Bugün, 11 Mayıs 2024 Cumartesi

MİSİS'TEN ÇIKAN ESERLER GÖRÜCÜYE ÇIKMAYA BAŞLADI

MİSİS

MİSİS KAZILARINDA ÇIKAN TARİHİ ESERLER ADANA MÜZESİNDE SERGİLENİYOR

MISIS KAZILARINDA ÇIKAN TARIHI ESERLER ADANA

MÜZESINDE SERGILENIYOR

MISIS'TEN ÇIKAN ESERLER GÖRÜCÜYE ÇIKMAYA BASLADI

Misiste 2012 yilindan bu yana Yüregir Belediyesi koordinatörlügünde devam eden arkeolojik kazilarda çikan tarihi eserlerin bir kismi Adana Müze Müdürlügünde sergilenmeye baslandi. Yüregir Belediyesi koordinatörlügünde Adana Arkeoloji Müzesi baskanliginda, Roma Italyan Uluslararasi Arastirma Merkezi ve Pisa Üniversitesi isbirliginde devam eden kazilar güz ve bahar dönemi olmak üzere yilda 2 kez toplam 5 ay devam ediyor.

Roma, Selçuklu ve Osmanli Imparatorlugu'ndan günümüze kadar yasamin kesintisiz sürdügü Misis'te devam eden arkeolojik kazilarin çok önemli oldugunu belirten Yüregir Belediye Baskani Fatih Mehmet Kocispir '' Kazilarda elde edilen bulgulara göre Misis 7 bin yillik geçmisi olan bir yer. Arkeolojik kazilar devam ettikçe tarihe isik tutacak çok önemli eserlerin ortaya çikacagi tahmin ediliyor. Buradan çikan eserlerin küçük bir kismi Adana Müzesi'nde sergileniyor. Bir taraftan da kazi çalismalari devam ediyor. Tarihi ve dogal güzellikleriyle Antik Kent Misis'i sadece Türkiye'ye degil dünya taniyacak' diyerek bölgenin önemli bir turizm merkezi olmasini beklediklerini söyledi.

 

Misis'te yapilan çalismalarin tamamlanmasiyla bölgenin turizm açisindan da önemli bir merkez olacagini belirten Yüregir Belediye Baskani Fatih Mehmet Kocaispir ''Devam eden kazilarin yani sira kervansaray ve 2 adet su degirmeni restorasyonu tamamlandi. Islevsel degerini geçen zaman içerisinde yitiren ve bu nedenle yok olmaya yüz tutan su degirmenlerini, otantik yapisiyla toplum hayatina tekrar kazandirilarak özgün yapisi korunarak restore edildi.'' seklinde konustu.

 

Kazilarin uzman ekiplerin kontrolünde sürdügünü belirten Baskan Kocaispir ''Italya Roma Ulusal Arastirma Konseyi Prof. Dr. Anna Lucia D’Agata, Pisa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Giovanni Salmeri'nin yani sira restaretör, arkeolog, sanat tarihçisi,filolog, heykeltiras, ressam, topograf, fotograf sanatçisi ve üniversite ögrencilerinin katilimiyla devam ediyor. Kazilardan çikarilan bütün parçalar çok yönlü olarak arastirilip yetkililere teslim ediliyor. Arastirmalari tamamlanan eserler Adana Müzesi'nde sergileniyor.'' dedi.



  • Cumartesi 27.3 ° / 18 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 25.7 ° / 15.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 23.4 ° / 15.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu