Bugün, 25 Kasım 2024 Pazartesi

Başkan Zeydan Karalar, “Cumhuriyetin ilk yıllarındaki kalkınma ivmesini hala yakalayamadık.”

Başkan Zeydan Karalar, “Cumhuriyetin ilk yıllarındaki kalkınma ivmesini hala yakalayamadık.”

Başkan Zeydan Karalar, “Cumhuriyetin ilk yıllarındaki kalkınma ivmesini hala yakalayamadık.”

Baskan Zeydan Karalar, “Cumhuriyetin ilk yillarindaki kalkinma ivmesini hala yakalayamadik.”

 

Baskan Zeydan Karalar, “Potansiyel enerjiyi kinetik enerjiye dönüstürüp, Adana’yi ve Türkiye’yi gelistirecegiz.”

 

Baskan Zeydan Karalar, bir belediye baskani olarak Adana’nin tamamina, hatta ülkeye karsi sorumluluklari bulundugunu belirterek, Mustafa Kemal Atatürk yaptigi iktisat kongreleriyle ortaya çikan karma ekonomiyle yakalanan ekonomik gelisme ivmesinin, günümüzde yakalanamadigini açikladi.

 

Çukurova Üniversitesi 20. Ulusal Iktisat Sempozyumu kapsaminda, Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi’nde gerçeklestirilen “Kriz, Sanayilesme, Issizlik ve Enflasyon” konulu toplantiya katilan Adana Büyüksehir Belediye Baskani Zeydan Karalar, tipik bir belediye baskani olmayacagini bir kez daha söyledi.

Baskan Zeydan Karalar, “Sadece kendi partilisini ise alan, kendi partilisini müdür yapan bir belediye baskani olmayacagim. Belediye baskanlarinin da böyle olmamasi gerektigini düsünüyorum. Elbette bize emek veren, bize güç veren, bizi buraya tasiyan insanlara karsi bir sorumlulugumuz vardir ve yerine getirilmelidir ama bizim artik bütün Adana’ya, bütün Türkiye’ye sorumlulugumuz var. Adana’da atil kalmis ne is varsa onu ortaya çikarip zenginlige dönüstürme, yani potansiyel enerjiyi kinetik enerjiye dönüstürme konusunda bir belediye baskanina ne görev düsüyorsa onu yerine getirmeliyiz” dedi.

BIZIM JENERASYON OKURKEN AYNI ZAMANDA ÇALISIYORDU

Çukurova Üniversitesi’den mezun oldugunu ve bununla gurur duydugunu belirten Baskan Zeydan Karalar, “Çok iyi bir bilim kurumu varsa bir sehirde onunla is birligi yapmak, ona destek olmak bizim görevimizdir. Bir belediye baskani; sanayicinin yaninda olmak, sanayicinin problemlerini azaltmak, yatirimi tesvik etmek konularinda, belediyenin yapmasi gereken ne varsa hayata geçirmelidir, ögrencinin yaninda yer almalidir. Ögrencinin sanayiciyle, belediyeyle, toplumla iliskisini gelistirecek, onu önceden hazirlayacak ne varsa yapmalidir. Bizim jenerasyon belki sizden biraz daha sansli. Biz okurken de çalisiyorduk. Bu durum hayata bizi hayata biraz daha iyi hazirladi. Belki basarimizin altinda onun da etkisi vardir. Çünkü erken yasiyorsunuz hayati, erken ögreniyorsunuz bir sürü seyi ve is hayatinda yabancilik çekmiyorsunuz. Ögrencilerle ilgili bunlari yapan bir belediye baskani olmaya çalisiyorum” diye konustu.

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK DÖNEMINDEKI KALKINMA IVMESINI HALA YAKALAYAMIYORUZ

Adana ekonomisi ve ülke ekonomisiyle ilgili de görüslerini açiklayan Baskan Zeydan Karalar, söyle devam etti: “Elbette Adana ekonomisi ülke ekonomisinden etkilenir. Etkilenmemesi söz konusu degil ama Adana çok özel bir kenttir. Ekonomiye Istanbul’dan sonra ikinci derecede, kimine göre Izmir’den sonra üçüncü sirada katki koymus bir kenttir. Adana’nin sanayi altyapisi çok güçlüdür. Uçak üretimini gerçeklestirmis ve bunu ihraç etmis bir ülkeyiz biz. Bu seviye çikmisiz. Bir dönemden sonra baska bir ekonomik model tercih edilmis ve esasinda Mustafa Kemal Atatürk’ün kafasindaki iktisat programindan da bir nebze uzaklastirilmistir. Çünkü Mustafa Kemal Atatürk’ün bu ülkeyi kurarkenki en büyük amaci, ekonomik olarak güçlü bir ülke yaratmakti. Bunun temellerini atmistir ve ilk topladigi kongrelerden bir tanesi iktisat kongresidir. Onun için bu iktisat kongreleri çok önemlidir. Cumhuriyet kurulmadan önce iktisat kongrelerini toplamis ve nasil bir model izlenmesini gerektigini uzun süre tartismaya açmistir. Ve oradan karma ekonomi çikmistir. Hem özel sektörün oldugu, hem devletin bulundugu bir sistem ortaya çikmistir. Özel sektörün sadece para kazanma amaçli yatirim yapacagini düsündügü için, özel sektörün para kazanamayacagi yerlerde de yatirim yapilmasi zorunlu oldugu için bir karma ekonomi modeli çikartmis, hem devlet sektörünü, hem özel sektörü uyumlu biçimde çalistirmayi basarmistir. Böylece Cumhuriyet döneminde kalkinma yüksek oranda olmustur. Cumhuriyet dönemindeki kalkinma ivmesini Türkiye hala yakalayamamistir.”

EKONOMIK BAGIMSIZLIK YOKSA SIYASI BAGIMSIZLIK DA OLMAZ

Türkiye’nin muasir medeniyete erismesi için yilda yüzde 6.5 oraninda büyümesi gerektigini ifade eden Baskan Zeydan Karalar, sunlari söyledi: “Hala bunun yarisini yakalanamamaktadir. Ne yazik ki durum böyledir. Ekonomik bagimsizligi olmayan ülkenin siyasi bagimsizligi olmaz. Türkiye’nin, dünyanin en büyük 10 ekonomisinin içinde olmasini arzu ediyorum. Ekonomimiz çok iyi düzeyde deniyor ama aslinda biz 2000’li yillarda dünyadaki  14. ekonomi idik, simdi 18 ve 19 siralamasinda gidip geliyoruz. Ben iktisatçi degilim, makine mühendisiyim ama sanayiyle, üretimle, ekonomiyle yakindan iliskimiz var. Elbette asil olan ülkeyle iliskimiz ve sevgimizdir. Ülkemizin iyi olmasini istiyoruz, onun için yakindan takip ediyoruz, bu islerle ilgileniyoruz.”

1994 KRIZI DÖNÜM NOKTASI

Konusmasinin son bölümünü Adana’ya ayiran Baskan Zeydan Karalar, “Adana’nin ekonomi ve sanayi altyapisi çok güçlüdür. Son yillarda biraz geriye düsmüstür. Son üç yilda ilerlemeye basladi ama yeterli degil. Adana ekonomisi 1994 krizine kadar sürekli bir çikis izlemistir. 1994-2000 arasi yatay bir seyir izlemis, ondan sonra da yavas yavas geriye düsmüstür. Bizim ilerlememiz vardir ama bizden daha yüksek ivmeyle ilerleyen kentler bulundugu için biz geriye düstük. Kahramanmaras’in ihracatinin Adana’yi geçmesini ben içime sindiremiyorum. Kahramanmaras elbette gelissin, büyüsün ama biz de Adanayiz. Daha iyi seviyede olmaliyiz. Bu elbette bizim yatirimcilarimizdan kaynaklanmiyor. Adana’da cesur yatirimcilar var. Devlet büyük tesvik ve kolaylik saglamadan, girisimcilerimiz ciddi yatirimlar yapiyor. Öyle de cesur vatandaslarimiz var. Son yillarda dünya ekonomik buhrani ve Türkiye krizinin yaninda, civar illere tesvik verilip, Adana’ya verilmemesinin de, yatirimlarimiza olumsuz etkileri olmustur. Bugün siz Osmaniye’ye, Sanliurfa’ya, Kahramanmaras’a, tesvik verip Adana’ya vermezseniz buradaki tekstil fabrikalari sökülür oralara gider.

YENI DÖNEMDE TESIS ETTIGIMIZ BIRLIKTELIK ADANA’YI UÇURACAK

Insallah Adana’nin bu yeni birligi olumsuz gidisi tersine çevirecektir. Bir kentte seçilen, atanan, kentin bütün dinamikleri birlikte olurlarsa, siyasette etkin olurlar. Yaptirim güçleri olur. Adana bunu 5 yil, 10 yil önce basaramiyordu.

Böyle bir birlik ve bunun olusturdugu kuvvet yoktu. Ne mutlu ki son 3-4 yildir Valimizin ve hepimizin ciddi gayretiyle, ‘Adana denince gerisi teferruattir’ diyebiliyoruz ve birlikte hareket ediyoruz. Bu; Adana’yi uçuracak, Adana’nin makus talihini degistirecek, yeni yatirimlarin önünü açacak bir davranis biçimidir. Bundan sonra da Adana’nin lehine, birlikte yapilmasi gereken ne varsa yapacagiz. Bu önemli bir birlikteliktir Adana açisindan” dedi.



  • Pazartesi 11.1 ° / 4.4 ° Güneşli
  • Pazartesi 11.1 ° / 4.4 ° Güneşli
  • Salı 11.4 ° / 3.4 ° false