Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Kadınlar hakları için mücadeleye var güçleriyle devam edecekler

Kadınlar hakları için mücadeleye var güçleriyle devam edecekler

Bodrum’da yapılan büyükşehir belediye başkanları toplantısında İstanbul Sözleşmesi’nin feshi ile ilgili basın açıklaması yapıldı.

Büyüksehir Belediye Baskanlari Bulusmasi’nin dördüncüsü Yaliçiftlik Mahallesi’nde Sea Garden Otel’de gerçeklestirildi. Toplanti öncesi CHP’li 11 büyüksehirin belediye baskanlari ve esleri, Istanbul Sözlesmesi’nin feshi ile ilgili bir basin açiklamasi yapti. Basin açiklamasini Mugla Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Osman Gürün’ün esi Gülsün Gürün okudu. Gürün, açiklamasinda su ifadelere yer verdi:

“Türkiye’de yasayan kadinlar olarak 20 Mart 2021 tarihinde çok karanlik bir güne uyandik. Gece yarisi açiklanan bir Cumhurbaskanligi Kararnamesi ile Türkiye Cumhuriyeti, ilk imzacisi oldugu Istanbul Sözlesmesi’nden ayrildi. Toplumsal cinsiyet esitliginin saglanmasi, kadina yönelik siddet ve aile içi siddetin önlenmesi adina çok kiymetli olan bu sözlesmeden çikilmasi, tarihimizde kara bir leke olarak kalacaktir. Çok üzgünüz, öfkeliyiz ama asla yilgin, güçsüz ya da umutsuz degiliz. Kadinlar tarih boyunca oldugu gibi haklari için mücadele etmeye var güçleriyle devam edeceklerdir. Bundan hiç kimsenin kuskusu olmasin.

Burada Istanbul Sözlesmesi’nin maddelerinden ve amacindan kisaca söz etmek istiyoruz ki neye karsi çikildigi biraz daha iyi anlasilsin. Istanbul Sözlesmesi kadina yönelik siddeti bir insan haklari ihlali olarak tanimlar. Kadina yönelik siddeti ortadan kaldirmayi, toplumsal cinsiyet esitliginin saglanmasini, kadin haklarinin korunmasini hedefler. Devletlerin kadina yönelik siddeti yok etmek, toplumsal cinsiyet esitligini saglamak adina yasal düzenlemeler ve politikalar hayata geçirmesi gerekliliginden söz eder. Istanbul Sözlesmesi kadinlari, kiz çocuklarini ayrimciliktan, siddetten, tacizden korur.

 

Simdi soruyoruz. Bunda sizi rahatsiz eden nedir? Sadece bu yilin ilk üç ayinda 80’e kadin erkekler tarafindan öldürülmüsken, yurdun dört yaninda kadinlar tacize ve siddete ugruyorken bu karari alma nedeniniz nedir? Siz kiz çocuklarimiz gelecege umutla bakmasin, kadinlar hayatin her alaninda esitsizlikle mücadele etsin, siddete, tacize ugrasin mi istiyorsunuz? Türkiye Cumhuriyeti bu ortaçag karanligina mahkum degildir. Bu karar hayata degil cinayete, esitlige degil erkek zorbaligina destek vermektir. Bu kararin alinmasinda etkisi olan kim varsa kadina yönelik siddetin sorumlulugu onlarin üzerinde olacaktir.

Buradan Türkiye’nin her kösesinde yasayan kiz kardeslerimize sesleniyoruz. Yilmak, vazgeçmek, geri adim atmak yok. Haklarimiz için her zamankinden daha büyük bir azimle mücadele edecegiz. Her yerde var olmaya devam edecegiz. Kadina yönelik siddete sessiz kalmayacagiz. Kadinlari yasatacagiz. Toplumun her kesiminin bu ugurda mücadele edecegine dair inancimiz tam. Birlikte güçlüyüz, birlikte basaracagiz. Hiçbir kararin bizim inancimizdan ve azmimizden güçlü olmadigini biliyor Istanbul sözlesmesi yasatir diyoruz.”



  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı