Bugün, 9 Mayıs 2024 Perşembe

Seyhan'da 250 ton atık toplandı...

Seyhan

SEYHAN’DA TEKSTİL ATIKLARI YENİDEN EKONOMİYE KAZANDIRILIYOR

SEYHAN’DA TEKSTIL ATIKLARI YENIDEN EKONOMIYE KAZANDIRILIYOR

“Ayristir-Dönüstür-Kazandir” sloganiyla ‘Sifir Atik’ anlayisini bir yasam biçimi haline getirecek uygulamalari hayata geçiren Akif Kemal Akay baskanligindaki Seyhan Belediyesi, ilçe genelinde 200 noktaya yerlestirdigi tekstil atik kumbaralari araciligiyla 250 ton tekstil atigi topladi. Toplanan tekstil atiklarin giyilebilir nitelikte olanlari Sosyal Yardim Isleri Müdürlügü araciligiyla ihtiyaç sahibi yurttaslara ulastirilirken, geri kalanlari geri dönüsüm yoluyla yeniden üretim sürecine kazandirildi.

ATIKLAR YENIDEN EKONOMIYE KAZANDIRILIYOR

Ilçe genelinde toplanan atiklarin yönetimi için kurdugu “Sifir Atik Yönetim Sistemi”, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan belgelendirilen Seyhan Belediyesi, ilçe genelinde 200 noktaya yerlestirdigi kumbaralar araciligiyla tekstil atiklarini da topluyor. Yurttaslarin kumbaralara attigi kullanilmis kazak, tisört, çorap, elbise, sapka, terlik, ayakkabi, bot gibi her türlü giysi ile battaniye, örtü, çanta, perde, havlu gibi tekstil ürünleri belirlenen gün ve saatlerde kumbaralardan alinarak Yesiloba Mahallesi’ndeki 1.Sinif Atik Getirme Merkezi’nde toplaniyor.

250 TON TEKSTIL ATIGI TOPLANDI

 

Projenin basladigi 2020’nin kasim ayindan 2021’in sonuna dek 250 ton tekstil atigi toplandi. Atik Getirme Merkezi’nde giyilebilir nitelikteki yaklasik 13 ton agirligindaki tekstil ürünü Sosyal Yardim Isleri Müdürlügü tarafindan temizligi yapildiktan sonra ilçedeki ihtiyaç sahibi yurttaslara ulastirildi. Kullanilabilir durumda olmayan tekstil atigi ise geri dönüsüm merkezine gönderilerek, yeniden ekonomiye kazandirildi.

TEKSTIL, PETROLDEN SONRA EN FAZLA KIRLILIK YARATAN SEKTÖR

Iklim degisikliginin dünyanin en önemli sorunlarindan biri oldugunu animsatan Baskan Akif Kemal Akay, iklim degisikligine neden olan karbon salinimini azaltmak ve kit kaynaklarin dogru kullanimi için geri dönüsümün önemini vurguladi.

Seyhan’da uygulanan “Sifir Atik Yönetim Sistemi”yle toplanan tüm atiklarin geri dönüsümünün saglanmaya çalisildigini kaydeden Baskan Akay, “Tekstil, petrol sektöründen sonra dünyada en fazla kirlilik yaratan ikinci sektör olarak kabul ediliyor. Bu gerçeklikten yola çikarak Seyhan’da tekstil atik kumbaralari araciligiyla yurttaslarimizin kullanip artik ihtiyaç duymadigi ya da kullanilmayacak duruma gelmis tekstil ürünlerini topluyoruz. Kullanilabilir durumda olanlarini ihtiyaç sahibi yurttaslarimizin kullanimina sunuyor, geri kalaninin da geri dönüsümle ekonomiye kazandirilmasini sagliyoruz. Ayica kiyafetlerimizin biz son tüketiciye ulasana kadarki geçirdikleri süreç boyunca çok ciddi dogal kaynak kullanimina neden olduklarini biliyoruz. Örnegin basit bir pamuklu tisört için yaklasik 2,5 m3, bir kot pantolon ve pamuklu ceket için yaklasik 10 m3 direkt ve dolayli olarak su kullaniliyor. Tekstil atiklarini toplayip geri dönüsümle yeniden ekonomiye kazandirarak ciddi sayilabilecek ölçüde su tasarrufu da saglamis olmaktayiz” dedi.

DOGAYA KATKI SAGLANIYOR

Tekstil atiklarinin geri dönüsüm yoluyla yeniden üretim sürecine kazandirilmasiyla dogaya salinan karbon miktarinin da azaltilmasina katkida bulunuldugunu dile getiren Baskan Akay, “Seyhan’da karbon ve su ayak izinin azalmasina aracilik yaparak dogaya da katki saglamis oluyoruz” diye konustu.



  • Perşembe 28.6 ° / 15.6 ° Güneşli
  • Cuma 30.8 ° / 18.7 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.3 ° / 18 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı