Bugün, 18 Mayıs 2024 Cumartesi

Ayhan Barut'tan patates ve soğanda ihracat kısıtlamasına tepki

Ayhan Barut

'Ülkeyi ithalat cenneti yapanlar üreticileri yine mağdur etti'

 
 
 
'Ihracati degil ithalati kisitlayin'
 
ADANA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut,
patates ve kuru sogan ihracatina onay için Tarim ve Orman Bakanligi'na basvuru zorunlulugu getirilmesini tepki gösterdi. AKP'nin yanlis tarim politikalari sonucu Türkiye'nin tarimda net ithalatçi ülke haline getirildigini vurgulayan Barut, 'Ülkeyi ithalat cenneti yapanlar üreticileri yine magdur etti.  Üretici ihracat tesvigi beklerken kisitlamayi kabul etmiyoruz. Ihracati degil ithalati kisitlayin' dedi.
 
TEBLIG YAYINLANDI
 
Ticaret Bakanligi'nin, 'Ihraci Yasak ve Ön Izne Bagli Mallar Tebligi'nde yaptigi degisiklik Resmi Gazete'de yayinlandi. Yapilan degisiklige göre patates ve kuru soganin yurtdisina satisina yani ihracatina kisitlama getirildi. Karara göre patates ve kuru sogan ihraç etmek isteyen üreticilerin onay için Tarim ve Orman Bakanligi'na basvuruda bulunmasi gerekiyor.
 
 
'ÜRETIM VE ÜRETICIYE KÖSTEK DEGIL DESTEK OLUN'
 
Yapilan degisiklige tepki gösteren CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, sunlari kaydetti:
'Bunca senedir tek basina ülkeyi yöneten AKP hükümeti, tarimi bitirmis ve üreticiyi perisan etmistir. Üretime ve üretene destek yerine, samandan bugdaya, ayçiçeginden misira, pamuktan soyaya çiftçilerimizin yetistirip ürettigi her seyi ithal ederek karsilamaya çalismistir. Çiftçiye aktaracagi kaynagi ithalata vermis, hem milli ekonomimizi zarara ugratmislar hem de üreticilerimize darbe vurmuslardir. Üreticilerimizi adeta magdur etmek için onlarca tarim ürününü sifir gümrük vergileriyle ithal etmisler, yerli üreticinin belini bükmüslerdir. Ayni seyi simdi sogan ve patates üreticilerine yapiyorlar. Sogan ve patates üreticileri ürünleri depoda çürümesin, para etsin ve biraz yüzü gülsün diye destek bekliyor. Bu is bilmezler ise üretici ihracat tesvigi beklerken ihracata kisitlama getirdi. Yanlis tarim politikalariyla ülkeyi tarimda da net ithalatçi hale getirenler herkesi bir kez daha magdur etti. Bu kisitlama kararini kabul etmiyor, derhal kaldirilmasini istiyoruz. Gelin yanlista israr etmeyin, üretime ve üreticiye destek verin. Üretim ve üretici desteklenir, ithalat degil üretim ve ihracat odakli politikalar yasama geçirilirse ülkemiz ve üreticilerimiz bu isten kazançli çikar. 'Yerli ve milli' olmak bunu gerektirir.'


  • Cumartesi 28.9 ° / 18.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 32 ° / 18.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 32.1 ° / 19.2 ° Güneşli