Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Buğdayda alım fiyatı maliyetini karşılamıyor!

Buğdayda alım fiyatı maliyetini karşılamıyor!

Buğdayda alım fiyatı maliyetini karşılamıyor!

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odasi Adana Sube Baskani Feyzullah Korkut, bu yil alim fiyati 1.65 TL/kg olarak açiklanan bugdayin maliyetini karsilamadigini belirterek, üreticinin kar edebilmesi ve üretimin devami için taban alim fiyatinin en az 2.03 TL olmasi gerektigini açikladi. Bugdayda hasadin ilk olarak mayis ayinda Çukurova kentlerinde basladigini belirten Korkut, bu nedenle hasat baslamadan ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) açiklayacagi fiyatin, tüccar alim fiyatlarinda da belirleyici ve etkili oldugunu söyledi.

 

“TÜRKIYE’DE BUGDAY ÜRETIMI AZALIYOR”

Uzun yillardir bugdayda açiklanan düsük taban fiyatlari nedeniyle ekim alanlarinda azalma oldugunu belirten Feyzullah Korkut söyle konustu:

“Türkiye’nin yaklasik son yirmi yilda izledigi tarim politikalarinin sonucunda 2002 ile 2019 yillari arasinda kaybedilen 3 milyon 379 bin hektar tarim arazisinin yaklasik 2,5 milyon hektari (%73) tarla bitkilerine aittir. Kaybedilen tarla bitkileri arazilerinin yaklasik 2 milyon 454 bin hektari (%96) gida güvencesi açisindan çok önemli olan bugday arazilerine aittir.  2002 ile 2019 yillari arasinda Türkiye nüfusu %28 artmasina karsilik,  bugday ekim alanlari %26 ve bugday üretimi %3 azalmistir. Bugday üretim artis oraninin nüfus artis oraninin önemli bir sekilde gerisinde kaldigi açiktir. 2002 ile 2018 yillari arasinda yaklasik 43 milyon ton bugday ithal edilmistir. Bu ithalata da 11,5 milyar dolar para ödenmistir.”

“TMO’NUN PIYASADAKI AGIRLIGI ARTTIRILMADILIR”

Devletin üretim maliyetlerini azaltacak politikalara öncelik vermesi gerektigini belirten Korkut, sözlerini söyle sürdürdü:

“Üreticiyi iyi fiyattan satis garanti saglayacak olan TMO’nun piyasada agirligi arttirmalidir. Bugday çiftçisi tüccarlara terk edilmemelidir. Bu yil için bugdayin alim fiyati 1.65 TL/kg olarak açiklanmistir. Ancak TMMOB Ziraat Mühendisleri Odasi Adana Subemizin Tarla Bitkileri Komisyonu’nun çiftçi bazinda yapmis oldugu çalisma sonucunda 2020 yili 1 kg bugday üretim maliyeti 1.69 TL olarak tespit edilmistir. Yani açiklanan alim fiyati bugday üretim maliyetinin gerisindedir. Yine çiftçinin yüzünü güldürmemistir. Bugdayin üretim maliyetine %20 üretici kari eklenmeli ve bugdayin kilogram satis fiyati 2.03 TL olmalidir. Böylece bugdayda karli ve sürdürülebilir bir üretim gerçeklesebilsin.”



  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli