Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Misis'te kazıların süresi 6 aya uzatıldı...

Misis

BAŞKAN KOCAİSPİR: “MİSİS KÖPRÜSÜ GECE ARTIK BİR BAŞKA GÜZEL OLACAK”

BASKAN KOCAISPIR: “MISIS KÖPRÜSÜ GECE ARTIK BIR BASKA GÜZEL OLACAK”

Tarihi, milattan öncesine dayanan, üzerinde antik çagdan itibaren sayisiz medeniyetlerin kuruldugu, kralliklarin, derebeyliklerin, padisahliklarin hüküm sürdügü Misis’te kazilar  ayda 6 aya çikarildi. Yüregir Belediye Baskani Fatih Mehmet Kocaispir ile Adana Müze Müdürü Nalan Çopuroglu Yasti arasinda Misis Antik Kenti kazi ve çevre düzenleme çalismalari ile ilgili ortak protokol imzalandi. Ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde yilda fiili olarak 3 ay olan kazi süresi, Italya Pisa Üniversitesi ve Yüregir Belediyesi arasinda imzalanan protokol ile 6 aya çikartilarak ilgili protokol yenilendi. Tarihi Misis Köprüsü aydinlatma projesi isi baslamis olup antik köprünün tarihi dokusuna zarar verilmeden tamamlanacak.

Misis antik kentini dünyaya tanitmak için süren kazi ve çalismalara göreve geldigi günden bu yana büyük destek veren Yüregir Belediye Baskani Fatih Mehmet Kocaispir, “Misis Adana’mizin kültürel anlamda yeni gözdesi, cazibe merkezi olacak. Kazilar tamamlandiginda ortaya çikan tarihi eserler ve restorasyonlarla birlikte Misis Ölümsüzlük Sehri, dünya kültürel mirasina dahil olacak. Türkiye ve dünya yeni bir kültürel miras kazanirken, Misis tüm dünyadan ilgi gören bir destinasyon merkezi olacak” dedi.

Bölgede bulunan tüm tarihi yapilarin özgün yapisina kavusturulacagini belirten Yüregir Belediye Baskani Fatih Mehmet Kocaispir ''Misiste arkeolojik kazilar 2012 yilindan bu yana Yüregir Belediyesi koordinatörlügünde Adana Arkeoloji Müzesi baskanliginda, Roma Italyan Uluslararasi Arastirma Merkezi ve Pisa Üniversitesi isbirliginde devam ediyor. Bunun yani sira Roma dönemine ait 2 adet su degirmeni, kervansaray restorasyonu çalismalari büyük ölçüde tamamlandi.  Kazilarda elde edilen bulgulara göre Misis 7 bin yillik geçmisi olan bir yer. Arkeolojik kazilar devam ettikçe tarihe isik tutacak çok önemli eserlerin ortaya çikacagina inaniyorum.

 

Belediyemizin destekleri ile devam eden projemiz isiginda tarihi ve dogal güzellikleriyle Antik Kent Misis'i sadece Türkiye'ye degil dünya taniyacak. Devam eden kazilarin yani sira kervansaray ve 2 adet su degirmeni restorasyonu büyük ölçüde tamamlandi. Islevsel degerini geçen zaman içerisinde yitiren ve bu nedenle yok olmaya yüz tutan su degirmenlerini, otantik yapisiyla toplum hayatina tekrar kazandirilarak özgün yapisi korunarak restore edildi.'' seklinde konustu.

Misis'e layik oldugu degeri kazandirmak için özel bir çalisma yaptiklarini belirten Baskan Kocaispir “Tüm bu çalismalarimizi Kültür ve Turizm Bakanligimizin destegi, Kültür ve Tabiat Varliklari Koruma Kurulunun gerekli onay ve izinleriyle birlikte koordineli olarak yürütüyoruz. Dolayisiyla çok kontrollü ve ciddi bir çalisma oluyor.” dedi.



  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli