Bugün, 12 Mayıs 2024 Pazar

“70 bin iflasa yenileri ekleniyor”

“70 bin iflasa yenileri ekleniyor”

Yeme-içme, eğlence işletmeleri Cumhurbaşkanına seslendi ve “Artık yeter” dedi

15 aydan bu yana evlerine ekmek götüremeyen, kimisi iflas eden, kimileri canina  kiyan, personelin çaresizlik ve açlikla mücadele ettigi yeme, içme, eglence isletmeleri, artik seslerinin duyulmasini istedi. Ankara’da Turizm Gastronomi Yeme Içme Eglence Isletmeleri Federasyonu (TURIFED) organizasyonunda bir araya gelen Anadolu Davet Etkinlik Federasyonu, Türkiye Lokantacilar ve Pastacilar Federasyonu, Tekel Bayileri Platformu, Müzik-Sen, Kabare Platformu ve TURIFED kurucu dernekleri, “Artik yeter!” dedi.

Toplantiya katildiktan sonra Adana’da açiklama yapan TURIFED Adana Sube Baskani Feridun Özkan, “Sesimizi duyun. Isletmelerin kira sorunu çözülsün. Borçlarimiz yapilandirilsin. Isletmelerimizi açin” diye konustu.
Kapali isletmelerde vergi, SSK, kira ödemelerinin devam ettigine isaret eden Özkan, “Mekâni kapatan hesabi öder” diye konustu. Isletmelere en az 2 yil geri ödemesiz faizsiz can suyu kredisi verilmesi ve tüm borçlarinin 2022 yilina ötelenmesi gerektigini aktaran Özkan, yöneticilerin adaleti saglamakla yükümlü oldugunu söyledi.

Tüm dünyaya musallat olan Covid-19’un Türkiye’de günah keçisi ilan edilen yeme-içme ve eglence sektörünün 10 milyon kisiye tekabül ettigini dile getiren Özkan, bulas riskine dair bilimsel hiçbir veriye dayanmadan isletmelerin kapisina kilit vurulmasinin anlamsizligindan yakindi.

Türkiye’de her yerin açildigini ancak sadece yeme-içme, eglence sektörünün kapali tutuldugunu ifade eden Özkan, “Isvereni, çalisani, tedarikçisi ve aileleriyle 10 milyon kisiyiz. Artik yeter diyoruz ve cevap bekliyoruz. Devletimize bagli, vergisini zamaninda ödeyen, istihdam saglayan sektörü daha fazla bekletmeyin. Oteller, AVM’ler, pazarlar, fabrikalar, kapali ortamda is yapan ofisler islerine devam ederken 15 aydan bu yana bizim isletmelerimizin kapali tutulmasi sektörü intiharlarla, açlikla, sefaletle bas basa birakti” diye konustu.

Isletmelerin kapanmasindan dolayi 70 bin isletmenin iflas ettigini dile getiren Özkan, “Devlet bizi kapatti ama hiçbir alacagindan vazgeçmedi. Turizm sektörüne asi önceligi tanidilar ancak turizmin ayrilmaz parçasi olan bizleri yok saydilar. Tüm birikimlerimiz yok oldu. Varimizi yogumuzu kaybettik. Adeta ölüme terk edildik. Kanunlara uyan, binlerce kisiye istihdam saglayan, kayit disina tenezzül etmeyen, vergisini zamaninda ödeyen isletmelerimiz destek paketinden bile faydalanamadi. Sayin Cumhurbaskanimiza sesleniyoruz ve artik yeter diyoruz” seklinde konustu.



  • Pazar 25.7 ° / 15.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 23.4 ° / 15.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 25.4 ° / 14.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı