Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Kazalı tırlarla 141 milyon liralık vurgun!

Kazalı tırlarla 141 milyon liralık vurgun!

Adana polisi Almanya, İsveç, Gürcistan ve Ukrayna'dan ülkeye sokulan tırların kaza yapan tır şasi numaraları ile değiştirilip piyasaya sürülerek 141 milyon 586 bin liralık vurgun yapıldığını belirledi.

Adana Emniyet Müdürlügü Asayis Sube Müdürlügü ekiplerinin çalismasiyla, Almanya, Isveç, Gürcistan ile Ukrayna'dan, çalinti ve icralik tirlarin sasi numaralarini degistirip, piyasaya süren sebeke ortaya çikarildi. 6 aylik teknik ve fiziki takibin ardindan polis, sebekeye üye 42 kisinin yakalanmasi için çalisma baslatti. Ekipler, 6 Temmuz'da Adana merkezli IstanbulBursaKütahyaTrabzonAnkaraKonyaMardinBatmanSanliurfaGaziantep ve Osmaniye'de belirlenen adreslere safak vakti es zamanli baskin yapti. Operasyonda aralarinda sebeke liderleri M.Y., S.K., H.G.'nin de bulundugu 1'i kadin 40 kisi gözaltina alindi. Emniyetteki islemlerinin ardindan adliyeye sevk edilen 40 süpheliden aralarinda çete liderlerinin de oldugu 9'u tutuklandi, 24'ü adli kontrol sarti, 7'si ise savcilik talimatiyla tutuksuz yargilanmak üzere serbest birakildi.

 

 

TEK SEFERDE EN FAZLA TIRIN ELE GEÇIRILDIGI OPERASYON

Operasyonda 164 sasi numarasi degistirilmis tir ele geçirildi. Süphelilerin adreslerinde yapilan aramalarda, basima hazir 15 sasi numarasi, tirlardan sökülen 10 araç beyni, 2 araç beyni okuma cihazi ve 2 milyon lira degerinde çek ile senet bulundu. Öte yandan örgütün suçtan elde ettigi degerlendirilen 141 milyon 586 bin TL degerinde 65 araç, 28 ev ve arsaya da el konuldu.

Kazali tirlarla 141 milyon liralik vurgun

KAZALI TIR 3 GÜNDE TRAFIGE ÇIKINCA POLIS SÜPHELENDI

Operasyonun ardindan örgütün çalisma yöntemine iliskin yeni detaylar da ortaya çikti. Adana polisinin, 2020'nin Ekim ayinda ele geçirilen 4 tirda yaptigi incelemelerde normalde 1 ayda tamir edilecek kazali araçlarin 3 günün ardindan trafige çiktigi belirlendi. Kentteki bir tir servisiyle görüsen polis, araçlarin Almanya, Isveç, Gürcistan ve Ukrayna'da üretildigini ve Türkiye'de satisinin olmadigini saptadi.

 

Bu tespitler üzerine arastirmasini genisleten ekipler, bu isi yapanlarin organize bir suç örgütü oldugunu ve yabanci uyruklu 5 kisinin, yurtdisindan kiraladigi araçlari sinir kapilarindan ülkeye soktugunu ve sonrasinda da geri döndügünü belirledi. Kimligi tespit edilen ve yakalama çalismalari süren süphelilerin, tir basina 2 bin dolar komisyon aldiklari öne sürüldü.

 

Öte yandan örgüt liderlerinin kaza yapan tirlari takip ettigi, kazanin ardindan araç sahibine ulasarak, 'Sigorta sirketiyle ugrasma. Onlarin verecegi parayi biz verelim, tiri bize sat' dedigi ileri sürüldü. Sahiplerinden alinan kazali tirlarin Adana, Konya ve Batman'daki atölyelere götürüldügü, lazer yazicidan dönüstürülmüs sasi yazim makinesi yardimiyla yurtdisindan getirilen araçlarin yerine trafige çikarildigi tespit edildi. Bu islemi örgüt üyesi ve alaninda uzman 2 yazilimcinin yaptigi ögrenildi. Ayrica örgütün pres makinesi olan hurda sirketleriyle anlastigi, orijinal sasilerin bu atölyelerde yok edildigi belirtildi. Ele geçen tirlardan dolayi emniyet bahçesi tir otoparkina döndü.



  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı