Bugün, 9 Mayıs 2024 Perşembe

‘Sıfır Atık' Seyhan'da yaşama biçimine dönüşüyor!

‘Sıfır Atık

SEYHAN’IN ATIK YÖNETİM MODELİNE “SIFIR ATIK BELGESİ”

SEYHAN’IN ATIK YÖNETIM MODELINE “SIFIR ATIK BELGESI”

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi’nin ‘Sifir Atik Yönetmeligi’ndeki 16 kriteri karsilayan atik yönetim modeliyle Seyhan Belediyesi,  Adana’da ve bölgede ilk kez bir belediyenin tüm sorumluluk alanini kapsayan “Sifir Atik Belgesi” ile tescillendi.

SIFIR ATIGI YASAM BIÇIMINE DÖNÜSTÜREN UYGULAMALAR

Israfin önlenmesi, kaynaklarin daha verimli kullanilmasi ve atik olusumunun en aza indirilmesi için atiklari dönüstürüp, yeniden üretim sürecine kazandiran Akif Kemal Akay yönetimindeki Seyhan Belediyesi, “Ayristir-Dönüstür-Kazandir” sloganiyla ‘Sifir Atik’ anlayisini bir yasam biçimi haline getirecek uygulamalari hayata geçiriyor.

IKINCI SIFIR ATIK BELGESI

Kurumlarin ve bireylerin dogayi ve çevreyi koruyan, iklim degisikligine neden olan karbon emisyonunu azaltan, dogal kaynaklari daha az kullanip, mevcut kaynaklari dönüstürerek yeniden ekonomiye kazandirmayi yönetim anlayisi olarak benimseyen Seyhan Belediyesi, 12/07/2019 tarihli ve 30829 sayili Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge giren Sifir Atik Yönetmeligi dogrultusunda belediye hizmet binalarinda Sifir Atik Yönetim Sistemi'ni kurarak ilk Sifir Atik Belgesi'ni almisti.

SEYHAN GENELINI KAPSIYOR

‘Sifir Atik Yönetim Sistemi’nin Seyhan genelindeki tüm atiklari kapsayacak hale getirilmesi yönündeki çalismalari çok hizli bir sekilde hayata geçiren Seyhan Belediyesi, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanliginin Sifir Atik Yönetmeligindeki 16 kriteri yerine getirerek, ilçe genelini kapsayan “Sifir Atik Yönetim Belgesi”nide almaya hak kazandi..

ADANA’DA VE BÖLGEDE ILK

Belediye Baskan Yardimcisi Tolga Tigrek ile Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Zeki Bozkurt, Seyhan Belediyesi’nin çevre ve doga duyarliligini belgeleyen “Sifir Atik Yönetim Belgesi”ni Baskan Akay’a takdim etti. Üretimin ve kaynaklari verimli kullanmanin zorunluluk haline geldigine dikkati çeken Akay, “Dünyanin nüfusu hizla artarken, tüketim de ayni oranda artiyor. Ancak kaynaklar hem çok kisitli hem de dogal kaynaklarin hizla tüketilmesi iklim degisikligi gibi ciddi küresel sorunlara neden oluyor. Dogal kaynaklari mümkün oldugu kadar az kullanmak, kullanilan kaynaklari yeniden ekonomiye kazandiracak yöntemlere yönelmek ve karbon emisyonuna neden olan unsurlari azaltmak zorundayiz. Seyhan’da tüm atiklari kaynaginda ayristirip, dönüstürerek yeniden kullanilabilmenin yollarini ariyoruz. Adana’da ve bölgemizde ilk kez Seyhan Belediyesi’nin aldigi bu belgenin diger kurumlara da örnek olmasini diliyor, emegi geçen tüm çalisma arkadaslarima tesekkür ediyorum” diye konustu.

BAKANLIGIN 16 KRITERI DOGRULTUSUNDA HAYATA GEÇIRILEN UYGULAMALAR

Çevre Koruma Müdürlügünce 2020 yilinda gerçeklestirilen “Sifir Atik” paneliyle baslayan süreçte; Sifir Atik Yönetim Sisteminin (SABS) takibi, sistemin iyilestirilmesi, sisteme atiklarin girilmesi gibi is ve islemlerin yürütülmesi amaciyla bir çevre mühendisi görevlendirildi.

Toplam 14 atik grubunu kapsayan atiklarin tek bir noktada toplanmasi için Yesiloba Mahallesinde Adana’nin ilk 1. Sinif Atik Getirme Merkezi tamamlanarak hizmete açildi. Konutlarin yogun oldugu bölgelerden baslamak üzere ilçenin belirli yerlerine ilk etapta 10 adet Mobil Atik Getirme Merkezi yerlestirildi.

Sifir atik yönetim sistemine geçis için yapilan çalismalar sonucunda Seyhan’da atiklarin toplanmasi içinher bölgede bulunan mahalle bilgisi, toplama araligi, araç ve personel sayisi gibi bilgiler dikkate alinarak ilçedeki 96 mahalle 18 bölgeye ayrilarak atik yönetimi plani hazirlandi.

Konutlarla ile ilgili belirlenen pilot bölgedeki sitelere ikili toplama sistemi kapsaminda geri kazanilabilir atiklar için toplama kafesleri dagitildi. Seyhan Belediyesi tarafindan gelistirilen mobil uygulama ile hanelerde biriken atiklarin alimi randevu sistemi ile gerçeklestirilmeye baslandi. Atik Yönetimi Yönetmeligi ekinde belirtilen tehlikeli atik sinifindaki atiklardan kurum faaliyetleri sonucu çikan atiklar, çevre lisansli bertaraf/geri dönüsüm tesislerine gönderilerek yönetimi saglandi.

Ilçe genelinde 200 noktaya tekstil atik kumbarasi yerlestirildi.2020 Kasim-2021 Aralik dönemi itibariyle toplam 250 ton tekstil atigi toplandi. Belirli noktalara ve nüfus yogunluguna göre cam kumbaralari yerlestirilerek cam atiklar toplanmaya baslandi. Adana Eczaci Odasi ile beraber belirlenen toplam 80 noktaya agzi kilitli Evsel Atik Ilaç Toplama Kumbarasi yerlestirildi. Haziran 2021’den bugüne dek toplam 1.629 kg evsel atik ilaç toplandi.

Parklar, bahçeler, pazar yerleri ve gida üretimi yapan isyerlerinden kaynaklanan atiklarin yönetimi için açik alanda yigin yöntemiyle faaliyet gösteren kompost üretim tesisi kuruldu. Bu tesis ile atigin kaynaginda toplanarak atik isleme tesislerine daha az atigin gönderimi saglandi.

Belediye Meclisi onayi ile Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlügü Çalisma Yönetmeligi olusturularak,  yönetmelik kapsaminda müdürlüge bagli olarak “Atik Yönetim Birimi”kuruldu. Sifir atik konusunda halkin bilinçlendirilmesi amaciyla aralarinda ögrenciler, veliler, belediye çalisanlari, kurum ve kurulus temsilcileri ve vatandaslarin oldugu 1.912 kisiye egitim ve farkindalik çalismalari gerçeklestirildi.

Sifir Atik Bilgi Sistemi kapsaminda 1. sinif atik getirme merkezi, mobil atik getirme merkezleri, sahaya veya binalara yerlestirilen ekipmanlarin, sifir atik bilinci kapsaminda verilen egitimlerin ve toplanan atik verilerinin düzenli olarak Sifir Atik Bilgi Sistemine girisleri yapildi.

Seyhan genelinde sifir atik yönetim sisteminin sivil toplum kuruluslarinin da sürece dahil edilmesi ve atik toplayicilarinin izlenebilirligi amaciyla Seyhan Kent Konseyinin gündemine alinmasi saglandi. Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Il Müdürlügü tarafindan Adana genelinde bulunan ilçe belediyelerinin de görüsü ve ilçe sifir atik yönetim planlarindan faydalanilarak Mahalli Çevre Kurulu tarafindan hazirlanan Il Sifir Atik Yönetim Plani kapsaminda çalismalar sürdürülüyor.



  • Perşembe 28.6 ° / 15.6 ° Güneşli
  • Cuma 30.8 ° / 18.7 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.3 ° / 18 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı