Bugün, 10 Mayıs 2024 Cuma

Mısırın fiyatı en az 7 TL olmalı...

Mısırın fiyatı en az 7 TL olmalı...

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, Türkiye'de tahıllar içinde buğday ve arpadan sonra en geniş ekim alanına sahip bitkinin mısır olduğunu belirterek üretimin sürdürülebilirliği ve üreticinin korunması

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odasi Adana Sube Baskani Feyzullah Korkut, Türkiye'de tahillar içinde bugday ve arpadan sonra en genis ekim alanina sahip bitkinin misir oldugunu belirterek üretimin sürdürülebilirligi ve üreticinin korunmasi için Ziraat Mühendisleri Odasi Adana Subesi olarak yaptiklari maliyet hesabina göre misirin bu yil 7 TL / Kg’in altinda olmamasi gerektigini söyledi.

 

Misirin hem insan beslenmesinde hem de hayvan yemi olarak kullanilan önemli bir bitki oldugunu ifade eden Korkut, anavatani Amerika olan misirin binlerce yildan beri Anadolu topraklarinda tarimi yapilan bitkilerden biri oldugunu, Türkiye verim ortalamasinin 700-1100 kg/da araliginda degistigini belirtti.

 

ARTAN GIRDI MALIYETLERI ÜRETICININ BELINI BÜKTÜ

Dünya'da ve Türkiye’de yetistirilen misir çesitlerinin at disi misir, sert misir, cin misir, seker misir, kavuzlu misir, unlu misir ve mumlu misir olmak üzere 7 çesit oldugunu kaydeden Korkut, bunlardan en çok yetistirilenlerin ise at disi misir ve sert misir oldugunu söyledi. Korkut söyle konustu:

“Ülkemizde daha çok hayvan yemi olarak kullanilan at disi misir, tane olarak veya silaj seklinde kullanilmaktadir. 1961 yilindan beri misir ekim alanlarinin çok degismedigi ama hibrit çesitlerin kullanilmasiyla verim artisinda belirgin artislar oldugu belirlenmistir. Verim artisi olmasina ragmen artan girdi maliyetleri üreticinin belini bükmüstür. Ülkemizin yillik toplam misir ihtiyaci yaklasik 9 milyon ton, üretimimiz ise 6,5 milyon tondur. Aradaki 2,5 milyon tonluk kisim ithalat yoluyla karsilanmaktadir. Ülkemiz çiftçisine gerekli destek saglanirsa üretimimiz tüketimimizi karsilayacak tonaja rahatlikla gelecektir.”

MISIRIN YÜZDE 75’I YEM SEKTÖRÜNDE KULLANILMAKTA

Piyasaya sunulan misirin yüzde 75’inin yem sektöründe kullanilmakta olduguna dikkat çeken Korkut, en yüksek payin da kanatli sektörüne ait oldugunu vurguladi. Korkut konusmasini söyle sürdürdü:

“Kalan yüzde 20’lik bölümü nisasta-glikoz sanayinde, yüzde 5’i ise endüstride, yag üretiminde    ve    tohumluk olarak kullanilmakta. Misir, sulama imkanlarinin artisi, rakip ürünlere oranla yüksek karliligi, destekleme politikasi ile yem talebindeki artis nedeniyle çiftçilerimiz tarafindan tercih edilmekte. Artan talep ve artan girdi maliyetlerine karsi üretim devamliligi açisindan üreticimizi korumamiz lazim. Her kosulda üretim yapmaya devam eden üreticimizin korunmasi için de misir üreticiden en az 7 TL/kg’a alinmalidir.



  • Cuma 30.8 ° / 18.7 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.3 ° / 18 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 25.7 ° / 15.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı