Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

Koncuk, 'Akademisyenlerimiz hak kaybı yaşıyor'

Koncuk,

Koncuk, 'Akademisyenlerimiz hak kaybı yaşıyor'

AKADEMISYENLERIN EK DERS ÜCRETLERI NEDEN ÖDENMEYE DEVAM ETMIYOR?

IYI Parti Adana Milletvekili Ismail Koncuk, Milli Egitim Bakani Sayin Ziya Selçuk’un yanitlamasi istemiyle TBMM Baskanligina akademisyenlerin ek ders ücretleri ile ilgili bir soru önergesi verdi. Koncuk: “2019-2020 ögretim bahar döneminde koronavirüs sebebiyle okullar tatil edilmis örgün egitimde uzaktan egitime geçilmis, akademisyenlere yeni ve özel bir hazirlik süreci getirmis ve akademisyenlerimiz uzaktan ve elektronik egitim yöntemlerine hizli bir biçimde adapte olmustur. Akademisyenlerimiz özveriyle yeni sistemle çalismaya baslamis ancak almalari gereken ödemelerde hak kaybi yasamislardir. Pandemi sürecinde ögretmenler ek ders görevlerini yerine getirmis sayilarak, ek ders ücretleri ödenmistir. Ancak üniversiteler için böyle bir karar alinmamis, her kurum kendisine göre çesitli uygulamalarda bulunmus, birçok akademisyenimiz uzaktan egitime devam etmesine ragmen ek ders ücreti ödenmeyerek magdur edilmistir.

Pandemi nedeniyle uzaktan egitime devam edilecegi öngörülmesine ragmen, akademisyenlerin ek ders ödemelerinde belirlenmis bir uygulama olmadigi görülmektedir. Bazi yüksekögretim kurumlari ek ders ödemelerine devam etmemislerdir. Ek ders ücreti ödemesi konusunda birçok kurumda belirsizlik bulunmakta ve hak kayiplarina neden olmaya devam etmektedir. Hak kaybi yasanmasi da bazi unvanli akademisyenlerin uzaktan egitim sürecine katilmak istemelerini olumsuz yönde etkilemistir. Hatta vakif üniversitelerinin uzaktan egitim sistemini tek hocayla, ek ödemeler olmadan yürütebilecegi, kadrolarini azaltabilecekleri riskini olusturmus, bu nedenle de egitim kalitesinin düsecegi endisesini beraberinde getirmistir. Milli Egitim Bakanligi, hak kaybina neden olan ödemelerin yapilmasi için ve egitimin kalitesini olumsuz açidan etkileyebilecek uygulamalar karsisinda biran önce tedbir almalidir.” dedi.

IYI Parti Adana Milletvekili Koncuk Milli Egitim Bakani Sayin Ziya Selçuk’a yönelttigi önergesinde:

“Pandemi nedeniyle yüksekögretim kurumlarinda, akademisyenlere yapilan ödemelerde yasanan aksaklik ve sorunlari (ek ders ücreti, tazminat gibi) çözmek adina bir çalismaniz bulunmakta midir? Konuyla ilgili olarak; Bakanliginizca, Hazine ve Maliye Bakanligi ile iletisime geçilmis midir?

Akademisyenlerin ek ders ödemelerine devam edilmesi ile ilgili bir düzenlemeyi ne zaman yapmayi planliyorsunuz? Geçen dönemde akademisyenlerin yasadiklari hak kayiplarinin telafi edilmesi için geriye dönük bir çalisma yapmayi düsünüyor musunuz?

Yeni dönemde uzaktan egitim nedeniyle, egitim kalitesini koruyabilmek için akademisyenlerin isten çikarilmamasi, derslere girmemesi gibi konularda Bakanliginizca denetlemelerde bulunulacak midir? Bu denetlemeler ne siklikla ve nasil yapilacaktir?” sorularina yer verdi. IYI Parti Adana Milletvekili Ismail Koncuk, “Akademisyenlerin pandemi döneminde örgün egitimden uzaktan egitime geçerek egitime devam etmelerine ragmen ek ders ücretleri ödenmemis ve hak kaybi olusmustur.” diyerek ek ders ücretlerinin ödenmesinde yasanan sorunlarin yeni dönem baslamadan biran önce çözümlenmesi gerektigini belirterek bu konunun takipçisi olacagini söyledi.



  • Cuma 28.5 ° / 16.5 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.9 ° / 18.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 32 ° / 18.5 ° Güneşli