Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, egitimden sagliga, barinmadan gidaya dek her konuda çocuklarin korunup gözetilmesini ve sorunlarinin çözümü için Meclis'i göreve çagirdi. Özellikle çocuk isçiligine dikkat çekip çocuklara daha adil ve güvenli bir dünya yaratilmasi gerektigini belirten Barut, 'Gelecegimizin teminati olan çocuklarin gelecegini karartmayalim' dedi.

MECLIS'E TASIDI

20 Kasim Dünya Çocuk Haklari Günü'nde çocuklari Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) gündemine tasiyan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, 'Toplumun en zayif gruplarindan olan çocuklar; toplumsal olaylar, savaslar, hak ihlalleri gibi olumsuzluklardan en çok etkilenen kesimdir. Çocuk hak ihlalleri deyince akla ilk gelen çocuk istismari olsa da Türkiye'de gün geçtikçe artis gösteren çocuk isçiligi gerçegi göz ardi edilemeyecek seviyededir' diye konustu.

'ÇOCUK ISÇI ORANI YÜKSEK'

Çocuklarla ilgili hazirladigi soru önergesini Çalisma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakani Zehra Zümrüt Selçuk tarafindan yanitlanmasi istemiyle TBMM'ye sunan Ayhan Barut, sunlari kaydetti:

'Sanayi, tarim, tekstil gibi hemen hemen bütün sektörlerde çalistirilan ya da çalismak zorunda birakilan çocuklar yasalarin uygulanamamasi veya suistimal edilmesi sebebiyle magdur edilmektedirler. Yeterince egitim ögretim imkanlarindan da yararlanamayan bu çocuklarin çalisma hayatina atilmalari onlarin gelisimini de olumsuz etkilemektedir. Hükümetler; kanun ve yasalarin yani sira çesitli politika ve uygulamalarla çocuk haklarini ve çocuklari korumakla yükümlüdürler. Ancak, Türkiye gibi gelismekte olan ve az gelismis ülkelerde çocuk isçi oranlarinin diger ülkelere göre bir hayli yüksek oldugu görülmektedir. Bu oran issizlik, Gayri Safi Milli Hasiladaki düsüklük, ailelerin ekonomik, sosyo-kültürel, egitim durumu ve refah seviyeleriyle orantili olarak degismektedir.'

'ÇOCUK ISÇILIGINI ÖNLEMEK IÇIN PLANINIZ VAR MI?'

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Meclis'e sundugu önergede su sorulara yanit istedi:
'1. Ülkemizde kayit disi ve kayitli çalisan 18 yas alti kaç çocuk vardir? Yas gruplari dagilimi nedir?
2. Ülkemizde kayit disi ve kayitli çalisan yabanci uyruklu 18 yas alti kaç çocuk vardir? Uyruk ve yas gruplari dagilimi nedir?
3. Çocuk isçiligini önlemek, çocuk isçi sayisini azaltmak adina atilacak adimlar nelerdir? Bunun için herhangi bir çalisma yapiliyor mu?
4. 2015-2019 yillarinda is kazasinda yasamini yitiren 18 yas alti kaç kisi vardir? Sektörlere ve bölgelere göre dagilimi nedir?
5. Egitim çaginda olan ülke nüfusunun egitime katilma orani, yas gruplarina göre nedir?
6. 2015-2019 yillarinda kayit disi çocuk istihdam eden kaç isyerine idari ve mali ceza kesilmistir? Toplam kesilen ceza tutari ne kadardir?
7. 2015-2019 kayit disi çocuk isçi çalistirmasi sebebiyle kapatilan is yeri var midir? Sehir ve sektör dagilimi nedir?'