Bugün, 13 Mayıs 2024 Pazartesi

Çiftçiyi borç yükünden kurtarın!

Çiftçiyi borç yükünden kurtarın!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, çiftçi borçlarının faizinin silinerek 5 yıl süreyle taksitlendirilip yapılandırılması için iktidara çağrı yaptı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, çiftçi borçlarinin faizinin silinerek 5 yil süreyle taksitlendirilip yapilandirilmasi için iktidara çagri yapti.

AKP'nin yeni dönemde Vergi Usül Kanunu, Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi'nde düzenlemeler içeren teklifinin Meclis'e sunulacagini açikladigini animsatan Barut, 'Bu teklifte, çiftçilerin talep ve beklentileri dogrultusunda üretimin sürmesi için üreticileri borç yükünden kurtaracak yapilandirma da yer almalidir' dedi.

'SORUNLARIN NEDENI AKP POLITIKALARIDIR'

AKP'nin 56 maddelik yasa degisikligi teklifinin 1 Ekim'de açilacak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulacagini bildiren Ayhan Barut, 'Ne yazik ki ülkemiz tarimi bitme noktasina getirilirken, maliyet yükü altinda ezilen çiftçimiz hizla üretimden uzaklasiyor. Bu yanginin nedeni AKP'nin is bilmez politikalari, tarimdan zerre anlamayan bir bakanin vurdumduymaz uygulamalaridir. Can çekisen tarima, nefes alamayan çiftçiye derhal yardim eli uzatilmali, bu çikmazdan dönülmelidir' diye konustu.

'FAIZI SILIN, 5 YIL TAKSIT YAPIN'

TBMM'de geçen dönem çiftçi borçlari ve kurumlar vergisi dahil 9 ayri kanun hakkinda torba yasa düzenlemesi yapildigini ancak yapilan düzenlemenin sorunlari çözmedigini ve daha da derinlestirdigini ifade eden Ayhan Barut, sunlari kaydetti:
'Ürettiginden kazanamayan, döviz kurlari firlayip maliyetler zirveye çikarken ürünü maliyetini kurtarmadigi için satilmayan ve borcu katlanan çiftçimiz çaresizce bekliyor. Geçen dönem borç batagindaki 365 bin civarinda çiftçinin, 2020 yilinda Tarim Kredi Kooperatiflerinden 8 milyar 260 milyon lira kredi kullandigi açiklanmisti. Getirilen yapilandirma, 2020 öncesi çiftçi borçlarini kapsiyordu. Üstelik düzenlemeyle çiftçiye faiz yükü bindirildi. Borca batan çiftçiden yüzde 30 pesinat istendi, taksit sayisi geçmis yapilandirmalarda bes taksitken üç taksite düsürüldü. Gerçeklikten uzak bu düzenleme nedeniyle çiftçinin bekledigi yapilandirma olmadi. Dag fare dogurdu, üstüne sorunlari katladi. Simdi yine bir teklif geliyor Meclis'e. Ayni sorunlar tekrar yasanmasin, mevcut problemler çözülsün diye ugrasiyoruz. Bu teklifte bankalara, finans kuruluslarina ve piyasaya borcu 190 milyar liraya ulasan çiftçiye derman bulunsun. Getirilecek teklifte, çiftçilerin talep ve beklentileri dogrultusunda üretimin sürmesi için üreticileri borç yükünden kurtaracak yapilandirma da yer almalidir. Borç faizlerini silin, kalan anaparayi 5 yil süreyle esit taksitlerle yapilandirin.'



  • Pazartesi 23.4 ° / 15.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 25.4 ° / 14.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 25.3 ° / 15.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı