Bugün, 11 Mayıs 2024 Cumartesi

TÜRKİYE KAMU SEN HAK MÜCADELESİ İÇİN YAĞMUR DİNLEMEDİ

TÜRKİYE KAMU SEN HAK MÜCADELESİ İÇİN YAĞMUR DİNLEMEDİ

Adana’da memurlar ve emekliler, Yağmurlu havada Kamu-Sen başkanlığında, Yüreğir’de bulunan Yeni Adliye binası önünde toplanarak basın açıklaması düzenledi.

Adana’da  memurlar ve emekliler, Yagmurlu havada  Kamu-Sen baskanliginda, Yüregir’de bulunan Yeni Adliye binasi önünde  toplanarak basin açiklamasi düzenledi.

Memur ve emekliler adina konusan Kamu-Sen Adana  Il Baskani Durdu Mehmet Girgeç,, son ekonomik gelismeler ve ek zam talebi ile ilgili düsüncelerini dile getirdi.

Aldiklari maaslarin enflasyonun altinda kaldigini belirten Girgeç, memur ve emeklilerin yoksulluk sinirinda yasadigini söyledi.Konusma sonunda maas bordrolarini yakan memurlar ve emekliler, yetersiz zamlari protesto etti.

Zamlardaki artislarin ekonomik gerçekleri yansitmadigini vurgulayan Baskan Girgeç, konusmasinin devaminda, “Son dönemde yasanan ekonomik gelismeler, memur ve emeklilerimizi ekonomik sikintiya sokmustur, Geçen seneden bu güne dolardaki artis %81, altindaki artis %82'dir. Geçen sene bugünlerde 4 kisilik ailenin aylik zorunlu harcamasi 7.770 lira idi bugün 9642 lira; artis %24'tür. Bir sene içinde ortalama memur maasi 567 dolardan 365 dolara gerilemis olup bu noktada erime % 35,6'dir. Geçen sene memur maasiyla 6,2 çeyrek altin alinabilirken bugün ancak 3,9 çeyrek altin alinabiliyor. Erime 7. Enflasyon resmi rakamlara göre bile: %21,31 ama memur maasina yapilan zam enflasyon farki da dâhil %16,4, Erime %4,91.

Neresinden tutsak elimizde kaliyor; neresinden baksak maaslar kusa dönmüs durumda. Son 10 yildir memur ve emekli maaslari enflasyonun bile altinda kaliyor ve sürekli eriyor. Bu durum küresel salginla birlikte sürdürülemez bir hal almistir. Memurlarimiz ve emeklilerimiz, yoksulluk sinirinin altinda, en temel ihtiyaçlarini bile karsilayamaz durumdadir.

Toplu sözlesme görüsmeleri de etkisiz sendikalar ve malum konfederasyon yüzünden yaralara çare üretmekten uzak kalmaktadir. Daha 3 ay öce, önümüzdeki yil için %5+7 gibi komik bir rakama davul zurnayla imza atanlar, bugün yüzleri bile kizarmadan toplu sözlesmenin yenilenmesinden söz ediyor. Biz, o zaman da söyledik; 'Bu artislar ekonomik gerçeklerle bagdasmiyor. Seyyanen zam içermeyen, refah payi getirmeyen bir zam, en iyi ihtimalle sifir zamdir. Gelin bu metne imza atmayin.' diye çaginda bulunduk. O zaman, memurun ve emeklinin idam fermanini imzalayanlar, simdi çikmis timsah gözyasi döküyorlar. Biz bunlari taniriz, biliriz elbet...

Bakin yalnizca 1 yil içinde memurun ve emeklinin zorunlu giderlere karsi alim gücü aylik tam 1.087 lira eridi. Bu erime memurun alacak hanesinde dururken, 5-40'lara dayanan gerçek enflasyon karsisinda memura ve emekli, %5+7 zam ile 2022 yilini tamamlayamaz. Aylik enflasyon rakamlari resmi olarak bile %3-4'lere dayanmisken, verilecek %5 artis bir aylik enflasyonu bile karsilamiyor. Zaten ocak ayinda alinacak %5 zam, mart ayi itibari ile vergi dilimindeki artisa gidecektir. Yani bu sartlar altinda 2022'de memur ve emekliye gerçek anlamda hiç zam yapilmayacak, maaslar mum gibi erimeye devam edecektir.

ALGI OPERASYONLARI YAPIYORLAR

Hal böyle olunca memur ve emeklilerimizin alim gücü yildan yila azalmakta, aile bütçesindeki açik her gün biraz daha büyümektedir. Enflasyon farki da alim gücünde bir telafi içermiyor, aksine geç kalmis bir mahsuplasma ile memur maaslarina reel anlamda sifir zam yapildiginin tescili olmaktan öteye gitmiyor. Ama her ne hikmetse kamuoyunda sanki memurlarin bir eli yagda bir baldaymis gibi afaki maas rakamlari dolasmaktadir. Efendim saglikçilara zam, ögretmenlere zam yalanlari almis basini gitmektedir. Bilinçli oldugunu düsündügümüz algi operasyonlari ile çalisanlar birbirine düsürülmeye çalisilmaktadir. Biz bu gerçekleri görüyoruz. Bu gerçekler öylesine asikar ki; dün yüzde 30-35 zam aldik diyen yetkili sendika baskani bile, bugün gerçegi itiraf ederek bu alginin yanlis oldugunu belirtmek zorunda kaliyor. Hal bu ki kamuoyundaki rakamlarla memurlarimizin eline geçen rakamlar arasinda daglar kadar fark vardir.

SUYA YAZILAN VAATLERLE KARIN DOYMUYOR

Dolari, Avroyu, altini artik takip edemiyoruz. Raflardaki ürün fiyatlari sürekli artiyor. Durum böyleyken memurlarimiz göstermelik zamlardan bikmis durumdadir. Maas artisi, alim gücünü yükseltmiyorsa, buna zam denemez. Verdiginiz zam, enflasyonun altindaysa buna zam denemez. Biz alim gücünü yükseltecek, ekonomideki büyümeden çalisana ve emekliye pay verecek gerçek bir zam istiyoruz. Herkes vergide adaletin saglanmasini bekliyor. Memurlarimiz 3600 ek gösterge bekliyor. Emekli yüzünün gülmesini bekliyor. Yardimci hizmetliler genel idari hizmetler sinifina geçmeyi bekliyor. Yoksulluk sinirinin üzerinde bir maas talep ediyor. Sözlesmeliler kadro bekliyor ama enflasyon beklemiyor. Meseleleri halinin altina süpürünce sorunlar çözülmüs olmuyor. Suya yazilan vaatlerle karin doymuyor. Cep delik, cepken delik, bos tencere kaynamiyor.

Toplu sözlesmenin nasil bir facia oldugunu simdi herkes yasayarak anladi. Biz o gün toplu sözlesmeyi kabul etmedik; bu günlerin gelecegi gün gibi asikardi. Daha 3 ay sonrasini bile görmekten aciz olanlar yetkili olunca, bu hezimet de kaçinilmaz oluyor.

Bugüne kadar kamu görevlilerinin yasadigi sorunlarin temelinde maas artislarinin hedeflenen enflasyona göre belirlenmesi gelmektedir. Hayallere göre zam verip gerçekleri görmezden gelmenin bedelini kamu görevlilerimiz ve emeklilerimiz ödememelidir. Hükümet, ivedilikle memur ve emekli maas zamlarini gözden geçirmek zorundadir. Enflasyon, büyüme, refah payi, harcamalar ve geçmis dönemde yasanan kayiplarin telafisi gibi etkenler mutlaka degerlendirilmelidir. %5+7'nin artik hedef enflasyonla da alakasi kalmamistir. Bu nedenle 2022 için bütün maas artislarinin gözden geçirilmesi gerekmektedir.

-Gerçek enflasyon rakamlarinin dikkate alindigi, harcamalardaki artisi karsilayacak kabul edilebilir bir oransal artis;Geçmis dönemlerde yasanan kayiplarin telafisi için ek zam; Reel gelir artisi saglanabilmesi için maaslara refah payi eklenmesi sart olmustur.

MEMURLARIMIZI ENFLASYONA EZDIRMEYECEGIZ

Biz, hakkimiz olmayan hiçbir konuyu ve meblagi talep etmiyoruz. Hakkimizdan asagisina da riza gösterecek degiliz. Yillardan beri 'Hakkiniz ödenmez' diyerek alkislaniyoruz; simdi ise hakkimizin ödenmesini istiyoruz. Biz artik sirtimizin sivazlanmasini degil, cüzdanimiza insanca yasamaya yetecek kadar para konulmasini istiyoruz.

Sayin Bakanin 'Memurlarimizi enflasyona ezdirmeyecegiz' sözünün gerçeklesmesini bekliyoruz. Agustos ayinda imzalanan toplu sözlesmenin daha baslamadan geçersiz kaldigi gün gibi asikârdir. Sayin Bakan da Hükümet yetkilileri de bu gerçegi kabul etmistir. Öyleyse gelin çok geç olmadan memurun ve emeklinin bütçesindeki bu yangini ek zam ve refah payi uygulamasi ile söndürün. Ek zam ile zararlari karsilayin. Refah payi ile gerçek anlamda zam yapin, alim gücümüzü yükseltin. Biz, reel kayiplarimizin karsilanmasini ve ekonomik büyümeden bir çalisan olarak hak ettigimiz payi istiyoruz. Biz, Türk milletinin daha güzel bir Türkiye'de, yasanabilir bir ücretle, refah içinde yasamasini istiyoruz. Ek zam da refah payi da kamu çalisanlarinin analarinin ak sütü kadar helal; hakkidir. Milyonlarca kamu çalisani, emekli ve aile bireyleri, zaten imzalandigi anda dahi ekonomik geçerliligi olmayan toplu sözlesmenin revize edilmesini beklemektedir. Igneden iplige her seye zamlar yagmur gibi yagarken 25 milyon vatandasimiz, maasina gerçek bir zam beklemektedir. Ekonomik olarak zor günler geçiren milyonlarin umutlarini bosa çikarmaya hiç kimse cüret etmesin ve derhal ek zam ve refah payi uygulamasini hayata geçirsin diyor, hepinize saygilar sunuyoruz.” Ifadelerini kullandi.

Basi Açilamasinin ardindan Maas Boduru yakip ve çeyrek simit paylasarak basin açiklamasini sonlandirdilar  



  • Cumartesi 27.3 ° / 18 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 25.7 ° / 15.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 23.4 ° / 15.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu