Bugün, 13 Mayıs 2024 Pazartesi

Sulama Birlikleri Çiftçilerin Başına Bela oldu

Sulama Birlikleri Çiftçilerin Başına Bela oldu

Ceyhanlı çiftçilerin Sulama Biriliği isyanı

Sulama Birlikleri Çiftçilerin Başına Bela oldu

 

DSİ Adana Bölge Müdürlüğüne bağlı Rantın en büyüğünün Sulama Birliklerinde döndüğü bu kurumlar adeta çiftçilerin kabusu oldu.

                Seyhan   Sağ  ve  Sol Sulama Birliklerinde yaşanan hadiselerin ardından şimdide Ceyhan Sulama Birliğinde yaşanmaya başladı.

Adana’nın Ceyhan ilçesinde bulunan DSİ Adana 6. Bölge Müdürlüğüne bağlı Ceyhan Sulama Birliği’nin Depremden dolayı erken yatan tarımsal destekleme ödemelerinin Sulama Biriliği tarafından kesildiğini iddia eden bazı çiftçiler. Deprem Bölgesi olarak Adana’nın 3 ay ohal ilan edilmesi nedeniyle Devletin kendilerine verdiği bu  tarımsal destekleme ödemelerine el koymalarına tepki gösterdiler.

Konuyla ilgili gazetemizi  arayan bazı çiftçiler Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye çağrıda bulunarak, Depremde evlerimizi Malımızı, canımızı kaybettik,Devlet  bu tür afetlerden dolayı  Milletinin yanında olması gerekirken  bir darbede  tarımsal destek ödemelerine el koyması üzücü bir durum olduğunun ifade ettiler

Depremden sonra sağlıklarının da bozulduğunu ileri süren Bazı çiftçiler, çiftçiler Ceyhan Sulama Birliği’nin çiftte standart uyguladıklarını ileri sürerek’’Ceyhan Sulama Birliği Bakım ve Onarım Şefi olduğu iddia edilen Ali K,’nın bazı çiftçilere ikili ilişkileri nedeniyle sürekli  o bölgelere su verildiğini iddia ettiler.

kendilerine yönelik Yetkililerin Depoların boş olmasından dolayı su verilmediğini söyleyen çiftçiler, Madem depolar boş diğer tarafları suyu nasıl veriyorlar.İkili ilişkileri iyi olan çiftçilere Depo su dolu bizim gibi gariban çiftçileri ise açlığa sefalete mahkum bırakıyorlar.Devlet bu sulama Birliklerine artık el atsın Kanımızı emiyorlar hizmete gelince kuraklığı bahane ediyorlar. Maden su vermiyorsunuz destekleme ödemesini neden kesiyorsunuz. Bunlar çiftçiyi bitirmek için ellerinden geleni yapıyorlar diye sitemde bulundular.

BİRLİK KESİLEN ÖDEMEDEN BİZ SORUMLU DEĞİLİZ 

 

Ceyhan Sulama Birliği yöneticilerinin ise yaptığı açılama ise Devlet tarafından ödenen Tarımsal destek ödemelerinin Kurum olarak alakalarının olmadığını ifade ederek, Sulama Birliği olarak Borcu bulunan Çiftçilerinin borç güncellemelerinin  her Salı günü yapıldığını   Devlete veya Enerjisa’ya borcu bulunan çiftçilere  Cuma günleri yatan paranın ise  otomatik olarak kesildiğini buda yasal olduğunu söylediler.

Bazı Bölgelere su verilip verilmediği konusunda açıklık getiren yetkililer, Yağışların olmamasından dolayı Barajlardaki su miktarının az olmasından dolayı sıklıkla su veremediklerini depoların boş olduğunu savundular.

  Ayrıca Geçtiğimiz 2022 yılının kurak geçen yaz aylarında Ceyhan’a bağlı bazı Kuzey kesimlerinde bulunana köylere  su vermediği gerekçesiyle  çiftçiler mahsullerinin  yandıkları gerekçesiyle Ceyhan Sulama Birliğini protesto etme amacıyla Sulama Kanallarını kırmaya yeltendikleri eylemini jandarma engellemesi hafızalarda kaldı.



  • Pazartesi 23.4 ° / 15.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 25.4 ° / 14.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 25.3 ° / 15.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı