Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Akay, görevdeki 2 yılını değerlendirdi...

Akay, görevdeki 2 yılını değerlendirdi...

Türkiye’nin 56 ilinden daha büyük bir ilçe olan Seyhan’da farkındalık yaratan hizmetlere imza atan, Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, 11 Nisan 2019’da başlayan iki yıllık görev süresini değerlendirdi.

Türkiye’nin 56 ilinden daha büyük bir ilçe olan Seyhan’da farkindalik yaratan hizmetlere imza atan, Seyhan Belediye Baskani Akif Kemal Akay, 11 Nisan 2019’da baslayan iki yillik görev süresini degerlendirdi.

Tüm olumsuzluklara karsin halkin huzuru, mutlulugu, refahi için çalistiklarini dile getiren Akay, “Bu dönemde bir yandan tasarruf önlemlerini yasama geçirdik, bir yandan da Seyhan’i her alanda üreten, kazanan ve paylasan bir belediye haline getirdik. Seyhan’da yasam kalitesini yükseltecek çalismalari halkimizla birlikte yasama geçirmeye devam ediyoruz” dedi.

YARIM KALAN PROJELER BITIRILDI

Seyhan Belediye Baskani Akif Kemal Akay, belediye bürokratlarinin da katilimiyla yaptigi degerlendirmede göreve geldikten sonra ilk olarak yarim kalan projeleri tamamlamak için çalistiklarini söyledi. Baskan Akay, “Hanedan Kültür Evi’ni, Sakirpasa Kültür Merkezi’ni, Akkapi Mahalle Merkezi’ni, Akkapi Spor Tesislerini, Demetevler (Emre Gönlüsen) Spor Kompleksini, Gürselpasa Tenis Kortunu, Sakirpasa Spor Kompleksi’nin tadilatini, Yesilyurt Pazar Yeri ve Çok Amaçli Tesisi,Salmanbeyli hizmet binasini, Gülbahçesi, Küçük  Dikili ve Akkapi kapali semt pazarlarini, Gülpinar ve Yesilyuva taziye evlerini , Koza Mahallesi Kadin Taziye Evini, Prof.Dr.Sabahattin Zaim Parki’nin revizyonunu, Çerçi Yusuf Konagi’ni , KUDEB Evi’ni, Ilter Uzel Dis Hekimligi Müzesi’ni, Pinar Mahallesi 10-11-12 nolu parklari, Sehit Samet Özkan Parki’ni, Barbaros Mahallesi 4 Nolu Parkini tamamladik. Kent Meydani projesinde ise meydan ve otopark insaatini, zemin dolgusu yapim isini, balikçilar, lokantalar, bürolar ve tapu kadastro binasini, kadin istihdam merkezi ve atölyeleri, bürolar ve yurt insaatini tamamladik” dedi.

ÜRETEN VE PAYLASAN BELEDIYE

Pandemiyle geçen 2020’de ise belediye gelirlerinin önemli ölçüde azaldigini ancak hizmetlerin aksatilmadan sürdürüldügünü vurgulayan Baskan Akay, pandemi dönemini birçok konuda firsata çevirdiklerini aktardi.  Bu dönemde Seyhan’i her alanda üreten bir belediye haline getirdiklerini ifade eden Baskan Akay, “Az parayla çok is yaptik” diye konustu.

Baskan Akay, sunlari kaydetti:

“Tasarruf ederek ve üreterek, kisitli imkanlari dogru kullanarak az parayla çok is yaptik.  Bugün kurdugumuz Dikimevi’nde hem kendi isçilerimizin hem diger belediyelerin isçi kiyafetlerini, dezavantajli bölgelerde yasayan çocuklara kiyafet, bez maske, çanta, esarp, seccade ve daha birçok ürünü imal ediyoruz.  Semt pazarlarindan topladigimiz organik artiklari kompost tesislerimizde gübreye dönüstürüyoruz. Kendi atölyemizde ürettigimiz boyalarla hem belediyemizin boya ihtiyacini karsiliyoruz hem de diger kamu kurumlariyla paylasiyoruz. Belediye kreslerimizde çocuklar için oyuncak üretiyoruz. Çok düsük maliyetlerle kurdugumuz tesislerde imal ettigimiz ürünleri hem paylasiyoruz hem de belediyemize gelir elde ediyoruz. Seyhan Tarimsal Kalkinma Kooperatifi’nin kurulmasini sagladik. Parklarimizdaki banklari, kamelyalari kendi marangozhanemizde, metal aksamli aletleri demir atölyemizde kendimiz üretiyor, onarimini yapiyoruz. Bakimyurdu Kisirlastirma ve Bakim Merkezimizde binden fazla kedi ve köpegin hem kisirlastirma islemini hem de bakimini gerçeklestirdik. Her gün 84 farkli noktada besleme yaparak sokak hayvanlarinin aç ve susuz kalmamalari için vicdani sorumlulugumuzu yerine getiriyoruz. Belgeli hayvan severlere mama destegi  veriyoruz. Kullanim ömrü dolmus otomobil lastikleri ve ahsap paletleri, kedi evlerine dönüstürüp beslenme ve su ihtiyaçlarini gidermelerini saglayacak donanimlarla birlikte sokak kedilerinin yogun oldugu bölgelere yerlestiriyoruz. Makine ikmal atölyemizi, demir atölyemizi, marangozhanemizi kurduk. Kiralik araç dönemine son vermek üzere Devlet Malzeme Ofisi’nden 20’si binek 12’si is makinesi satin aldik. Mayis ayinda da 15 kamyon alarak önemli oranda bir tasarrufu saglayacagiz. Seyhan’da yasayan vatandaslarimiza, ücretsiz olarak aldiklari Saglik Kart ile belediyemizin anlasma yaptigi özel saglik kuruluslarindan yüzde 30’a varan oranlarda indirimle saglik hizmetlerinden yararlanabilmelerini sagladik.  10 SEYMER’de 72 farkli bransta 3 bin 643 kursiyere egitim verdik. Kadin Dayanisma Merkezi’mizde gerçeklestirilen 3 projede 5 binden fazla kadin, mesleki egitim almasina, burada ürettikleri ürünlerin semt pazarlarinda satisa sunulmasini sagladik. Geçen yil 21 bin 430 metre kare büyüklügünde 10 yeni parki 4 yesil alani Seyhan'a kazandirdik. 149 bin 87 ton bitümlü sicak asfalt döktük. 8 mahallede 144 metre genisliginde, 1800 metre uzunlugunda 18 bin 280 metrekare yeni yol açtik.”

 

PANDEMI DÖNEMI

Seyhan’da yasayan vatandaslarin yasam kalitesini yükseltmek için sorumluluk bilinciyle görev yaptiklarini aktaran Akay, pandemi döneminde ekonomik sikinti yasayan vatandaslara destek olabilmek için sosyal yardimlari artirdiklarini kaydederek söyle devam etti:

“Pandemi döneminde Covid-19 testi pozitif çikan vatandaslarimizin saglik kuruluslarina ‘Pozitif Taksi’ ile tasimaya basladik. Türkiye’de bir ilk olan ‘Asi Taksi’ uygulamasiyla da 65 yas üstündeki vatandaslarimizi asilarini yaptiracaklari saglik kuruluslarina tasiyoruz.  Günlük 1 milyon metrekare alanda ortam dezenfeksiyonu gerçeklestiriyoruz.  Sadece cenaze oldugunda kullanilan taziye evlerinin bir bölümünü Bilgi Evlerine dönüstürdük. Yesilyuva, Yesilyurt ve Fatih Bilgi Evlerimizde teknolojik imkani olmayan gençlerimize uzaktan egitime erisim olanagini sunuyoruz. Önümüzdeki günlerde 3 bilgi evini daha hizmete açacagiz. Pandemi döneminde ihtiyaç sahibi vatandaslarimiza 200.230 adet sicak yemek, 23.125 adet çorba ikram ettik. Ihtiyaç sahibi vatandaslarimiza ve esnafimiza 20 bin 100 adet gida kolisi yardimi yaptik. 1.958 adet hijyen kolisi dagittik. 2.812 aileye Halk Kart’la maddi yardim sagladik. 1 milyon 530 bin yetiskin, 15 bin de çocuk maskesi ile 130 bin adet eldiveni vatandaslarimiza ulastirdik. 10.000 adet oyuncak ve kiyafeti ihtiyaç sahibi çocuklara dagittik. Ayrica belediye kreslerimizde üretilen 1.700’den fazla oyuncak ile 200’den fazla atki ve bereyi, Dikimevi’mizde üretilen 2.000 mont ile 2.500 esofman takiminin ihtiyaç sahibi çocuklara dagitimini gerçeklestirdik. 4.200 çocuga kirtasiye malzemesi destegi verdik. 230 vatandasimiza evde saglik ve bakim hizmeti verdik. Ihtiyaç sahibi 119 vatandasimiza nakdi yardim, 2.380 adet hos geldin bebek paketi dagitimi yaptik. Ihtiyaç sahibi engelli vatandaslarimiza 174’ü manüel, 50’si akülü olmak üzere 224 tekerlekli sandalye, 7 adet akülü sandalye sart aleti, görme engelli 30 vatandasa görme engelli bastonu, yürüme güçlügü çeken vatandaslara 15 adet yürüteç yardimi yaptik. Ayrica 23 adet hasta karyolasi, 5 adet sisme hasta yatagi, 5 adet klozetli tekerlekli sandalye, 750 adet hasta alt bezinin özel bakima ihtiyaci olan vatandaslarimiza ulastirdik. Engelli vatandaslarimiza 450 hukuki, 250 psikolojik danismanlik hizmeti verdik.”

Baskan Akay, Pandemi döneminde kisitlamalar nedeniyle kitlesel kültür-sanat ve spor etkinliklerinin gerçeklestirilmedigini ancak bu etkinliklerin halkin ayagina götürüldügünü, çevrimiçi etkinlikler düzenlendigini aktardi. Yerel özel tiyatrolara destek amaciyla iki kez 4 farkli çocuk oyununun belediyemizin tiyatro salonunda sahnelenmesini sagladiklarini animsatan Akay, müzisyenlere, amatör spor kulüplerine ve halk oyunlari sanatçilarina da destek olduklarini kaydetti.

GERÇEKLESTIRILECEK PROJELER

Önümüzdeki süreçte büyük projeleri yasama geçireceklerinin altini çizen Baskan Akay, sözlerini söyle sürdürdü:

“Restorasyonu biten Çerçi Yusuf Konagi’nin aromatik bitkiler konusunda workshoplarin yapilacagi, kent yasamiyla bütünlesen bir merkeze dönüstürecegiz.  Yillar boyunca kent ekonomine can veren tarihi Çirçir Fabrikasi’ni restorasyonun ardindan Seyhan Sanat Merkezi olarak halkimizin hizmetine sunacagiz. Turhan ve Ilhan Selçuk’un yasadigi tarihi binayi restorasyonunun ardindan Karikatür ve Edebiyat Evi olarak kentimize armagan edecegiz. Tepebag’da Turhan Arin Sokak’in sagliklastirma projesini de kisa zaman içinde baslatacagiz. ‘Halk Market’  ile vatandaslarimizin hem ucuz hem de saglikli gidaya erisimini saglayacagiz. Hem yerel üreticilerimiz hem de vatandasimiz kazanacak. Karayusuflu Mandira Tesisimizi yakinda hizmete açacagiz Yesilyurt Çok Amaçli Tesisimizde girisimciligi destekleyen, proje üreten bir kuluçka merkezini Çukurova Üniversitesi Teknokent ve Girisimcilik Merkezi’yle birlikte hayata geçirecegiz. Z kusagi olarak adlandirdigimiz gençlerimize yönelik yine bir merkez kuracagiz. Günlük 5 bin kisiye yemek çikarabilecek asevi mutfagimizin kisa sürede faaliyete geçirecegiz. Önümüzdeki günlerde Gülbahçesi, Yesileviler, Istiklal, Daglioglu bilgi evlerini açacagiz. Gürselpasa, Yesilyurt Tellidere kreslerimizin kapasitelerini artiriyoruz. Tepebag Evleri projemizle kent turizmine önemli bir kati saglayacagiz”.



  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı