Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, asiri yagislarin ekili ve dikili tarim alanlarini suya gömdügü Adana'da üreticilerin dört gözle zararlarinin karsilanmasini beklediklerini söyledi. Asiri yagislarin sular altinda biraktigi ekili ve dikili tarim alanlarinda inceleme yapan Barut, 'Üreticinin magduriyeti oldukça büyük. Acil bir sekilde hasar tespiti yapilmasini, drenaj kanallari ve nehir agizlarinin temizlenmesini, çiftçi borçlarinin ertelenmesini, Tarim Bakani'nin bölgeye gelip çözüm üretmesini istiyoruz' dedi.

 

'BAKAN GELSIN'

Asiri yagislardan en fazla etkilenen Seyhan, Sariçam, Yumurtalik, Karatas ve Yüregir'de incelemelerde bulunan Ayhan Barut, üreticilere ve yurttaslara 'geçmis olsun' dileginde bulundu. Özellikle ekili ve dikili alanlarin tamamen sular altinda kaldigi Yüregir ve Karatas'ta zarar boyutunun çok yüksek oldugunu aktaran Barut, Tarim ve Orman Bakanligi'nin ivedilikle çözüm üretmesini istedi. Sular altinda kalan marul tarlasini gösterip yasanan magduriyetin büyüklügüne dikkat çeken Ayhan Barut, '23 Aralik'tan bu yana bölgemizde araliklarla çok siddetli yagis meydana geldi. Ekili ve dikili tarim alanlari sular altinda kaldi. Bugüne dek metrekareye 350 kilogramin üzerinde yagis düstü. Vatandaslarimiz ve üreticilerimiz çok magdur oldu. Defalarca Tarim ve Orman Bakani'ni bölgemize çagirip inceleme yapmasini ve çözüm üretmesini istemistik. Ama hiç sesimizi duymadilar. Bu çagrimizi yineliyoruz. Lütfedip bölgemize gelsinler, inceleme yapip zararlarin tespiti ve karsilanmasi için adim atsinlar' diye konustu.

'DESTEKLEME PRIMLERI ERKEN ÖDENSIN'

Asiri yagis nedeniyle Adana'da 200 bin dekarlik ekili ve dikili tarim alaninin sular altinda kaldigina isaret eden Barut, 'Çok büyük zarar var. Artik sesimize kulak versinler. Bu benim degil, milletin, üreticinin sesidir. Çiftçilerimizin acilen Tarim Kredi Kooperatifi, Ziraat Bankasi borçlari faizsiz 2 yil süreyle ertelensin. Önümüzdeki yila ekim ve dikim yil yapabilmesi için çiftçilere ayni ve nakdi, tohum, gübre, para ve kredi yardimi gibi yardimlarin yapilmasi lazim. Her yil Temmuz ve Agustos aylarinda tarimsal ürünlere verilen destekleme primleri, afet ve yasanan magduriyet nedeniyle bu yil erken, hatta simdilerde ödensin. Üretmekten baska suçu olmayan üreticilerimizin bu zarari devlet tarafindan telafi edilmelidir' seklinde konustu.