Bugün, 13 Mayıs 2024 Pazartesi

Büyükşehir'den üreticiye 42 bin 500 lavanta fidesi...

Büyükşehir

Büyükşehir'den üreticiye 42 bin 500 lavanta fidesi...

Baskan Zeydan Karalar kirsalda üreticinin güçlenmesi, bulundugu yerde mutlu olmasi için yeni projeler üretiyor ve uygulamaya koyuyor. Adana Büyüksehir Belediyesi son olarak Pozanti ve Aladag ilçelerinde, katma degeri yüksek bir ürün olan lavanta fidesi dagitti. Baskan Zeydan Karalar, özellikle kadinin güçlenmesi, üretimde aktif rol oynamasi ve gelisime katki saglamasi için ne gerekiyorsa yapmaya kararli.

Adana Büyüksehir Belediye Baskani Zeydan Karalar, “Kalkinma Kirsalda Baslar” felsefesiyle, kentin bereketli topraklarinda çiftçilik yapan, üretime katki saglayan hemsehrilerine destegin miktarini her geçen  gün artiriyor. Adana Büyüksehir Belediyesi, dikimini ve üretimini tesvik etmek amaciyla Aladag ilçesinde 25 bin 500, Pozanti ilçesinde de 17 bin lavanta fidesi dagitti.

 

ARITMASIZ ILÇE, SUSUZ KÖY KALMAYACAK

CHP Il Baskani Mehmet Çelebi’nin eslik ettigi Adana Büyüksehir Belediye Baskani Zeydan Karalar, bizzat katildigi fidan dagitimi etkinliklerinde, kirsalda tarima ve hayvanciliga verilen ve verilecek destegin içerigi hakkinda bilgi verdi.

 

Baskan Zeydan Karalar, “Hiç olmadigi kadar hizmet göreceginize dair size söz verdim. Bunun geregini yerine getirecegiz. Nihayetinde ocakta insallah artik arti veren bir belediye bütçesi saglayacagiz. Ilk aylardaki çok kötü mali tabloya ragmen hizmeti durdurmadik. Kozan’da 50 km yol yaptik. Imamoglu’nda yaptigimiz isale hattinin uzunlugu 264 km. 30 km asbestli hat degistirdik. Ceyhan’da, Karatas’ta, Aladag’da, Kozan’da, bütün Adana’da kanserojen etkisi olan asbestli borulardan gelen su içiliyor.

 

Su cenneti Adana’nin üçte birinde saglikli su yok. Bu kardesiniz 5 yil içinde aritmasiz ilçe, susuz belde, köy birakmayacak Allah’in izniyle. Aladag’da önemli yol çalismalarimiz var ve uzun yillardir yapilamayan yollari kisa sürede bitirecegiz. Bu konuda muhtarlari toplayacagim. En azindan ana yollarda sikintiniz kalmayacak. Önümüzdeki yaz büyük bir yol hamlesi baslatiyoruz. Bana, ‘yaptiginiz yama, önce yapilan yollardan kaliteli’ diyorlar. Kaliteli yol yapmayanin parasini ödemem. Ben milletin parasini çarçur ettirmem. Benim kullandigim para sonuçta milletin verdigi vergilerden olusuyor. Bizim isimiz sadece yol, taziye evi, park, altyapi yapmak, su getirmek degil. Hangi vatandasimizin nerede bir ihtiyaci varsa ona el atmaya basladik. Tufanbeyli’de Tarim Il Müdürlügü’nün yaptigi paketleme tesisini birlikte isletecegiz.

 

Tufanbeyli’yi yeniden dünyanin en kaliteli fasulyesini, nohudunu, mercimegini üreten hale getirecegiz. Saimbeyli’de üzüm baglarini kuruyoruz su anda. Oraya çok ciddi tarim destegi veriyoruz. Feke’de silaj destegi veriyoruz. Hayvanciligi destekliyoruz. Aladag’da da tarimin yani sira, hayvancilik destegini gündeme alacagiz. Pozanti’da domates ve çilek fidesi dagittik. Bizde siyaset ayrimi yok. Hangi partiye oy verirseniz verin, benim kardeslerimsiniz. Hepinize hizmet etmek benim boynumun borcudur” dedi.

 

LAVANTA KATMA DEGERI YÜKSEK BIR ÜRÜN

Pozanti’yi, Karaisali’yi, ve Aladag’i lavanta cenneti haline getirmek istedigini belirten Baskan Zeydan Karalar, “Daglik, topragi az olan yerlerde lavanta bir endüstri ürünü ayni zamanda. Hem görseli insani çok mutlu ediyor, rahatlatiyor. Kokusu, yagi, dünyada çok önemli. Bunlarin önemini bilin. Türkiye’de bu artiyor. Adana’da lavanta üretimi arttiginda biz bir tesis kuracagiz, lavantalarinizi sizden alacagiz, endüstriyel ürün haline getirip daha çok para kazanmanizi saglayacagiz. Dönümden yaklasik 1 ton ürün alabilirsiniz. Lavantanin kilosu su anda minimum 5 liradir. Dönümden 5 bin lira para kazanilabilir.

