Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

Milletvekili Barut, 'Bu bütçe sorunları çözmez'

Milletvekili Barut,

Milletvekili Barut, 'Bu bütçe sorunları çözmez'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Tarim ve Orman Bakanligi bütçe görüsmelerinde kürsüye çikip feryat eden üreticilerin, atama bekleyen gençlerin ve çözüm isteyen sektörün hakli taleplerini haykirdi. 2020 yili için öngörülen Tarim ve Orman Bakanligi bütçesinin çözüm odakli bir anlayisla hazirlanmadigini, gerçekçi olmayan bütçenin kabul edilemeyecegini aktaran Barut, 'Tarimda sorunlara çözüm üretmeyecek, borç batagindaki çiftçinin yüzünü güldürmeyecek, sadece ve sadece Saray lobisini sevindirecek, Erdogan'in bütçesine 'hayir' diyoruz' dedi.

'KANUNA UYMAYARAK SUÇ ISLIYORLAR'

CHP Adana Milletvekili, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tarim Orman ve Köyisleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Meclis'te Tarim ve Orman Bakanligi ile bagli kuruluslarin bütçe görüsmelerinde kürsüye çikti. CHP Grubu adina konusan Ayhan Barut, 'AKP Hükümeti, 17 yildir uyguladigi yanlis tarim politikalari nedeniyle ülkemizi adeta ithalat cennetine çevirmistir. Bu durum çiftçimizi, üreticimizi, köylümüzü perisan etmis; üreticileri de ekip biçmekten koparmistir. Her firsatta yerli ve milli oldugunu söyleyerek övünen AKP iktidari, ülkemizi, Sirbistan'dan et, Bulgaristan'dan saman, Kanada'dan mercimek ithal eder hale getirmistir. Öyle ki, bu yilin ilk on ayinda 7.6 milyon ton bugday ithalati yaparak tarihi bir rekoru da kirmistir. 'Yerliyiz, milliyiz' diyen bu zihniyet, yerli üreticimizi desteklemeyerek, tarimi kesinlikle gözden çikarmistir. Bunun en önemli göstergesi Tarim Kanunu'nun 21'inci maddesine uymamasidir' diye konustu.

'ÇIFTÇININ ALACAGI 177 MILYAR TL NEREYE HARCANDI?'

Tarim Kanunu'na göre göre çiftçinin 2007'den bugüne alacagi destekleme tutarinin yaklasik 318 milyar lira olduguna deginen Barut, 'Peki Erdogan'in verdigi ne kadar? 141 milyar TL'dir. Buradan bütçenin sahibi Erdogan'a soruyorum; Kanuna göre çiftçinin alacagi 177 milyar TL nerede? Nerelere harcadiniz, kimlere verdiniz? Garanti müsterili köprü, otoyol, havalimani ve hastane ihalelerine mi verdiniz? Öyleyse; tarladan sofraya gidayi üreten çiftçinin garantisi olmayacak mi? Kanunu neden çigniyor, Meclis iradesini neden yok sayiyorsunuz?' seklinde konustu.

'AKP DÖNEMINDE ÇIFTÇI BORCU 64 KAT ARTTI'

Dünyada tarimin desteklenmesinin bütün ülkeler açisindan öncelikli bir durum olduguna dikkat çeken Ayhan Barut, söyle konustu:
'Amerika Birlesik Devletleri'nde 2017'de 34 milyar dolar olan tarim desteklemesi 2018 yilinda 44 milyara çikmistir. Avrupa Birligi 2018 yilinda 157 milyar Euro olan bütçesinin 58 milyar Eurosunu yani yüzde 37'sini tarima destek olarak vermistir. Peki Erdogan ne kadar veriyor? 2020 bütçesinin ancak yüzde 2.2'sini, milli gelirimizin ise yüzde 1'i olmasi gerekirken yarisini dahi vermiyor degerli milletvekilleri. Bu oran, AKP zihniyetinin tarima bakisini gayet açik ve net bir sekilde ortaya koyuyor. Üreticinin mazot, gübre, süt yemi, ilaç, tohum, elektrik ve sulama gibi temel girdileri 2002'den günümüze ortalama 7 kat artarak üreticinin belini kirmistir. Bunun yaninda üreticinin ürettigi hiçbir ürün bu oranda artmamis, dolayisiyla köylü ve çiftçi kazanamamistir. Örnegin son üç yildir pamuk destekleme primleri bu yil da dahil olmak üzere 80 kurustur. Ayçiçegi, fasulye, nohut, mercimek gibi pek çok üründe destekleme primi degismemistir. Girdi kalemlerindeki fahis artisa karsin Erdogan destekleme primlerini artirmamistir. Cumhuriyet tarihinde ilk defa ekim alanlari 20 milyon hektarin altina düsmüs, 2002'den günümüze dek çiftçi sayisinda 700 bin eksilme olmus, 2002'de 2.5 milyar lira olan çiftçi borcu toplamda 160 milyara çikarak tam 64 kat artmistir. Günün sonuna gelindiginde ise tarimin desteklenmedigini, üretim alanlarimizdaki küçülmeyle, üretilen ürünlerdeki kayiplarla, çiftçi sayimizdaki azalmayla ve ipotekli tarim alanlariyla görmekteyiz. Yüregimizi yakan bu aci gerçekler karsisinda daha ne söyleyebiliriz?'

ATAMALARI BAKANA DEGIL ERDOGAN'A SORDU

Son derece stratejik olan tarim sektörünün vicdanlari kanatan ve sizlatan en önemli sorunlarindan birisinin de atanamayan gençler olduguna vurgu yapan Ayhan Barut, sunlari kaydetti:
'AKP iktidarinin önceki bakanlarindan Sayin Fakibaba'nin '10 bin 551 atama' sözü otuz aydan fazla süre geçmesine ragmen halen yerine getirilmemistir. Bir yil önce tam burada, bu bütçede tekrar Tarim Bakanina sormustum. Bir yil boyunca bir arpa boyu yol gidemedigimizi görüyoruz. Simdi Tarim Bakanina sormuyorum. On yedi yildir liyakati yok eden bu bütçenin sahibi sayin Erdogan'a sesleniyorum: Tarim Bakanligini hiç aklindan geçirmeyen birisini bakan yaptiniz. Tarim Bakanligini aklindan hiç çikarmayan ziraat mühendisleri, gida mühendisleri, su ürünleri ve veteriner hekimler, tekniker ve teknisyenleri ne zaman atayacaksiniz? Sözünüzü tutun ve bu atamalari ne zaman yapacaginizi ilan edin. Buradan belki de Tarim Bakaninin da elini rahatlatmis oluruz. Tarimda sorunlara çözüm üretmeyecek, borç batagindaki çiftçinin yüzünü güldürmeyecek, sadece ve sadece saray lobisini sevindirecek Erdogan'in bütçesine 'Hayir' diyoruz.'



  • Cuma 28.5 ° / 16.5 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.9 ° / 18.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 32 ° / 18.5 ° Güneşli