Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

Emeklinin yaşantısı sorunlar yumağına dönüştü

Emeklinin yaşantısı sorunlar yumağına dönüştü

Emeklinin yaşantısı sorunlar yumağına dönüştü

Türkiye Emekliler Dernegi Adana Subesinin yaklasan kongresine ragbet bir hayli yüksek görülüyor. Adaylar ardi ardina sahneye çikmaya devam eder’ken, yenilerininde istahlarini kabartarak sanirim kongrede aday bollugu yasanacak gibi.

Peki sizce nedir bu dernegin cazibesi !

Türkiye emekliler dernegi (TÜED) adana subesinin yaklasik 75000 üyesi bulunmaktadir.  Üye aidatlari merkezi sistemle iliskili olarak, direk emeklinin maasindan kesilmektedir. Yönetim kurulu ve baskan’in aldiklari maas cazibenin temelini olusturuyor. Diger getiriler ise isin cabasi olarak bilinmektedir.

Iyi hos güzel alsinlar beyefendiler maaslarini buna kimsenin bir sey dedigi yok. Ancak burada sorunun temelini olusturan vaka, gerçekten bu kaynaktan nemalananlar bu güne kadar gerçek anlamda, emeklinin sorunlariyla ilgilendilermi? Iste burada bu sorusunun cevabi bir muamma olarak görülüyor.

Allah rahmet eylesin Sn. Iyiyürek öldü gitti. Dünyasini degisen bir kisinin arkasindan konusmak dogru olmaz.Iyi kötü yaptiklariyla su an hakkin huzurunda. Elbet iyiliginde kötülügünde bir karsiligini verecek olan hakkin kendisidir. Hak’la kul arasina girilmemesini benimseyen bir kisi olarak,bu konuda su an yorum yapmak dogru olmaz.

Adana’da üye sayisinin bu kadar ragbet görerek yükselmesinin temelinde emeklinin ekonomik sikintilar içerisinde olmasi, o günün sartlarinda, dernek tarafindan halka vaat edilerek yürütülen TOKI evlerinden ucuz konut sahibi olabilme cazibesi, dernek üye kayitlarinda ragbet görmüstür.

Burada Rahmetli Iyiyüregin hakkini inkar etmek dogru olmaz.Üye sayisini artirma basarisi Rahmetli H.Seyfi Iyiyürek’in basarisi olmadigini, kimse bana anlatamaz…

Dernek üzerinden kömür dagitma vb. varsayimlar dernek üyelerinin artmasina neden olur’ken, geçmiste yasanan bazi usulsüz  ve yolsuzluk konularindan dolayi, bazi yöneticiler hakkinda gözaltilar yasanmis ve  konu yargiya intikal etmisti. Meraklilari medya ve yasal resmi arsivlerden inceleyebilirler.

Bizim meselemiz burada hiçbir kisiyi rencide etmek veya yüceltmek degildir. Bir emekli olarak elbette emegin en yüce karsiligini görmek ve emeklinin geriye kalan yasaminda rahat bir ortam içerisinde huzurlu ve mutlu yasamasini talep etmekten daha güzel ne olabilirki?

Emeklinin yasantisi, Ülkemizde sorunlar yumagina dönüsmüstür

Iste tam burada, STK olarak görmek istedigimiz Emeklilerin gerçek anlamda hak ve  hukukunu koruyan kollayan bir yapinin gerçek anlamda islevini görmesi için, Türkiye Emekliler dernegi’nin ( TÜED) misyonu önemlidir. Bu misyonu harekete geçirebilecek bir aday ve yönetime ihtiyaç vardir. Önemli olan, bu misyonu hakkiyla üstlenek, emeklinin gözü kulagi ve sesi olarak is yapacak kisiyi isbasina getirmek’te dernege üye olan, yaklasik 75000 kisinin görevi olmalidir.Ülkede emekli inim inim inliyor. Mualesef emeklinin sesini duyan yok..

Kardeslerim bu sesi duyurmak,elbette ülkede yasayan siz emeklilerin kendi çabasi ile olacaktir.Her alanda oldugu gibi,emeklinin gücünden korkanlar, emekli örgütlenmesine karsi, böl parçala mantigi içerisinde çaba sarfedilmektedir. Emekli kardeslerim gerçek anlamda, emekliler olarak hiç kimseyi ötekilestirmeden, örgütlü yapinin olusmasi için hareket etmenin zamani geldi geçiyor. Sorunlarin çözümü birlik beraberlikten geçer. Gücünüze güç katmak, sizlerin eseri olacaktir.

Kendi gücünüzün farkinda oldugunuz an,sorunlarin çözümüne ilk adim atilmis olacaktir. Ayriliga degil birlige ihtiyaç vardir. Güzellik birligin içerisindedir. Bu göreve kalkisanlarin görevi, dernegin misyonunu  A-B-C-  siyasi iradesinin arka bahçesi olarak kullanmamalidir. Kisinin siyasi düsüncesi kendinedir. Önemli olan siyasi düsüncesini bu gibi kurumlar içerisinde bayrak etmemesi ve emeklinin sorunlarina çözüm üretebilmesidir.

Iste bu yönetim anlayisi içerisinde olan seffaf dürüst ilkeli adaya ve yönetimine ihtiyaç vardir. Bu ihtiyaca en büyük destegi kongrede sunarak, emeklinin sesini hakkiracak, bu gücün alanlarada hissedilecegine inaniyorum.

Türkiye’de yaklasik 13 milyon emekli bulunmaktadir. Memur maasi ve emekli ayliklarinda yapilan artislarda tüketici fiyat endeksi (TÜFE) dikkate alindi. Bu verilere göre, SSK ve BAG-KUR emekli ayliklarina yüzde 8.36 oraninda zam yapiliyor. Emekli Sandigi’ndan  ödenen emekli ayliklarina ise yüzde 7.36 oraninda artis oldugunu varsayalim. 

Buna göre, en düsük esnaf emeklisinin ayligi 1627 liradan 1763 liraya çikacakken, en düsük isçi emeklisinin ayligi 1335 liradan 1447 liraya yükselecek. En düsük emekli memur ayligi da 2 bin 814 liradan 3 bin 21 liraya çikacak ve en düsük çiftçi emeklisinin ayligi ise 1534 liradan 1662 liraya çikariliyor. Eh durum ortadayken neden emekli kardeslerim bir türlü örgütlü yapisini olusturmuyor. Eger olusturamiyorsa sorun var demektir. Buna bir çözüm yolu mutlaka olmalidir. Çözüm Elinizdedir.

Düsünün yaklasik 13 milyon emekli ülkede var olarak biliniyor, fakat sikintilarla kivranan yine emekli oluyor. Sorunun çözümünü baska yerde degil kendimizde arayalim. Birligi olmayanin dirligi olamaz.

Meseleye sahip çikma adina Adana’da tüm emekli kardeslerimizi  TÜED’in Adana’daki yapilacak olan kongresinde göreve çagiriyorum. Gelin hep beraber emeklinin üzerinde'ki bu vurgun ve talan düzenine son verelim. Adil ve seffaf bir yönetim anlayisinin, is basina geçmesi için, bir olalim iri olalim diri olalim



  • Pazar 32 ° / 18.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 32.1 ° / 19.2 ° Güneşli
  • Salı 32.5 ° / 20.1 ° Güneşli