Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Çukurova Meclisi’nden Çin’e ‘Uygur’ tepkisi

Çukurova Meclisi’nden Çin’e ‘Uygur’ tepkisi

Çin’in Doğu Türkistan’daki Uygurlara yönelik baskı ve asimilasyon politikası Çukurova Belediye Meclisi’nde kınandı.

Çin’in Dogu Türkistan’daki Uygurlara yönelik baski ve asimilasyon politikasi Çukurova Belediye Meclisi’nde kinandi.

Soner Çetin baskanliginda toplanan Çukurova Belediye Meclisi’nde gündem disi söz alan CHP Grup Baskan Vekili Abeydullah Kolcu, IYI Parti Grup Baskan Vekili Nevzat Hiz, MHP Grup Baskan Vekili Özgür Ates ile birlikte hazirlanan bildiriyi okudu. Ortak açiklamada su görüslere yer verildi:

 

“Çin Halk Cumhuriyeti’nin 2014 yilindan itibaren Uygur Türkleri ve diger soydaslarimiza yönelik sistematik ve kitlesel sekilde uyguladigi agir zulüm insanlik suçudur ve yazik ki bu insanlik suçu halen devam etmektedir. Terörle ve radikalizmle mücadele kisvesi altinda milyonlarca soydasimiz, zorla toplama kamplarinda alikonulmakta ve “yeniden egitim” adi altinda dini ve kültürel baskilara, asimilasyona tabi tutulmaktadir.  Uygur Türkleri toplama kamplarinda insan onuruna yakismayacak kosullarda yasam mücadelesi vermektedir.

 

Müslüman soydaslarimiz; Çin Hükümetinin baskilarindan dolayi dini vecibelerini yerine getirememekte, ibadethaneleri yikilmakta, iskence, tecavüz ve kisirlastirma gibi insanlik disi muamelelerle karsilasmakta, Islamiyeti zorla terk etmeye zorlanmaktadir.  Insanlik suçu isleyen Çin Hükümeti toplama kamplarinin ve bu kamplardaki uygulamalarin uluslararasi bagimsiz bir heyet tarafindan denetlenmesine izin vermemektedir.

ABD, Ingiltere, Kanada gibi ülkelerin yani sira Avrupa Birligi ve Birlesmis Milletlere bagli 39 ülke Uygurlarin maruz kaldigi zulme karsi Çin’e karsi bazi tepkiler gösterip çesitli yaptirimlar uygulamasina karsin bu yeterli olmamakta, Çin zulmü artarak devam etmektedir. Uluslararasi toplum Çin’in Uygurlara uyguladigi zulmü ve asimilasyon politikasini Birlesmis Milletler gündemine tasimalidir.

Bizler Çukurova Belediye Meclisinin CHP, IYI Parti ve MHP’li Üyeleri olarak Çin’in soydaslarimiza yaptigi mezalimin karsisinda durmaya, bu insanlik disi politika son buluncaya kadar Uygur Türklerinin ve diger soydaslarimizin mücadelesine destek verip sesleri olmaya devam edecegimizi beyan ederiz.”

Çukurova Belediye Baskan Soner Çetin, her konuda duyarliliklarini ortaya koyan meclis üyelerine tesekkür etti. Ardindan gündem maddelerine geçildi. Gündemdeki 3 madde tüm meclis üyelerinin ittifakiyla oy birligi kabul edildi.



  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli