5 ÖLÜMDEN 1’I KANSER NEDENIYLE

TÜIK raporlarina göre Türkiye’de önemli bir halk sagligi sorunu olan kanserin, tüm ölümlerin yaklasik %20’sini olusturdugunu kaydeden Bulut, “ 5 ölümden 1‘i kanser nedeniyledir. Saglik Bakanligi’nin raporunda ise 2030 yilinda 22 milyon yeni vakanin ortaya çikmasinin beklendigi kaydedilmektedir. Dünyada kanserle mücadelede yeni ilaçlar ve tedaviler tespit edilmektedir. Teknolojik gelismelere paralel olarak ülkemizde de güncel tarama ve tedavi yöntemlerinin uygulanmasi, yeni ilaçlarin kullanimi kanser vakalarindan ölümlerin azaltilmasina fayda saglayacaktir” dedi.

SGK, ILAÇLARI GERI ÖDEME KAPSAMINA ALMIYOR

TBMM çatisi altinda 2010 yilinda kanser hastaligi ile ilgili kurulan Meclis Arastirma Komisyonu’nun raporunda yeni nesil kanser tedavi yöntemi olarak tanimlanan “Immünoterapi”nin yer almadigini bildiren Bulut, immünoterapininyan etkileri kemoterapiden son derece az ve çok daha kolay tolere edilebilen bir tedavi oldugunu belirtti.Immünoterapi tedavisi ile bazi kanser türlerinde son derece basarili sonuçlar elde edildigini kaydeden Bulut, tedavi ve ilaçlarin çok pahali olmasi nedeniyle SGK tarafindan geri ödeme kapsamina alinmadigina isaret etti.

SGK, MAHKEME KARARLARINA UYMUYOR

CHP’li Bulut, “Vatandaslarin %20’sinden fazlasinin açlik, %60’indan fazlasinin yoksulluk sinirinda yasadigi, net asgari ücretin 2.020 TL oldugu ülkemizde, bu gerçekler isiginda döviz kuru üzerinden ve üzerine bir de vergi yükü bindirilen ilaçlari temin etme olanagi yoktur.  Hasta ve hasta yakinlari tedavi ve ilaçlarinin devlet tarafindan karsilanmasi için hukuki ve idari tüm basvurulari yapmis ancak sonuç alamamislardir” dedi.

SAGLIK BAKANLIGI VE SGK HASTALARIN FERYATLARINI DUYMUYOR

Hastalar ve ailelerin verdigi hukuk mücadelesinin de sonuçsuz kaldigini bildiren Bulut, hastalarin ilaçlarin SGK tarafindan karsilanmasi yönünde açtigi davalari kazanmasina ragmen mahkeme kararina uyulmadigini belirtti. Hukuki yollarla dahi haklarina ulasamayan hastalarinçaresizlik içerisinde artik seslerini sosyal medyadan duyurmak zorunda kaldigini kaydeden Bulut, yüzbinlerce kisinin imzasiyla düzenlenen kampanyalarin sonuçsuz kaldigina, Saglik Bakanligi ve SGK’nin hastalarin feryadini duymadigina dikkat çekti. CHP’li Bulut, Meclis’te kurulacak bir komisyonun hastalarin sorunlarinin çözümü için katki sunacagini kaydetti