Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Trafik Sigortası'nda tüm sürücüleri ilgilendiren önemli değişiklik araç alacaklar dikkat

Trafik Sigortası

Trafik sigortasında geçtiğimiz hafta yapılan değişiklikle farklı türde araç alan hasarlı sürücülerin policesi, en yüksek prim ödemesi olan 1. kademe yerine 4. kademeden yani orta seviyeden yenilenecek.

Trafik sigortasinda geçtigimiz hafta yapilan degisiklikle farkli türde araç alan hasarli sürücülerin policesi, en yüksek prim ödemesi olan 1. kademe yerine 4. kademeden yani orta seviyeden yenilenecek.

Trafik sigortasinda, geçtigimiz hafta tüm sürücüleri yakindan ilgilendiren önemli bir degisiklik yapildi ve Resmi Gazetede yayimlandi. Degisiklik tam anlasilamadigindan kamuoyunda, ‘hasarsizlik indirimi kalkiyor, primler artacak’ seklinde yanlis yorumlandi. Isin dogrusunu sigorta uzmani yazar Noyan Dogan açikladi.

 

Trafik sigortasinda, sürücülerin hasar geçmisine göre 7 ayri kategori (buna basamak da diyebiliriz) bulunuyor ve prim artirim-indirimleri bu basamaklara göre belirleniyor. Ilk kez sigorta yaptiracaklar, trafik sigortasi sistemine 4. kademeden giriyor. Hasarsiz geçen her yil bir kademe artiyor ve 7. kademeye kadar çikiliyor, primler de ona göre azaliyor. 


Hasar yapildigi her yil için de kademe düserek, 1. kademeye kadar iniliyor ve fiyat da artiyor. 7. basamak, hasarsiz sürücülerin oldugu grup ve düsük prim ödüyorlar. 1-2-3’üncü basamak ise sürekli hasar yapan, riskli grup ve haliyle yüksek prim ödüyorlar.


Araç alacaklar dikkat: Gelelim, yapilan degisiklige. Trafik sigortasina göre; araç sahipleri, aracini satip yeni bir araç aldiginda, yeni araca iliskin bilgileri trafik sigortasini yaptirdigi sirkete bildirmek zorunda. Bu durumda araç sahibinin geçmisten gelen hasarsizlik indirim hakki ayni türdeki araçlar için devam ediyor. 

Ancak sürücü sattigi araç türünden farkli bir araç alirsa ve geçmisten gelen bir hasarsizlik indirimi varsa ilk kez sigorta yaptiriyormus gibi 4. kademeden poliçe düzenleniyor. Ama yok, hasarli sürücüyse, kullandigi araçtan farkli bir araç türü de alsa trafik sigortasina kaldigi yerden, yani zamli primden, devam ediyor.

 

Mevcut uygulama böyle: Daha açik söyle anlatayim. Diyelim ki, kamyonunuz var ve hasarli sürücüsünüz, trafik sigortasinda 1. basamaktasiniz, bunun için de yüksek prim ödüyorsunuz. Kamyonu sattiniz, otomobil aldiniz. Sigorta sirketi, yeni araç için sigortayi da 1. basamaktan yapiyor ve siz yüksek prim ödemeye devam ediyorsunuz. 


Farkli bir örnek daha vereyim. Otomobiliniz var ve hasarsiz sürücüsünüz; dolayisiyla da trafik sigortasinda 7. basamaktasiniz. Otomobili satip, kamyon aldiniz. Bu durumda da sigorta sirketi size ilk kez sigorta yaptiriyormus gibi 4. kademeden poliçe düzenliyor. Mevcut uygulama böyle

Uygulama kaldirildi: Iste, geçen hafta yapilan degisiklikle trafik sigortasindaki bu uygulama kaldirildi. 1 Eylül’den itibaren, artik trafik sigortasinda böyle bir uygulama yapilmayacak; o tarihe kadar da mevcut durum devam edecek. Peki, 1 Eylül’den sonra ne olacak? Orasi henüz net degil ama yeni bir düzenleme yapilacak.



  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli