Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Dr. Menteş, “Asistan köle değil hekimdir!”

Dr. Menteş, “Asistan köle değil hekimdir!”

Adana Tabip Odası 36 Saatlik nöbet sonrası uykusuz ve yorgunluktan kaza yapıp, ölen Asistan Hekim Rümeysa Şen için Anma Töreni düzenledi. Tepki gösterdi.

Dr. Mentes, “Asistan köle degil hekimdir!”

Adana Tabip Odasi 36 Saatlik nöbet sonrasi uykusuz ve yorgunluktan kaza yapip, ölen Asistan Hekim Rümeysa Sen için Anma Töreni düzenledi. Tepki gösterdi.

 

 

Adana Sehir Hastanesi Bashekimlik önünde bir araya gelen CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Sevkin, Türk Tabipleri Birligi 2. Baskani Doç. Dr. Ali Ihsan Ökten, hekim ve saglik çalisanlari kaza sonucu vefat eden Asistan Hekim Rümeysa Sen için bir dakikalik saygi durusunda bulunuldu.

 

BU BIR CINAYET

Yasanan trajedik ölüm için ülke genelinde gerçeklestirilen anma töreninde Asistan Hekim Rümeysa Sen’in gün asiri tuttugu yorucu nöbetlerin ardindan geçirdigi kaza görüntülerinin bir kaza degil, çalisma sartlarinin sebep oldugu bir cinayet oldugunu gösterdigini söyleyen Adana Tabip Odasi Baskani Uzm. Dr. Selahattin Mentes, yaptigi açiklamada “Bugün maalesef çok aci bir olayin ardindan burada toplanmis bulunmaktayiz. Ankara Sehir Hastanesinde Kadin Dogum Kliniginde asistan hekim olarak çalismakta olan Dr. Rümeysa Sen nöbet ertesi evine gittigi sirada bir trafik kazasi sonrasi hayatini kaybetti. Rümeysa Sen’in gün asiri tuttugu yorucu nöbetlerin ardindan geçirdigi kaza görüntüleri bize bunun bir kaza degil, çalisma sartlarinin sebep oldugu bir cinayet oldugunu gösterdi” dedi.

 

ADALETSIZ GÖREV DAGILIMINA SON VERILSIN

Baskan Uzm. Dr. Mentes, “Aslinda yillardir Asistan Hekimler çalisma kosullarinin kötülügü yüzünden mutsuz sekilde çalismaya, mobbing görmeye ve hatta ölmeye devam ediyorlar. Melike Erdem, Ece Ceyda Güdemek, Emre Bakirli, Mustafa Yalçin ve maalesef Rümeysa Berin Sen ve adini bile duyamadiklarimiz hayatlarinin baharinda, mesleklerine hevesle basladiklari zamanlarda birer birer yasamlarini yitirdiler. Ölüme sürüklendiler. Bir devlet memuru ayda ortalama 168 saat mesai yaparken bir asistan hekimin mesai süresi 360 saati bulmaktadir. Asistan hekimler çogu bölümlerde 36 saate varan sürelerde çalisiyor. Hekimler uykusuz, yorgun geçen gecenin ardindan polikliniklerde 100’e yakin hasta muayene ediyor, gözleri uykudan kapanmak üzereyken ameliyata giriyor. Asistan hekimler nöbet ertesi dinlenmeden mesaiye devam ettigi gibi bir de gün asiri nöbetler tutuyor, neredeyse ayin yarisinda evlerine bile gidemiyorlar.  Asistan hekimler ucuz is gücü olarak görülüyorlar. Buradan Hocalarimiza ve kidemli arkadaslara da sesleniyoruz; biz asistanken, biz de çalistik gibi söylemler en basitinden mobingdir. Sistemin asistan kardeslerimize yükledigi devasa yüklere sizler de ortak olmayin. Asistan Hekimler üstünde kurulacak her haksizlikta karsinizda bizi bulacaginizi aklinizdan çikarmayin. Yanlisa yanlis demeden, yanlisin düzeltilmesi için çaba göstermeden iyi hekimlik yapilabilir mi? Ne zaman bu düzene dur demek için sorumluluk almaya baslayacaksiniz? Asistan Hekim bu sistemin kölesi degil uzmanlik egitimi alan hekimlerdir. Ayni gemide oldugumuzu unutmadan meslegimizin degersizlestirilmesi ve hak kayiplarimiz için ortak mücadele edilmesi zorunludur. Buradan uyarimiz insanlik disi çalisma sartlari nedeniyle bir arkadasimizi daha kaybetmeye tahammülümüz yoktur! Uzmanlik egitimi almak için gelen asistan hekimlere nitelikli egitim ISTIYORUZ. Insanca çalisma kosullarinin saglanmasini adaletsiz görev dagilimina son verilmesini TALEP EDIYORUZ! Yatakli kurumlar yönetmeliginde degisiklige gidilerek nöbet ertesi izin hakkinin ücret kesintisi olmaksizin ön kosulsuz tanimlanmasini ISTIYORUZ.” diye konustu.

 

TTB 2. BASKANI DOÇ. DR. ALI IHSAN ÖKTEN

Asistan Hekimlerin 36 saat araliksiz çalismalarinin insani bir durum olmadigi ifade eden Türk Tabipleri Birligi (TTB) 2. Baskani Doç. Dr. Ali Ihsan Ökten, konusmasinda “Bu çalisma hem insan haklarina aykiri hem hasta haklarina aykiri hem de hekim haklarina aykiridir. Tüm hekim ve saglik çalisanlarinin çalisma sartlarinin, ekonomik ve özlük haklarinin biran önce düzeltilmesi, siddetin önlenmesi sarttir. TTB olarak ürettigimiz çözüm önerilerimizi sunmak için Saglik Bakani’ninda israrla randevu istememize ragmen, randevu verilmemektedir. Sebebini anlamis degiliz. Zor kosullarin düzeltilmesi için buradan sesimizi duymalarini istiyoruz” dedi.

CHP ADANA MILLETVEKILI MÜZEYYEN SEVKIN

Vefat eden Asistan Hekim Rümeysa Sen’i rahmetle andigini, bir hekim kolay yetismedigini belirten CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Sevkin, “Ülkemizde en yüksek puan alarak en uzun egitime tabi tutulan hekimlerin is yükü gerçekten çok agir. Pandemi sürecinde herkes evinde otururken hekimler araliksiz çalismaya devam etti. Asistan hekimi kardesimizin 36 saat gibi uzun çalisma sonrasi geçirdigi kaza sonrasi vefat etmesi kaza degil, is cinayetidir. Bu kabul edilebilir bir durum degildi. Saglik çalisanlarinin gördügü siddet, çalisma sartlarinin iyilestirilmesi konularini meclisimize getirecegiz. Doktorlara yapilan eziyet son bulsun artik!” seklinde konustu. Açiklamalarin ardindan hekim ve saglik çalisanlari sessizce dagildi.

 



  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli