Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

'Çiftçi borçları faizsiz, 2 yıl süreyle ertelensin'

'Çiftçi borçları faizsiz, 2 yıl süreyle ertelensin'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, narenciyede hasat sürerken 2018 yili Destekleme Fiyat Istikrar Fonu (DFIF) desteklerinin hala ödenmemesine tepki gösterdi. 2019 yilinin sonuna gelindigine dikkat çeken Barut, ayrica narenciyede bahar aylarinda yasanan sicak ve poyraz nedeniyle yüzde 70'e varan ürün kaybinin üreticileri magdur ettigini, çiftçilerin Ziraat Bankasi ile Tarim Kredi Kooperatifine olan borçlarinin faizsiz 2 yil süreyle ertelenmesini istedi.

 

'BAKANLIK NEYI BEKLIYOR?'

Hasadin sürdügü narenciye bahçelerinde incelemelerde bulunan CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, magdur üreticilerin sorunlarina dikkat çekip çözüm istedi. Üretim maliyetlerindeki fahis artisa karsin narenciye fiyatlarinin geçen yilla ayni seviyede oldugunu vurgulayan Barut, ürün fuyatlari ile yüzde 70'e varan rekolte kaybinin üreticileri perisan ettigini dile getirdi. 2019 yili biterken hala 20018 yili narenciye Destekleme Fiyat Istikrar Fonu (DFIF) desteklerinin ödenmemesine tepki gösteren Barut, 'Bakanlik üreticileri desteklemek, borçlarini faizsiz ertelemek için daha ne bekliyor?' dedi.

 

'BORÇLAR ERTELENSIN, DFIF ÖDENSIN'

Çukurova Bölgesi'nin geçmisten bu yana 2 ana ve önemli ürünü bulunduguna isaret eden Ayhan Barut, sunlari kaydetti:
'Bunlardan birisi pamuk digeri narenciyedir. Bölgede narenciye hasadi sürüyor. 2019 yilinda da narenciyede büyük sorunlar yasaniyor. Mart ve Nisan aylarinda yasanan mevsim normallerinin üzerindeki asiri sicak ve poyraz nedeniyle narenciyede yüzde 50-70 oraninda verim kaybi var. Bazi agaçlarda hiç meyve yok. Bu verim kaybi ekonomik olarak zarar verdi. Üretim maliyetleri fahis oranda artarken ürün fiyatlari geçen yilla ayni seviyelerde. Narenciyeyi sicak ve poyraz vurdugunda Tarim Bakanina, 'Afet Bölgesi ilan edilsin' diye çagri yapmistik. Kimse orali olmadi. Çiftçilerimizin Ziraat Bankasina ve Tarim Kredi Kooperatiflerine borçlari duruyor. Çiftçi borçlari iki yil süreyle ve faizsiz ertelenmeli. Ayrica hala 20018 yili narenciye Destekleme Fiyat Istikrar Fonu (DFIF) destekleri ödenmedi. Hükümetin, bakanligin üreticileri desteklemesi gerekir ancak hala bu destekleri göremiyoruz. Acilen DFIF destekleri ödenmelidir.'



  • Cuma 28.5 ° / 16.5 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.9 ° / 18.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 32 ° / 18.5 ° Güneşli