Bugün, 9 Mayıs 2024 Perşembe

İMİB Başkanı Aydın Dinçer hammadde meselesine dikkat çekti!

İMİB Başkanı Aydın Dinçer hammadde meselesine dikkat çekti!

Hammadde İçin Madenciliğe Destek Verilmeli

 

Hammadde Için Madencilige Destek Verilmeli

 

“Türkiye ve Dünya Ekonomisinde Madencilik Sektörünün Rolü” baslikli toplantida konusan IMIB Yönetim Kurulu Baskani Aydin Dinçer, Türkiye’de çikarilan madenlerden elde edilen hammadde konusuna deginerek, “Endüstriyel mineraller, metalik madenler ve dogal taslar olarak üç gruba ayirdigimiz hammaddeler, kullanildigi her ürünle Türkiye’nin ihracatina önemli katkilar sagliyor. Sektör olarak biz de hammadde anlaminda dünyada rekabet edebilecek bir noktaya gelip, yabanci kaynakli hammaddelere ihtiyaci minimum seviyeye indirmek ve ithalati azaltmak için kendi yerel kaynaklarimizi çikarmayi hedefliyoruz” dedi.

 

Istanbul Maden Ihracatçilari Birligi (IMIB) ve Yeni Arayislar Girisimi Platformu Dernegi (YAPDER) is birliginde “Madenlerin Diger Sektörlere Etkileri ve Gelecek Projeksiyonu” baslikli online toplanti serisinin ilki düzenlendi. ModeratörlügünüYAPDER Baskani Celal Toprak’in üstlendigi etkinlik kapsaminda;“Türkiye ve Dünya Ekonomisinde Madencilik Sektörünün Rolü” konusu degerlendirildi. Toplantida Türkiye’de madenciligin gelisimi, ülke ekonomisine katkilari ve gelecek hedefleri ele alindi. Toplantiya madencilik sektörünün önde gelen ve sektörün etkilesimde bulundugu diger sektör temsilcileri de katildi.

 

Sürdürülebilir madenciligin temel tasi is sagligi ve is güvenligi

 

Toplantida konusan Istanbul Maden Ihracatçilari Birligi (IMIB) Yönetim Kurulu Baskani Aydin Dinçer, gündelik hayatta ihtiyaç duyulan tüm ürünlerin üretiminde en az bir maden çesidinin bulundugunadikkat çekerek, “Sanayinin pek çok alaninda madenlere ihtiyaç duyuluyor. Bu ihtiyaci karsilamak ve disa bagimli olmamak adina madenlerin çikarilmasi büyük önem tasiyor.Sürdürülebilir madenciligin temel tasi is sagligi ve is güvenligi olmali. Bu bilinçle hareket ederek 16sivil toplum kurulusu bir araya gelerek maden platformu olusturduk.  Platform kapsaminda madencilikfaaliyetlerinin nasil yürütülmesi gerektigini,sektörün sorunlarini, çözüm önerilerini ve dogru bilinen yanlislari kamuoyuna anlatiyoruz” seklinde konustu.

 

Türkiye’de çikarilanmadenlerinendüstriyel mineraller, metalik madenler ve dogal taslar olarak üç gruba ayrildigini ve Türkiye’nin ihracatina bu yönüyle de katki saglandigini belirten Aydin Dinçer, bu üç grupta Türkiye’deki sanayi fabrikalarini besleyen hammaddeler üretildigini söyledi. Aydin Dinçer, “Sektörde istihdama katki yapmak ve dünyada rekabet edebilecek noktaya gelerek yabanci kaynakli hammaddelere ihtiyaci minimum seviyeye indirmek ve ithalati azaltmak için kendi yerel kaynaklarimizi çikarmayi hedefliyoruz” dedi.

 

Maden ve tarim dünyanin en önemli iki sektörü

 

Toplantida konusan Türkiye Madenciler Dernegi (TMD) Baskani Ali Emiroglu ise, madenciler ve toplumun degisimlerle, her zaman birlikte yasamak zorunda oldugunu ifade etti. Ali Emiroglu, “Madenlerin toplum için son derece önemli oldugunun altini hep çiziyoruz. Toplumun büyük çogunlugu da bunun farkinda. Biz sanayi ve fabrikalar için önemli olan hammaddeleri nasil çikaracagiz? Dogaya, topluma ve insana saygili olarak bu sektörü nasil yürütecegiz? Iste bu konularda son dönemlerde ciddi çalismalar yapiyoruz. Bu noktada sorumlu madencilik olusumunu ortaya attik ve bununla ilgili çalismalara basladik” dedi.

 

Bu kapsamda gelistirdikleri ‘Sorumlu Madencilik Inisiyatifi’ni dört ana baslik altinda topladiklarini vurgulayan Ali Emiroglu,“Saglik ve güvenlik, doga ve ekosistem, sosyal diyalog ve yerel kalkinma ile is etigi ve seffaflik basliklari altinda sekillenecek ve ilkeler zinciri olusturacak hareket çalismalari için kanaat önderleri ve akademisyenlerden olusan akademik grup olusturduk. Bu dört basligin ilkelerini olusturarak, çalismalarimizda sürdürülebilir ve sorumlulukçerçevesinde madenlerimizi üretmeyi hedeflemekteyiz. Sorumlu Madencilik Inisiyatifi’ni insani ve çevreyi önceleyen, toplumla barisik, yerel bölgeyi gelistiren bir madencilik anlayisi olarak özetleyebiliriz” dedi.   Dünyaya bakildiginda iki önemli sektör oldugunu belirten Ali Emiroglu, “Bunlardan birincisi tarim digeri ise madendir. Tarim yasam için olmazsa olmazimizdir. Madencilik ise tarimin gelistirilmesi, nüfusu artan dünyanin besinini karsilamasi açisindan çok önemli... Çünkü tarimda kullandigimiz makinalardan gübreye kadar hepsi maden ve maden ürünlerinden yapiliyor” dedi.

 

Millilesmede küçük ev aletleri sektörü için madencilik çok önemli

 

Türkiye’nin Çin’den sonra küçük ev aletlerinde ikinci büyük ülke olarak konumlandirilabilecegini belirten Küçük Ev Aletleri Sanayici ve Ihracatçilari DernegiBaskaniSenur Akin Biçer ise, toplantida yaptigi konusmasinda; özellikle küçük ev aletlerinde kullanilan ana hammaddelerin madenlerden elde edildiginiifade etti. SenurBiçer, “Sektör olarak hayati önem tasiyan bakir tel ve alüminyum kullaniyoruz. Çin, bakir açisindan dünyanin en büyük rezervini olusturuyor. Türkiye’de maden açisindan çok iyi bir potansiyelimiz var. Millilesmede sektörümüz için madencilik çok önemli” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



  • Perşembe 28.6 ° / 15.6 ° Güneşli
  • Cuma 30.8 ° / 18.7 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.3 ° / 18 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı