'BÜYÜK HAKSIZLIK YAPILIYOR'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in onayiyla Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulan 11'inci Kalkinma Plani'nda yer alan Gümrük Müsavirleri Odasi'nin kurulmasiyla ilgili bölümün AKP'li milletvekillerinin önergesiyle plandan çikartildigini animsatan Ayhan Barut, '11. Kalkinma Plani'ndan sadece ‘Gümrük Müsavirleri Odasi Kurulacaktir' maddesinin çikarilmasi ülkemizin 110 yillik en eski kariyer meslegine yapilan çok önemli bir haksizliktir. Gümrük Müsavirleri Dernekleri, 4458 sayili yasanin geçici 6'nci maddesinde belirtilen kamu kurumu niteliginde örgütlenme hakkini 20 yildir sabirla beklemis, bunun için gerekli tüm çalismalari yapmis ancak bazi güç odaklarinca her defasinda anlamsizca engellenmistir. Ticaret Bakanligi’nin verilerine göre Dis Ticaret Islemlerinin yüzde 92'sini gerçeklestiren gümrük müsavirlerinin haklarinin yenmesine ve meslek örgütlerinin kurulmasinin engellenmesine tepki gösteriyoruz' dedi.

'HER ZAMAN YANLARINDAYIZ'

Gümrük Müsavirleri Odasi'nin kurulmasiyla ilgili sürecin derhal tamamlanmasi ve hakli talebin yerine getirilmesini isteyen Ayhan Barut, sunlari kaydetti:
'Ekonomik ve siyasi kriz ortaminda can cekisen ülke ekonomisinin kalkinmasi ve gelismesi için dis ticaretin önemi ortadadir. Bu kapsamda çok önemli rol üstlenen gümrük müsavirlerinin mesleki örgütlenmeye yönelik istemleri çok aciliyet tasiyor. Gümrük Müsavirleri'nin de tipki Mali Müsavirler Odasi, Barolar Birligi, Noterler Birligi gibi bagimsiz bir meslek kurulusuna kavusturulmasi sarttir. Ülke genelinde yaklasik 100 bin kisilik istihdam saglayan, Ticaret Bakanligi’nin gümrük alaninda çalisan personelinin neredeyse 5 kati çalisani olan ve ülkemiz için önemli derecede katma deger yaratan ve dis ticaretin en önemli aktörleri olan gümrük müsavirlerinin 'Gümrük Müsavirleri Odasi kurulsun' talebini destekliyor, her kosulda ve her zaman yanlarinda oldugumuzu duyuruyoruz.