Içisleri Bakanligi “Koronavirüs Tedbirleri” kapsamina 81 Il Valiligine ilçe ve semt pazarlarina iliskin bir ek genelge daha gönderdi. Koronavirüs tedbirleri kapsaminda valiliklere gönderilen genelge ile il, ilçe ve beldelerdeki mahalle/semt pazar yerlerinde uyulmasi gereken kurallar yeniden düzenlendi.



Bakanlik, tüm dünyayi etkisi altina alan Koronavirüs (Covid-19) salgininin Türkiye'de kamu sagligina olumsuz etkilerini asgari seviyeye düsürmek amaciyla alinan tedbirlere ilave olarak il, ilçe ve beldelerdeki mahalle/semt pazar yerlerinde uyulmasi gereken kurallari yeniden düzenledi. Bakanlik, söz konusu kurallari içeren genelgeyi valiliklere gönderildi.

Genelgeye göre; vatandaslarin sebze, meyve, tahil, bakliyat, temizlik malzemesi gibi temel gida/temizlik maddelerinin karsilandigi pazarlarda giyim, oyuncak, vb. zaruri olmayan ihtiyaç maddelerinin satisina izin verilmeyecek.



-Kamuoyunda sosyete pazari olarak adlandirilanlar basta olmak üzere sergi ve tezgâhlarda giyim, oyuncak, süs esyasi, çanta vb zaruri olmayan ihtiyaç maddelerinin satisinin yapildigi tüm pazarlarin faaliyetleri 27.03.2020 tarihinde saat 17;00 itibariyle geçici bir süreligine durdurulacak.

-Temel gida/temizlik maddelerinin satisinin yapildigi pazarlarda, Valilik ve Kaymakamliklarca belediyeler ile isbirligi içinde, yogunluktan dolayi virüsün bulasma hizini engellemek amaciyla vatandaslarin temel gida/temizlik maddelerine erisimini engellemeden, pazar yerleri ve günlerine iliskin olarak alternatifler üretilerek tedbirler planlanacak.

-Il, ilçe ve beldede yasayan vatandaslarin temel gida/temizlik maddelerinin karsilanmasi için mevcut pazarlardaki yogunluk göz önünde tutularak ihtiyaca göre yeni pazar/satis yerleri belirlenebilecek.

- Pazarlara iliskin alinacak tedbirler kapsaminda vatandaslarin temel gida/temizlik maddelerine erisiminde belediyeler tarafindan dogrudan hizmetin sunumu basta olmak üzere tedbirler alinabilecek.

-Mevcut Pazar yerlerinde ve yogunlugu dagitmak için belirlenen yeni pazar/satis yerlerinde her bir satis yeri (tezgah/sergi) arasinda en az 3 metre mesafe olacak sekilde pazar/satis yerleri düzenlenecek.

-Bu amaçla mevcut pazar yerlerinin genisletilmesi (ilave cadde ve sokaklarin dahil edilmesi vb), yeni satis yerlerinin belirlenmesi, gerek görüldügünde geçici süreligine zaruri olmayan ihtiyaç maddelerinin satisinin yapildigi pazar yerlerinin/parsellerinin bu amaçla tahsis edilmesi tedbirlerinin biri veya hepsi birlikte kullanilacak.

- Pazar/satis yerlerinde ambalajsiz satilan yas sebze ve meyvelerin tüketicilerce temas edilmeden, dogrudan pazarci esnafi tarafindan hijyen kosullarina dikkat edilerek posetlenmesi/satisinin yapilmasi saglanacak. Bu husus pazar/satis yerlerinde görevlendirilecek zabita memurlari tarafindan sürekli kontrol edilecek.

Pazarci esnafi kisisel hijyen kurallarina uymasi konusunda uyarilarak koruyucu önlemleri alinmasi saglanacak; bu husus belediye zabitasi ve ilgili esnaf odalari tarafindan denetlenerek gerekli islem yapilacaktir.

- Belediyelerce pazar/satis yerlerinde çöp toplama, hijyen ve dezenfeksiyon hususunda gerekli tedbir alinacak.

- Pazar/satis yerleri en geç saat 19:00'a kadar faaliyet yürütebilecek; buna yönelik tebligatlar pazar esnafina yapilacaktir.

- Pazar yerleri/satis yerlerinde belediyeler pazar esnafi ve vatandaslarimiz için el dezenfektani konusunda destek olunacak.

Bakanlik söz konusu tedbirlere iliskin valiler ve kaymakamlar tarafindan il/ilçe belediyeleri ile isbirligi içinde ilgi mevzuat ve yazilar çerçevesinde gerekli kararlar alinarak tedbirlerin ivedilikle uygulanmasi ve uygulamada herhangi bir aksakliga meydan verilmemesi, gerekli görülmesi durumunda alinan kararlara uyulup uyulmadiginin genel kolluk marifetiyle denetlenmesi istedi.