Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

SEVGİLİSİNİN EVİNDE KADIN KOCASINA BASILDI

SEVGİLİSİNİN EVİNDE KADIN KOCASINA BASILDI

Balkon cam işiyle uğraşan inşaat mühendisi, evinin balkon camını yaptırmak isteyen evli ve bir çocuk annesi genç kadınla gönül ilişkisi yaşamaya başladı.

Yargitay'dan flas karar...

Insaat mühendisi genç, balkon cami ölçüsü alma bahanesiyle gece yarisi gittigi sevgilisinin evinde kadinin kocasi tarafindan basildi. 'Konut dokunulmazligi' suçundan beraat eden mühendise kötü haber Yargitay'dan geldi. Yüksek Mahkeme; evli olan sevgilisinin evine giden kisinin konut dokunulmazligini ihlal suçu isledigine hükmetti. Sevgilisinin evine girmesine riza gösteren esin rizasinin, hukuken mesru bir amaca yönelik olmadigindan geçerli bir riza olarak kabul edilemeyecegine dikkat çekildi.
 

Balkon cam isiyle ugrasan insaat mühendisi, evinin balkon camini yaptirmak isteyen evli ve bir çocuk annesi genç kadinla gönül iliskisi yasamaya basladi.

Dis teknisyeni olan ev sahibi adam, gece yarisi geldigi evin kapisinin arkadan kilitli oldugunu görünce hayatinin sokunu yasadi. Kadinin kapiyi açmasiyla içeriye giren dis teknisyeni kocasi, esini balkon cami isiyle ugrasan mühendisle basti. Olay yerine çagrilan polis, konut dokunulmazligina dair tutanak tuttu. Asliye Ceza Mahkemesi’nde hakim karsisina çikan mühendis, balkon cami ölçüsü alma maksadiyla eve geldigini, kahve içtikleri sirada kadinin kocasinin eve geldigini öne sürdü. Mahkeme, sanik mühendisin beraatine hükmetti.

YARGITAY'DAN DIKKAT ÇEKEN KARAR

Cumhuriyet Savcisi karari temyiz edince devreye giren Yargitay 18. Ceza Dairesi, “Konutun aile bireylerinden ya da birden fazla kisi tarafindan birlikte kullanilmasi durumunda, birlikte oturanlardan birinin konuta girme konusunda geçerli rizasindan söz edebilmek için bu kisinin rizasina dayanarak giren failin konutta oturan digerlerinin haklarini ihlal etmemesi gerekir. Baska bir anlatimla, konutu birlikte kullananlarin failin konuta girmesine iliskin rizasinin geçerli olmasi için, riza açiklamasinin mesru bir amaca yönelik, hukuka uygun olmasi yaninda eylemin konutu kullanan diger kisilerin haklarini ihlal edici nitelikte olmamasi gerekir. Bu açiklamalar isiginda, somut olayda, sanigin, katilanin esi ile yasadigi konutuna, katilanin esinin riza göstermesi üzerine girdigi, katilanin durumdan haberdar olmadigi ve evine anahtarla girmek istedigi sirasinda kapinin içeriden zincirlenmis ve sanigi evinde buldugu, sanigin eve cam balkon ölçüsü almak için girdigine iliskin savunmasinin suç saatinin gece sayilan zaman dilimi içinde olmasi nedeniyle hayatin olagan akisina aykiri oldugu bu halde, katilanin esinin riza açiklamasinin mesru bir amaca yönelik olmadigi, konut dokunulmazligini ihlal suçunun unsurlarinin olustugu gözetilmeden sanigin beraatine karar verilmesi yasaya aykiridir” ifadeleriyle mahkeme kararini bozdu.

 

KONUT DOKUNULMAZLIGI IHALILI

Yeniden yapilan yargilamada Asliye Ceza Mahkemesi, ilk kararinda direndi. “Riza ile aile bireylerinin birinin hakli bir neden olmaksizin digerine riza gösterdigi, birinin konuta girmesine riza göstermemesi halinde suç olusmaz.' Seklindeki mahkemenin direnme kararini Cumhuriyet Savcisi yine temyiz etti. Bu kez dava dosyasi Yargitay Ceza Genel Kurulu gündemine geldi. Emsal nitelikte bir karara imza atan Genel Kurul, sevgilisinin evinde basin mühendisin ‘Konut dokunulmazligini ihlal’ suçundan hapis cezasi almasi gerektigine hükmetti. Kararda su ifadelere yer verildi:

 

“Binaenaleyh kocanin zimnî olan ademi rizasina karsi karinin davetiyle gayri mesru münasebetlerde bulunmak maksadiyle meskene girmek, anin masuniyetini ihlâl suçunu teskil edecegi ortadadir. Riza açiklamaya ehil hak sahibinin gösterdigi rizanin, diger hak sahipleri tarafindan zimnen ya da açikça kabul edilmeyecegi anlasiliyor yahut varsayilan bir rizasizlik durumu söz konusu ise konut dokunulmazligi suçu olusacaktir. Bu açiklamalar isiginda uyusmazlik konusu degerlendirildiginde; kocanin, sanigi daha önceden tanimadigina ve gece vakti isten eve geldiginde sanigi esiyle birlikte evinde görmesi üzerine polisi aradigina yönelik asamalardaki istikrarli beyanlarina karsin, katilanin esi olan tanigin, gece vakti sayilan bir zaman diliminde sanigi eve almasina iliskin tutarli ve makul görülebilecek bir açiklama getirememis olusu ortadadir. Sanigin sorusturma asamasinda, tanigin komsusu olan bir sahsin evine yapilacak olan cam balkon sistemi için ölçü almak amaciyla ugradigini, katilan aniden eve gelince kendisini görmesi üzerine ‘Tanimadigim bir erkegin benim evimde ne isi var?’ diyerek bagirip çagirdigini ve polisi aradigini savunmasina ragmen, kovusturma asamasinda daha önceden katilanla tanistiklarini, talep üzerine balkon ölçüsü almak için katilanin evine gittigi seklindeki çeliski gösteren savunmasina itibar edilemeyecegi ve gece vakti sayilan bir zaman diliminde, katilanin evde ve haberi olmadigi bir sirada katilanin esi tanik ile sanigin kahve içmelerinin hayatin olagan akisina uygun düsmedigi gözetildiginde, sanigin, katilanin konutuna girmesi hususunda tanik esinin göstermis oldugu rizanin mesru bir amaca yönelik olmadiginin, dolayisiyla geçerli veya varsayilan bir rizasi bulunmadigindan katilanin gece vakti konut dokunulmazliginin ihlal edildiginin kabulü gerekmektedir.Bu itibarla Yerel Mahkemenin direnme kararina konu hükmünün, saniga atili suçun unsurlariyla olustugunun gözetilmemesi isabetsizliginden bozulmasina karar verilmelidir. Mahkeme kararinin bozulmasina oy birligi ile karar verilmistir.”



  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı