Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

“Tarım Bakanlığı besiciye ne halin varsa gör diyor”

“Tarım Bakanlığı besiciye ne halin varsa gör diyor”

BAKAN 45 LİRA DEDİ ET VE SÜT KURUMU 40 LİRA

BAKAN 45 LIRA DEDI ET VE SÜT KURUMU 40 LIRA

CHP'li Orhan Sümer, “Kurban Bayrami bitti. Yetistiricilerin satamadigi kurbanlik hayvanlarin Et ve Süt Kurumu tarafindan satin alinacagi açiklanmisti. Adana'nin en büyük yetistiricileri ile konustugumuzda kendilerine maliyetinin 48 lira oldugunu, açiklanan rakamin zaten düsük oldugunu belirtiyorlar. Buna ragmen üzerine bir de açiklanan rakamdan daha düsük fiyat verilmesi üreticinin besiciligi birakmasi anlamina gelmektedir. Tarim ve OrmanBakani katildigi televizyon programinda yetistiricide 1 kilo karkas et maliyetinin 45 lira oldugunu ancak yetistiricilerin 43 liraya hayvanlarini kestirmek zorunda kaldiklarini bu durumu esas alarak üreticiyi magdur etmeyeceklerini belirtmisti.Et ve Süt Kurumu, maliyeti bir ay önce 45 lira olarak açiklanan karkas eti kurbanlik olarak üreticiden 42 liraya, ikinci kalite eti 40 liraya satin alacagini belirtti. Olan yine üreticiye senede bir bayram yetistirdigi hayvanini satip para kazanmak isteyen besiciye oldu” dedi.

IKTIDAR BESICILERE HAKKINI VERMIYOR

Orhan Sümer, “Iktidar, Bakanlik düzeyinde açiklama yapmasina ragmen üreticinin hakkini vermiyor. Firsatçilik yapiliyor. Bakan kendisi karkas etin maliyeti 45 lira diyor. Ama 40-42 liradan alinacagini açikliyor. Kurbanliklarin karkas et olarak kilosunun en az maliyetine alinmasi gerekir.  Nasil olsa üretici bunlari geri götüremeyecek diye kurbanda satilmayan hayvanlar ucuza alinmak isteniyor. Bu sartlar altinda yerli besicilik nasil ayakta kalacak?” Dedi.

SÜT INEKLERI KURBANLIK OLDU

Orhan Sümer, “Hayvancilik ithal et politikasi altinda o kadar ezildi ki üretici artik süt ineklerini kesime göndermek zorunda kaliyor. Besicilik ile ugrasan vatandaslarimiz, yem fiyatinin yüksek, çig süt fiyatinin düsük olmasi nedeniyle kurbanlik olarak çok sayida inek kesildigini belirtiyor. Yem fiyatlarindaki artisa bagli olarak artik süt hayvanciligi yapmanin çok zor oldugunu bu nedenle inek kesiminin kurbanla birlikte arttigi ifade ediliyor. Bu politikalar devam ederse çok yakinda tüm süt ürünlerini ithal eder duruma gelebiliriz.” Dedi.



  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı