Bugün, 8 Mayıs 2024 Çarşamba

DÜNYA GLOKOM HAFTASI

 DÜNYA GLOKOM HAFTASI

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Pelin Özyol, glokomun (göz tansiyonu) tedavi edilmediğinde körlüğe neden olabileceğini söyledi.

- SANKO ÜNIVERSITESI GÖZ HASTALIKLARI ABD BASKANI DOÇ. DR. ÖZYOL:

- “GLOKOM TEDAVI EDILMEDIGINDE KÖRLÜGE NEDEN OLABILIR”

 

SANKO Üniversitesi Tip Fakültesi Göz Hastaliklari Ana Bilim Dali Baskani Doç. Dr. Pelin Özyol, glokomun (göz tansiyonu) tedavi edilmediginde körlüge neden olabilecegini söyledi.

 

8 – 14 Mart Dünya Glokom Haftasi nedeniyle bir açiklama yapan Doç. Dr. Özyol, halk arasinda göz tansiyonu olarak bilinen glokomu, göz içi basincinin yükselmesi sonucu olusan ve göz sinirinde meydana gelen yipranma olarak tanimladi. 

 

Glokomun, 40 yas üstü kisilerde daha sik görülebildigini belirten Doç. Dr. Özyol, erken tani ve tedavinin olmadigi durumda kalici görme kaybina yol açabilecegine dikkat çekti.

 

GLOKOM NASIL OLUSUR?

Glokomun gözün içindeki siviyi disariya atan kanallarda tikaniklik sonucu medyana geldigini kaydeden Doç. Dr. Özyol söyle devam etti:

 

“Göz içi sivisi gerektigi kadar disariya atilamadiginda göz içindeki basinç yükselerek, görmemizi saglayan sinir hücrelerini tahribata ugratir. Bu durumda göz siniri hücreleri zarar görerek, göz çevresinden merkezine dogru görme kaybi ortaya çikmaya baslar.

 

Basinçta belirgin artis olmadan da yapisal nedenlerle göz içi basincina hassas olan gözlerde de ayni olayin gerçeklesmesi mümkündür. Hücrelerin tümü öldügü zaman kalici total görme kaybi olusur.”

 

GLOKOM KIMLERDE GÖRÜLÜR?

Doç. Dr. Özyol, “Glokom, tüm dünyada 40 yasin üzerinde ortalama her 40 kisiden birinde görülen ve gizli ilerleyen bir hastaliktir. En sik görülen kalici görme kaybi nedenidir” seklinde konustu.

 

Özellikle genetik yatkinlik nedeniyle ailesinde glokom hastaligi öyküsü olanlar, yüksek dereceli hipermetrop ya da miyop hastalari, diyabetikler yaninda herhangi bir sekilde gözüne alinan darbe alan kisilerin de daha fazla risk altinda olduguna vurgu yapan Doç.  Dr. Özyol glokomun tedavi seçenekleri ile ilgili su bilgileri paylasti:

 

“Ilaçlarla, lazerle ya da cerrahi olarak hastaliga müdahale edilebilir. Gizli ve sinsi ilerleyen bu hastaligin erken teshis ve tedavisi için özellikle 40 yas üstü kisiler rutin göz muayenesi yaptirmalidir.

 

Glokomun olusumu gözün yapisi, birtakim göz hastaliklari ya da göze alinan darbelere bagli olabilir. Erken teshis konduktan sonra tedaviyle görme kaybini engellemek ve hastanin görme kalitesini arttirmak mümkündür.”



Anahtar Kelimeler: DÜNYA GLOKOM HAFTASI
  • Çarşamba 26.7 ° / 14.1 ° Güneşli
  • Perşembe 28.6 ° / 15.6 ° Güneşli
  • Cuma 30.8 ° / 18.7 ° Güneşli