Bugün, 9 Mayıs 2024 Perşembe

Seyhan'da 6 ayda bin 400 kg atık ilaç toplandı

Seyhan

SEYHAN’DA ATIK İLAÇLAR ARTIK TOPRAĞI VE SUYU KİRLETMİYOR

SEYHAN’DA ATIK ILAÇLAR ARTIK TOPRAGI VE SUYU KIRLETMIYOR

Seyhan Belediyesi ile Adana Eczaci Odasi’nin (ADEO), kullanilmayan, miadi dolmus ilaçlarin toplanip, lisanslandirilmis tesislerde imha edilmesi konusunda isbirligi yaptigi proje kapsaminda 6 aylik zaman diliminde bin 400 kg atik ilaç toplandi.

 

AMAÇ HALK SAGLIGINI, DOGAYI VE ÇEVREYI KORUMAK

Her atik grubuna “ayristir-dönüstür-kazandir” ilkesi ve sifir atik hiyerarsisine uygun bir yönetim anlayisiyla yaklasan Seyhan Belediyesi’nin Adana Eczaci Odasi’yla birlikte “Atik Yönetimi” ve “Sifir Atik” yönetmelikleri uyarinca;  halk sagligini, dogayi ve çevreyi korumaya yönelik olarak kullanilmayan ya da miadi dolmus atik ilaçlarin toplanip, imha edilmesi için yaptigi isbirligi sonuç vermeye basladi.

 Resim önizlemesi

80 NOKTADA 1400 KG ATIK ILAÇ TOPLANDI

Seyhan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlügü ekipleri tarafindan ADEO’nun “atik ilaç toplama noktasi” olarak belirledigi 80 eczaneye yerlestirilen, 80 litre kapasiteli, agzi kilitli “Evsel Atik Ilaç Toplama Kumbaralari”nda biriken atik ilaçlar “Seyhan Belediyesi 1.Sinif Atik Getirme Merkezi”nde toplandi.

TÜRLERINE GÖRE SINIFLANDIRILDI

 

Toplanan atik ilaçlar ADEO Baskani Mürsel Yalbuzdag, yönetim kurulu üyeleri ve  gönüllü eczacilarin katilimiyla Türkiye’deki ilaç sektörü için yerelden genele yeni bir bakis açisi ve strateji olusturulmasina katki saglayacak bir altlik olusturulmasi hedefiyle türlerine göre siniflandirildi. 

EN ÇOM ASTIM VE ALERJI GRUBU ILAÇ TOPLANDI

Toplanan atik ilaçlarin endikasyon merkezli siniflandirilmasinda büyük oranda astim-alerji gurubu ilaçlar ilk sirada yer alirken, bunu sirasiyla agri kesici-kas gevsetici, Gastrointestinal Sistem (GIS), diyabet hastaliklarinin tedavisinde kullanilan ilaçlar izledi. Antibiyotik grubundaki ilaçlarin ise gruplara nispeten daha az yogunlukta oldugu belirlendi. Belediye Baskani Akif Kemal Akay’in da eslik ettigi siniflandirma isleminde toplanan atik ilaçlar, lisanslandirilmis bertaraf tesislerinde imha edilecek.

TOPLANMASAYDI ÇÖP OLARAK TOPRAGI VE SUYU KIRLETECEKTI

ADEO isbirligi ile gerçeklestirilen projenin bölgede ilk ve tek olduguna dikkati çeken Baskan Akay, birer kimyasal madde olan ilaçlarin lavabolara dökülerek ya da çöpe atilarak suyu ve topragi kirletip, canlilarin sagligini tehdit edebilecegine isaret etti. Akay, “Tüm canlilarin saglikli bir yasam sürmeleri için topragimizi, suyumuzu, havamizi korumali ve temiz tutmaliyiz. Seyhan’da sadece alti aylik zaman diliminde bin 400 kg atik ilaç toplandi. ADEO ile birlikte yürüttügümüz bu proje olmasaydi büyük olasilikla bu ilaçlar çöpe gidecekti. Halk sagligini, dogayi koruma konusunda yurttaslarimizdan bu konuda biraz daha duyarlilik bekliyor ve atik ilaçlarini ilçemizdeki atik ilaç toplama kumbaralarina atmalarini istiyoruz” dedi.

AKILLI ILAÇ KULLANIMININ YAYGINLASMASI GEREK

ADEO Baskani Ecz. Mürsel Yalbuzdag da “Evlerde bulunan kullanilmayan ilaçlarin çöplere atilmasi sonucu bu atiklar dogaya zarar vermekte ve halk sagligini tehdit etmekteydi. Bu nedenle ilaçla ilgili her asamada oldugu gibi ilacin imhasi konusunda da duydugumuz sorumlulukla Adana Eczaci Odasi olarak, Seyhan ilçemizde bulunan 80 eczanemizle, Seyhan Belediyesi ile isbirligi içerisinde yaklasik alti aydir bu ilaçlarin toplanmasinda görev almaktayiz. Toplanan bu ilaçlar, artik kullanilmayan ilaçlarin türlerini tespit etmek ve atik ilaç miktarinin artmasina karsi önlem almak amaciyla atik getirme merkezinde Oda Yöneticilerimiz ve gönüllü eczacilarimiz yönetiminde Seyhan Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Müdürlügü yetkilileriyle gerçeklestirilen ortak çalisma ile ayristirilmistir. Atik ilaç toplama konusunda toplumumuzdaki bilincin artirilmasi ve akilci ilaç kullaniminin yayginlastirilmasi için çalismalarimiz devam etmektedir” diye konustu.

ATIK ILAÇLAR NASIL TOPLANIYOR?

Vatandaslarin atik ilaçlari eczanelere yerlestirilen özel biriktirme ekipmanlarina ambalajlarindan ayri bir sekilde atmalari gerekiyor. Dolan atik ilaç kumbaralari Seyhan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlügü ekipleri tarafindan eczanelerden alinarak, Seyhan Belediyesi’nin 1. Sinif Atik Getirme Merkezi’nde depolaniyor. Toplanan atik ilaçlar belli bir miktara ulastiginda Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan lisans verilen bertaraf tesislerine gönderilerek imha ediliyor. Vatandaslar en yakin evsel atik ilaç toplama noktasini Seyhan Belediyesinin resmi internet sitesinde bulunan çevre portalindan



  • Perşembe 28.6 ° / 15.6 ° Güneşli
  • Cuma 30.8 ° / 18.7 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.3 ° / 18 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı