayvancilikta girdi maliyetlerinin fahis oranda artmasina ragmen süt ve et fiyatlarinin yerinde saymasindan kaynakli kredi borçlarini ödeyemeyen Süleyman ve Niyazi Göden, icra karariyla magdur oldu. 700 bin liralik kredi borçlari 2 milyon liraya, 50 bin liralik kredi borçlari da 180 bin liraya çikan çiftçi Göden kardeslerin tarla, traktör ve araçlariyla hayvanlari ve çiftlikleri icradan satisa çikarildi.

Resim önizlemesi

'HER SEYIMIZE EL KOYDULAR'

Hayvancilik yaparken kullandigi kredi nedeniyle yasadiklarina isyan eden Süleyman Göden, söyle konustu:
'Kredi borçlarini ödeyemedik ve agabeyim de kefil oldugu için 700 bin liralik kredi borcum faiziyle birlikte 2 milyon liraya çikti. Her seyimize el koydular. Özel bankalara yapilan yardimlar bize yapilmadi. Biz bu hale düsmek için kredi kullanmadik. Bu krediyi üretmek, faydali isler yapmak için kullandik. Maalesef yüksek maliyetlerden dolayi bu duruma düstük. Bu topraklar bize dedelerimizden kaldi, simdi ise Ziraat Bankasi tarafindan bu topraklar satiliyor. 1 milyon lira deger biçilen yerlerimizi 200 bin liraya, 4-5 milyon deger biçilen yerlerimizi 2 milyon liraya sattilar. Ya bu hükümet bize yardimci olsun, ya da 'Kardesim biz sizi gözden çikarttik' desinler. Ben AKP üyesiyim, köy baskaniyim. Bizi bu hale getirsinler diye mi rey verdik? AKP milletvekilleri halimizi sormuyor. Kimse bizi dinlemiyor. Sessiz kitle agliyor. Hamile hayvanlar kesime gidiyor. Insanlar kurtulmaya çalisiyor. Geçen yil kullandigim ÜRE gübresi 1650 liraydi, simdi 5200 lira oldu. Insan Allah'tan korkar ya. Bizi bitirmeye hevesliler. Tarim Bakani çikmis, 'Çiftçinin moralini bozmayin' diyor. Benim bekam gitmis bekam. Arazilerimi satmis devletin bankasi. Ne varsa satmis, hatta bitiremediler bir ikisini gelecek hafta satacaklar. Bu arazileri çiftçiler degil, isin emlakçilari aliyor. Allah'tan korkun.'

 


'ARABAMI BAGLADILAR, TRAKTÖRLERIMI SATTILAR'

Tarim Kredi Kooperatifi'nden 50 bin liralik tarimsal kredi kullandigini söyleyen Niyazi Göden ise, 'Çektigim krediyi ödeyemedim. Borcum 180 liraya çikti faiziyle. Arabam karakolda bagli. Traktörlerimi de sattilar zaten. Çiftçilik yapacak hal birakmadilar' diye konustu.


'ISTIFA EDIN'

CHP Karaisali Ilçe Baskani Mustafa Eren ve partililerle birlikte icralik olup perisan hale gelen çiftçilerin dramina yerinde tanik olan ve sorunlarini dinleyen CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut ise sunlari kaydetti:
'Tarimin ve çiftilerin sorunlarini anlatmaktan dilimizde tüy bitti ama Misir'daki sagir sultan duydu, Tarim Bakani ve iktidar duymadi. Üreticilerimiz burada da perisan haldeler. Ziraat Bankasi'ndan kullandiklari 700 bin lira, 2 milyona çikiyor. Tarim Kredi Kooperatifinden kullandiklari 50 bin liralik kredi 180 bin lira oluyor. Allah'tan korkun, kuldan utanin. Adeta tefeci faizi gibi faizlerle çiftçi perisan edildi. Üreticilerimizi destekleyin diyoruz. Tarim çöktü, isçi ve memur bitti. Üreticilerin halini görmüyorlar, rahatlarina ve keyiflerine bakiyorlar. Gelin yol yakinken dönün, üreticileri destekleyin ya da birakin, istifa edin!'



  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli