Bugün, 14 Mayıs 2024 Salı

Maliyetler artarken çiftçiler borçlarını ödeyemiyor!

Maliyetler artarken çiftçiler borçlarını ödeyemiyor!

Maliyetler artarken çiftçiler borçlarını ödeyemiyor!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, faiz ve döviz kurundaki artisla birlikte çiftçilerin maliyet yükünün daha da arttigini belirterek, finansmana erisim ve borçlarin ödenmesi için üreticilere yönelik destek paketi hazirlanmasini istedi.

'TARIMDA NET ITHALATÇI HALE GELDIK'

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda konusan Ayhan Barut, 'Koronavirüs döneminde bir kez daha görülmüstür ki, tarim insanligin temel gereksinimi açisindan en stratejik sektör olmaya devam ediyor. Üreten toplumlarin, üretmeyen ve tarimda disa bagimli ülkelere oranla içi rahat ama AKP'nin yanlis politikalari nedeniyle ülkemiz 'net ithalatçi' konumunda bulunuyor' diye konustu.

'ÖDEME GÜNÜ YAKLASTI AMA ÇIFTÇININ PARASI YOK'

Döviz kurlarindaki artis ve yükselen faiz oranlari nedeniyle tarimsal üretim maliyetlerinin çiftçileri magdur ettigini ifade eden Ayhan Barut, sunlari kaydetti:
'Sadece 2019 yilinda ülkemizin tarim dis ticaretinde, yaklasik 4 milyar dolar açik verildi. Bugdaydan pamuga, soyadan ayçiçegine Türkiye maalesef tarimda disa bagimli konumda. Tek adam rejimi, üreticilerimizi ve ülkemizi ithalat darbogazindan kurtaracak adim atmiyor. Simdi kur ve faizlerdeki yükselisle birlikte fahis oranda artan tarimsal girdi maliyetleri çiftçimizin belini daha da bükecek. Salgin döneminde ertelenen krediler, SGK ve vergi ödemeleri Kasim-Aralik'ta yapilacak. Finansmana erisimde ve borçlarini ödemek için destege ihtiyaci olan çiftçilerimizin sesini duyun, uygun bir destek paketi hazirlayin.'



  • Salı 25.4 ° / 14.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 25.3 ° / 15.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 26.3 ° / 15.9 ° Güneşli