TMMOB Ziraat Mühendisleri Odasi Adana Sube Baskani Feyzullah Korkut, bu yil alim fiyati 1.65 TL/kg olarak açiklanan bugdayin maliyetini karsilamadigini belirterek, üreticinin kar edebilmesi ve üretimin devami için taban alim fiyatinin en az 2.03 TL olmasi gerektigini açikladi. Bugdayda hasadin ilk olarak mayis ayinda Çukurova kentlerinde basladigini belirten Korkut, bu nedenle hasat baslamadan ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) açiklayacagi fiyatin, tüccar alim fiyatlarinda da belirleyici ve etkili oldugunu söyledi.
“TÜRKIYE’DE BUGDAY ÜRETIMI AZALIYOR”
Uzun yillardir bugdayda açiklanan düsük taban fiyatlari nedeniyle ekim alanlarinda azalma oldugunu belirten Feyzullah Korkut söyle konustu:
“TMO’NUN PIYASADAKI AGIRLIGI ARTTIRILMADILIR”
Devletin üretim maliyetlerini azaltacak politikalara öncelik vermesi gerektigini belirten Korkut, sözlerini söyle sürdürdü:
“Üreticiyi iyi fiyattan satis garanti saglayacak olan TMO’nun piyasada agirligi arttirmalidir. Bugday çiftçisi tüccarlara terk edilmemelidir. Bu yil için bugdayin alim fiyati 1.65 TL/kg olarak açiklanmistir. Ancak TMMOB Ziraat Mühendisleri Odasi Adana Subemizin Tarla Bitkileri Komisyonu’nun çiftçi bazinda yapmis oldugu çalisma sonucunda 2020 yili 1 kg bugday üretim maliyeti 1.69 TL olarak tespit edilmistir. Yani açiklanan alim fiyati bugday üretim maliyetinin gerisindedir. Yine çiftçinin yüzünü güldürmemistir. Bugdayin üretim maliyetine %20 üretici kari eklenmeli ve bugdayin kilogram satis fiyati 2.03 TL olmalidir. Böylece bugdayda karli ve sürdürülebilir bir üretim gerçeklesebilsin.”