 

ENERJIMI HEMSEHRILERIMDEN ALIYORUM

Biz sizin yaninizdayiz. Biz parayi iyi yönetiriz. Beni Seyhan Belediyesi’nden taniyorsunuz ama Adana Büyüksehir Belediyesi’nde de bu kardesinizin farkini bariz biçimde göreceksiniz. Tabii ki her sorunu bir anda çözmek mümkün degil. Sirayla ama birbirimize inanarak ve güvenerek, tabii ben size dayanarak bu isleri yapacagim. Ben üç gündür iki saat uykuyla ayaktayim arkadaslar. Diyorlar ki ‘Baskan bu enerjiyi nereden buluyorsun?’ Iste karsimdaki kardeslerimden aliyorum. Sizlerden aliyorum.

 

Bana desteginiz, güveniniz bana hem büyük mutluluk veriyor, hem büyük güç veriyor. 24 saat çalissam size hizmet etmekten asla yorulmam. Mustafa Kemal Atatürk, ‘Hiç dinlenmemek üzere yola çikanlar asla yorulmazlar’ diyor. Ben hayatinda hangi sektörde çalistiysam, hangi isi yaptiysam onu en iyi biçimde yapmaya çalistim. Ne Çukobirlik’te, ne özel sektörde, ne de kendi isimde basarisizliga tahammül gösterdim. Bunun iki nedeni var. Birincisi çalisani Allah sever. Ikincisi de Mustafa Kemal Atatürk, ‘Vatanini en çok seven, görevini en iyi yapandir’ diyor” diye konustu.

 

ADANA’NIN MAKUS TALIHI KIRILACAK

Lavanta üretiminin ve getirilerinin ayrintilariyla ilgili de bilgi aktaran Baskan Zeydan Karalar, söyle devam etti: “Milli ekonomiye ekstra gelir getiren, uçucu yagi en fazla kozmetik ve parfüm sanayisinde kullanilan lavanta (Iyi parfümlerin tanesi 80-100 avro) güzel kokusu nedeniyle sabun ve diger endüstri kollarinda, ilaç sanayisinde, agri kesici, sakinlestirici, uykusuzluk giderici özellikleriyle kullanilabilmektedir. Çiçeklerinin sifa verici özellikleriyle çay seklinde de kullanilmaktadir.  Balcilar da lavanta istiyor bizden. Daha çok ektirmemizi istiyorlar. Lavanta çiçeklerinden elde edilen bal daha iyi para ediyor.

 

Bal üreten kardeslerim beklesinler onlara da sürprizim olacak. Bal üretimi bölgemizde çok önemli. Bal üretiminde Türkiye’de üçüncü Adana. Adana issizlikte sampiyon oluyor ya, makus talihini kiracagiz Adana’nin. Adana’nin böyle güzel rekorlarla anilmasini saglayacagiz. Saimbeyli’de üzüm baglari olusturduk ve yine Saimbeyli’ne soguk hava deposu yapacagiz. Böylece kirazlarin dalda kalmasini engelleyecegiz. Ihracatlarina destek olacagiz. Buradaki amaçlarimiz kirsaldaki vatandaslarimizin sosyoekonomik seviyesini yükseltmek, küçük aile isletmelerini canlandirmak, kooperatif kültürünü hayata geçirmek, yerinde istihdam saglamak, insanlarin yasadiklari yerde mutlu olmasini saglayarak, sehirlere göçü bir nebze engellemek.”

 

POZANTI LAVANTA DAGITIMI

Adana Büyüksehir Belediye Baskani Zeydan Karalar, Aladag ilçesinin ardindan Pozanti’da da lavanta fidesi dagitti. Burada vatandaslarla bir araya gelen Baskan Zeydan karalar, soguk havaya ragmen törene katilan kadinlara, muhtarlara ve vatandaslara tesekkür etti.

 

KÖYLÜYÜ YENIDEN MILLETIN EFENDISI YAPMAYA KARARLIYIZ

Baskan Zeydan Karalar, “Karakislakçi’dan gelen kadinlarimiz, çilek üreten kadinlarimiz, Kinali Eller… Biz Seyhan Belediye Baskaniyken karis karis bütün Adana’yi gezdik. Hangi ilçede, hangi köyde ne problem var, bunlarin tamamini tespit ettik.

 

Köylünün, çiftçinin giderek yok olmaya basladigini, büyük izdirap içinde yasadigini, yokluk içinde yasadigini gördük. Mustafa Kemal Atatürk’ün köylü milletin efendisidir” sözünü hatirladigimizda büyük izdirap çektik. Bizim köylümüz gerçekten milletin efendisidir ve gerçekten milletin efendisi olmalidir. Bosuna söylememis ulu önder. Ne yazik ki o milletin efendisi olan köylü çok zor durumda simdi. Biz büyük bir çabayla tekrar köylüyü milletin efendisi yapmaya kararliyiz degerli kardeslerim” dedi.

 

KADIN-ERKEK OMUZ OMUZA ÇALISACAK, ADANA GELISECEK

Kadinin toplumun her alaninda güçlenmesinin önemine deginen Baskan Zeydan Karalar, “Kadini güçlendirmek, kadini toplumda daha etkili kilmak, inanin bir ülkenin gelismisligi ile çok dogru orantilidir. Bundan erkeklerin en ufak bir tereddüdü  olmamalidir. Büyük bir cesaretle, kadinlarin daha güçlü, sosyal ve ekonomik alanlarda daha çok yer alan bir hale getirmeye yönelik çabalarimizin olmasi hepimizin görevidir. Erkekler, ‘Ya bizim etkimiz azalir, kadin bizi dinlemez’ diye düsünmesin. Hiç öyle bir sey olmaz. Kadin erkegin, erkek de kadinin yardimcisidir. Netice itibariyle hayat müsterektir. Bizim birbirimize yardim etmekten baska da çikar yolumuz yoktur. Kadinlari güçlendirmeye çalisiyoruz” diye konustu.

 

KADINLARA IMKAN VERILDIKÇE, KIRSALDA SORUNLAR AZALIYOR

Çesitli ilçelerde tarimin ve hayvanciligin gelismesi için önemli isler yapildigini ifade eden Baskan Zeydan Karalar, söyle devam etti: “Çilek buralarin önemli bir meyvesidir ve dünyanin en yararli meyvelerindendir ama çiftçilerimiz, köylülerimiz satamiyor. Feke ve Saimbeyli’de hayvanciligi gelistirmek için slaj destegi yaptik. Aladag ve Pozanti’da lavanta fidesi dagittik. Bacilarim, kardeslerim lavanta istediler. Size her sey feda olsun! Daha önce Pozanti’da çilek fidesi dagittik. Karakislakçi Köyü’ne gidin görün. Sirf bu kadinlarimizin çalismasindan ötürü Karakislakçi Köyü ekonomik sorunlarini çözme konusunda çok yol kat etti. Ama daha iyi olacagiz.

 

Istiyoruz ki memlekette hiç bir kardesimizin en ufak bir derdi olmasin. Biz bu desteklere devam edecegiz. Bizim köylüye, kadinlara, sizlere destegimiz devam edecek.  Ülkenin gelisimi de, ülkenin refahi da, ülkenin huzuru da kadinin gerçekten güçlenmesinden geçiyor. Ben her zaman sizin yaninizdayim. Kooperatifleri destekleyecegiz. Daha çok kadin kooperatiflerini destekleyecegiz. Biz Seyhan Belediyesi’ndeyken Kinali Eller diye bir kooperatif kurduk, simdi onlarca kooperatif kuruyoruz. Hayvanciliga destek veriyoruz, sütçülüge, balciliga destek verecegiz. Nerede bir köylü kardesimin ihtiyaci varsa onun yaninda olacagiz.”

 

POZANTI’YA ALTYAPI VE YOL HIZMETI

Bunlari yaparken merkeze hizmetin de unutulmadigini aktaran Baskan Zeydan Karalar, sözlerini söyle tamamladi: “Pozanti’nin yollarina bu sene küçük onarimlarin disinda fazla müdahale edemedik ama seneye karlar erimeye basladiktan, biraz sicaklar artmaya basladiktan hemen sonra çok ciddi bir yol hamlesini de göreceksiniz.

 

Pozanti’ya ne söz verdiysek yapacagiz. Ne dedik; ‘Tekir’in altyapisini halledecegiz, Pozanti’da susuz bir yer birakmayacagiz.’ 2020 yilinda, bu dönemde aritmasiz bir yerlesim birimi düsünülebilir mi? Degerli kardeslerim tam 10 ilçede aritma yok. Adana’nin 1/3’ünde saglikli su yok. Adana’nin üçte biri asbestli borudan su içiyor hala. Su kanserojen borulardan geçiyor. Ben bunu önceki dönem belediyeleri suçlamak için söylemiyorum. Bu 30-40 yillik bir süreç. Ama bu kardesiniz bu dönem sonuna kadar Adana’da susuz bir köy, susuz ilçe ve 1 metre asbestli boru birakmayacak. Hemsehrilerinin kanserojen borulardan akan suyu içmesine bu kardesiniz tahammül edemez. Sadece Tekir’deki altyapi hizmetinin bedeli 400 milyon lira. Ama insan sagliginin, hemsehrilerimin sagliginin yaninda paranin hiçbir önemi yok. O parayi bulacagiz ve Tekir’in, Pozanti’nin altyapisini yapacagiz.”

 


  • Pazartesi 23.4 ° / 15.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 25.4 ° / 14.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 25.3 ° / 15.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı