Bugün, 10 Mayıs 2024 Cuma

DSİ Çiftçinin Yüzünü Güldüren Projeleri Hayata Geçiriyor!

DSİ Çiftçinin Yüzünü Güldüren Projeleri Hayata Geçiriyor!

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Adana, Hatay, Osmaniye ve Mersin’de Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Projeleri hayata geçiriliyor. Sayısız fayda sağlayan projeler tarlalardaki verimi arttırarak çiftçilerin yüz

DSI yatirimlarinin kaynagini teskil eden su, yasamsal öneminin yaninda tüm üretim süreçlerinin ana girdilerinden birini olusturuyor. Ulastigi her alanda adeta zincirleme bir reaksiyona sebep olan su, hem sektörel hem de sektörler arasi hareketliligi tetikliyor. Suyun tarim ve sanayide yarattigi güçlü etki, genis is sahalarinin dogmasina da vesile oluyor. Bu baglamda suyu verimli kullanmak da büyük önem arz ediyor.



Tarim, enerji, hizmet ve çevre sektörlerinde faaliyetlerini yürütmekte olan Tarim ve Orman Bakanligi, Devlet Su Isleri (DSI) Genel Müdürlügü; insa ettigi barajlar ve göletler basta olmak üzere depolama tesisleri ile çiftçilerimize sulama suyu saglarken çiftçilerimizin bu suya rahatça ulasmasini saglayacak farkli projeleri de hayata geçiriyor.


Bu kapsamda Adana, Hatay, Osmaniye ve Mersin’de Arazi Toplulastirma ve Tarla Içi Gelistirme Hizmetleri (AT ve TIGH) projelerinin uygulanmaya devam edildigini ifade eden DSI Genel Müdürü Kaya Yildiz;“Suyu kaynagindan alarak çiftçilerimizin hizmetine sunmamizi saglayan ‘Sulama Projeleri’ arazi toplulastirmasina bagli olarak uygulandigi takdirde parsel sinirlarina bagli kalmadan en ekonomik sekilde, sulama, yol ve tahliye planlamasi yapildigindan, yatirim maliyetlerinde tasarruf saglanmaktadir.” dedi.

Arazi Degerleri En Az Iki Kat Artiyor

Arazi toplulastirma projeleri ile kamulastirma maliyetlerinin yüzde 90 oraninda azaldigini dile getiren Genel Müdür Yildiz;“Arazi toplulastirmasi ile parseller büyür, modern tarim teknikleri vetasarruflu sulama metotlarinin uygulanmasi kolaylasir. Parsel sayisi azalir. Düzenli ve ideal parsel sekilleri olusturulur. Her parsel yola ve sulama kanalina kavusur. Isletme merkezi ile parseller arasindaki mesafeler azalir, ulasimdan dolayi meydana gelen kayiplar azalir, yakit tasarrufu saglanir. Zirai mücadele ve gübreleme kolaylasir. Daha az is gücü ile maliyetler azalir. Sulama orani ve randimani artar. Saglanan katma degerden dolayi arazi degeri en az iki kat artmaktadir” ifadelerini kullandi.

406 Mahallede 4 Milyon 571 Bin 400 Dekar Arazi Için Toplulastirma Projeleri Hazirlandi

4 sehri kapsayan 25 farkli Arazi Toplulastirma ve Tarla Içi Drenaj Projesi gelistirilerek bu projelerin 8’inin tamamlandigini vurgulayan Genel Müdür Yildiz; “Bu projelerin 18’i Adana,3’ü Hatay, 2’si Mersin ve 2’si ise Osmaniye’de yer aliyor. Bu projeler neticesinde 231mahallede 2 milyon 495bin 700 dekar arazideki toplulastirma çalismalari tamamlandi,175 mahalledeki 2 milyon 075 bin 700 dekar alanda ise arazi toplulastirma çalismalarimiz devam ediyor.” Dedi.

Çiftçimizin Yüzünü Güldüren Projeleri Hayata Geçirmeye Devam Edecegiz

Adana ve Osmaniye’deki 2 farkli projenin ayrintilarina da deginen Yildiz; “276 Milyon TL maliyetli, ‘Adana Seyhan AT ve TIGH Projesi’ ve ‘Osmaniye Kadirli AT ve TIGH Projesi’ kapsaminda; 35 bin 749 isletme sahibi ile mülakat görüsmesi yapilarak parselasyon planlari yapildi.561 km tarla içi ulasim yolu çiftçilerimizin hizmetine açildi.555 bin 500 dekar arazinin toplulastirmasi yapilarak bölge çiftçilerimize fayda saglandi. Tarimsal ekonomik gelirimizi artirarak çiftçimizin yüzünü güldüren projeleri hayata geçirmeye devam edecegiz.” dedi.



  • Cuma 30.8 ° / 18.7 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.3 ° / 18 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 25.7 ° / 15.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı