Bugün, 10 Mayıs 2024 Cuma

İncirlik’ten Guantanamo’ya...

İncirlik’ten Guantanamo’ya...

ABD’in El-Kaide ve Taliban militanlarını tuttuğu ve 2002 yılından beri askeri bir hapishane olarak kullanılan Guantanamo Kampı’nda ve İncirlik Üssü’nde 20 yıl önce çekilen fotoğraflar ilk kez ortaya çıktı.

ABD’nin önde gelen medya kuruluslarindan New York Times’ta yayinlanan kapsamli haberde, Afganistan basta olmak üzere birçok ülkede ele geçirilen El-Kaide ve Taliban’la bagi olan kisilerin yakalanma ve Guantanamo’ya götürülme süreçleri mercek altina alindi. 20 yili askin bir süredir Guantanamo’da çekilen çok az fotograf kamuoyuna sizarken, New York Times, Ulusal Arsiv’e basvurarak Bilgi Edinme Hakki Kanunu kapsaminda bu fotograflara ulasti ve okurlariyla paylasti.

New York Times, Türkiye’de çekildigini aktardigi fotografta bir mahkumun eline ABD bayragi tutusturuldugunu aktardi. Bazi fotograflarda Türkiye’ye gelen ve burada Incirlik Üssü üzerinden Guantanamo’ya giden mahkumlar görülüyor. Bir fotografta gözleri ve ayaklari kapali olarak tutulan bir mahkumun agzinda da mavi maske görülüyor. ABD askerlerinin bu mahkumlarda bulasici hastalik olma ihtimaline karsi bu önlemi aldigi görülüyor.

 

NY Times’in paylastigi bazi fotopraflarda mahkumlarin zorla götürüldügü görülüyor. Genelde Afganistan’dan getirilen mahkumlar Incirlik Üssü üzerinden Guantanamo Körfezi’ne gönderiliyordu. Türkiye’de çekildigi ortaya çikan fotograflardan birinde ABD askerleri “hatira” olarak bir poz veriyor. Fotografta elleri bagli olan mahkumun eline ABD bayragi ilistirilmis olarak görülüyor.



  • Cuma 30.8 ° / 18.7 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.3 ° / 18 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 25.7 ° / 15.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı