Bugün, 10 Mayıs 2024 Cuma

Barut'tan Tarım Bakanına tepki; 'Tarım bütçesinde çiftçinin adı yok'

Barut

Barut'tan Tarım Bakanına tepki; 'Tarım bütçesinde çiftçinin adı yok'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM, Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Tarim ve Orman Bakanligi 2021 yili bütçesine sert tepki gösterdi. Bütçede tarimsal üretim ve üretene tam anlamiyla destek verilmedigini belirten Barut, bütçe görüsmelerinde tarimda pembe tablolar çizen Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli'yi elestirdi. Tarimda söz verilen ziraat, gida, su ürünleri, balikçilik teknolojisi mühendisi, veteriner hekim, tekniker ve teknisyen atamalarinin yapilmamasina tepkisini gösteren Barut, tarimda halkçi bütçe anlayisiyla mücadelelerinin sürecegini belirtti.

KOMISYON BASKANINA KINAMA

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki Tarim ve Orman Bakanligi 2021 Yili Bütçe Teklifi görüsmelerine katilan Ayhan Barut, bütçe görüsmelerindeki 5 dakikalik konusma haklarinin 4 dakikaya indirilmesine tepki gösterdi. Tarim ve Orman Bakanligi bütçesi görüsülürken Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu üyesi milletvekillerine ayrilan 4 dakikalik sürenin yetmeyecegine dikkat çeken Barut, Plan ve Bütçe Komisyonu Baskani Lütfi Elvan'i kinadiklarini bildirdi.


'KUSLAR DILE GELDI AMA BAKAN INSAFA GELMEDI'

Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli'nin de yer aldigi bütçe görüsmesinde ilk olarak atama bekleyen ziraat, gida, su ürünleri, balikçilik teknolojisi mühendisi, veteriner hekim, tekniker ve teknisyenlerin sorunlarina deginen Barut, söyle konustu:
'Sayin Bakana ziraat mühendisleri, veteriner hekim, gida, su ürünleri mühendisleri, teknikerler ve teknisyenlerle ilgili 3 yildir soruyoruz, 3 yildir da bu arkadaslar adina net bir cevap alamiyoruz. Simdi bir kez daha o arkadaslarimizin isteklerini dile getirecegim ve bir kez daha açik ve seçik soracagim. Açik ve seçik cevap almak istiyorum. Söz verilen 10 bin 551 atamayla ilgili gelisme var mi? 2020 yilinda 2 bin 143 atama gerçeklestirildi çesitli tarim meslek gruplarindan. Bu arkadaslarimiz, bu genç meslektaslarimiz, bu dönemde bütün Komisyon üyelerinin hepsine mesajlar atiyor, adeta bizleri mesaj yagmuruna tutuyorlar. Bu gençlerin feryatlarinin karsisinda daglar, taslar, kuslar dile geldi. Misir'daki sagir sultan duydu, bu konuda sayin Bakan ve yönetimi insafa gelmedi, kulaklari sagir oldu. Bu dönemde bu genç meslektaslardan atamayla ilgili ne kadar alacaksiniz ve düsünüyor musunuz?'

BAKAN PAKDEMIRLI'YE SERT ELESTIRILER YÖNELTTI

Pandemi döneminde saglik ve tarimin ön plana çiktigini aktaran Ayhan Barut, sunlari kaydetti:
'Bu süreçte tabii ki bazi aksakliklari, yanlisliklari da ön plana çikardi. Tarimda özellikle ithalata dayali sistemin çok yanlis oldugunu bize gösterdi. 'Paramiz var ki ithalat yapiyoruz' söyleminin yanlis oldugunu gösterdi. Tarim Bakaninin sunumuna baktigimizda, bir baska ülkede oldugumuzu düsündüm yani Türkiye'de oldugumuzu düsünmedim. Yani üretici borca batmis, sogandan patatese tüm ürünler tarlada kalmis, yetistiricinin eti de sütü de para etmemis ama tablo pembeye boyaniyor, güllük gülistanlik gösteriliyor. 'Tarimsal hasilamiz 7.5 kat artarak 275 milyara çikti' deniliyor burada. Peki, o zaman sorarlar, 2002 yilinda çiftçi borcu 4.5 milyardi, 40 kat artarak 180 milyara çikti. Neden bu söylenmiyor? Madem çiftçi, üretici ektiginden, diktiginden kazaniyorsa 2 milyon 800 bin olan çiftçi sayisi neden 700 bin eksildi? '18 milyar dolar tarimsal ihracatimiz var' denildi, tüm AKP iktidari döneminde 111 milyar dolar tarimsal ithalatin oldugunu söylemiyor bakan. 81 milyar dolar ihracat, 111 milyar dolar ithalat, eksi bakiye 30 milyar dolar civarinda. Tohumdan gübreye, ilaca, mazota, tüm dönemlerinizde yüzde 800 ila yüzde 900 civarinda zam yapildi ama tarim ürünleri bunun karsiliginda yeterli destegi maalesef alamadi. Tarim bütçesinde 2021 yili desteginin de 22 milyar lira olmasini kabul edemiyoruz. Çiftçiye özellikle mazotta, gübrede ve hayvancilikta 787 milyon lira eksik ödenmesi dogru ve kabul edilebilir degil. Çiftçi 3 milyar litrenin üzerinde mazot kullaniyor, zaten 20 milyar para ödüyor. Verdiginiz destek mazot parasina ya yetiyor ya yetmiyor. Tarima ve üretene destek verin.'

TALEPLERI VARMIS

Bütçe görüsmelerinde tarimda atamalara iliskin konusan Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli ise AKP döneminde çok sayida kisiyi kamuya atadiklarini ileri sürerek, 'Bunlari bir beklenti yaratsin diye söylemiyorum ama bizim her meslek daliyla alakali özellikle Cumhurbaskanligi Strateji Ofisine de yazmis oldugumuz taleplerimiz de var' diye konustu.  



  • Cuma 30.8 ° / 18.7 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.3 ° / 18 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 25.7 ° / 15.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı