Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

TÜRK SAĞLIK-SEN SAĞLIK ÇALIŞANLARI İÇİN ALANLARA İNDİ

TÜRK SAĞLIK-SEN SAĞLIK ÇALIŞANLARI İÇİN ALANLARA İNDİ

BAŞKAN OLUK: Pandemi döneminde söz verilen ek ücretler ve çalışma koşulları ile ilgili sorunlara dikkat çekiti.

TÜRK SAGLIK SEN Adana 1 Nolu Sube Baskanligi tarafindan Adana Il Saglik Müdürlügü Ek binasi önünde gerçeklestirilen basin açiklamasiyla Saglik çalisanlarinin özellikle Pandemi döneminde söz verilen ek ücretler ve çalisma kosullari ile ilgili sorunlara dikkat çekildi.

 

 PANDEMI ILE MÜCADELE DE KAHRAMANLAR SAGLIK ÇALISANLARIDIR

 

Türkiye Kamu Sen Adana Il Temsilcisi ve Türk Egitim Sen Adana 1 Nolu Sube Baskani Durdu Mehmet Girgeç ve Türkye Kamu Sen'e bagli Sube Baskanlarininda katildigi basin açiklamasinda konusan Türk Saglik Sen Adana Sube Baskani Serkan Oluk tarafindan yapilan basin açiklamasinda çok önemli konulara deginildi. Oluk açiklamasinda, 11 Marttan bu yana Türkiye salginla mücadele ediyor. Saglik Bakanligi bu mücadelenin kurumu olarak bugüne kadar yaptiklari ile hep takdir topladi. Sayin Bakan Bilim Kurulu, günlük açiklamalar ve tedbirler konusunda basarili bir yönetim performansi ortaya koydu. Hiç süphesiz ki salginla mücadelenin kahramanlari da saglik çalisanlari oldu” görüslerine yer  verdi.   “Tüm zorluklara ragmen olaganüstü bir çalisma azmi, kendi hayatlarini hiçe sayarak gösterdikleri fedakârlik, ailelerinden aylarca uzak kalarak yaptiklari hizmetle tarihe geçtiler diyen Oluk,  “Binlerce arkadasimiz virüse yakalandi, hayatini kaybederek sehit olanlar oldu. Bugün bir kez daha sehitlerimize Allah’tan rahmet, hasta olan tüm arkadaslarimiza da acil sifalar diliyorum” diyerek hayatini kaybeden meslektaslarini saygiyla yâd etti.

 

ADI TAVAN KENDI YAVAN EK ÖDEME

 

Serkan Oluk açiklamalarini su sekilde devam ettirdi;

“Salginin ortaya çiktigi ilk günden beri süreç çok kritik oldugu için biz de oldukça hassas davrandik. Saglik hizmetlerinin sikintiya girmemesi, saglik çalisanlarinin sagliginin korunmasi adina uyarilarda ve önerilerde bulunduk. Ilerleyen süreçte saglik çalisanlarinin alkislandiklarini, Milletin ve devletin her kademesinden saglik çalisanlarina tesekkür edilip, takdir edildiklerini hep beraber gördük. Her ne kadar alkislar ve tesekkürler güzel ise de asil meselenin saglik çalisanlarinin sorunlarini bitirmekten geçtigini belirterek temel meselelere çözüm istedik. Çalisanlarin emeginin karsiligini ödeyecek bir deger olmadigini ama alin terlerinin de heba edilmemesini israrla dile getirdik. Ne yazik ki 6 aylik bu süreçte 3 ay süren adi tavandan ama kendi yavandan olan bir ek ödeme ile sorunlarin geçistirilmesi, birakin yarinimizi güvence altina almayi, günü kurtarma degil ancak saati kurtarmak adina yapilan bu isle tüm sorunlar çözülmüs gibi bir hava olusturuldu.”

 

 

 

TALEBIMIZE RAGMEN IYILESTIRME YAPILMADI

 

Her yani adaletsizligi nedeniyle dökülen ek ödeme sanki ikinci bir maas gibi gösterildi.

Dünyaya övgüyle bahsettigimiz filasyon çalismasinda aktif görev alan aile hekimligi çalisanlarina bir kurus bile ödeme yapilmayarak adeta emekleri yok sayildi. Dis Hekimlerimiz, agiz dis sagligi çalisanlarimiz magdur edildi. Hâlbuki saglik çalisanlarinin bekledigi gerçek anlamda ve adaletli bir sekilde ücretlerinde artis yapilmasiydi.  Biz bu konuda taban ayliga artis yapilmasi talebimizi gündeme getirmemize ragmen ücretlerde bir iyilestirme olmadi.

 

 

 

3600 EK GÖSTERGE SÖZÜ HAYATA GEÇMEDI

 

 

Buradan bir kez daha yüksek sesle haykiriyoruz. Ek Ödeme degil Tek Ödeme istiyoruz. Onu da maas zam olarak talep ediyoruz. Ancak böylelikle gerçek anlamda bir iyilestirmeden söz etmek mümkündür. Bunun disinda; 3600 Ek gösterge sözü bir an önce hayata geçmemistir. Salgin nedeniyle hayatini kaybeden arkadaslarimizin sehit sayilarak geride biraktiklari ailelerinin magdur olmamasi talebimiz için adim atilmamistir.

 

 

YIPRANMA PAYI ISTEGIMIZ GÖRMEZDEN GELINMEKTEDIR

 

 

Tüm çalisanlara kadro verilerek kesintisiz süren saglik hizmetlerinde sözlesmeli, vekil ebe hemsire, kamu disi saglik personeli gibi istihdam modellerinin terk edilmesi istegimize olumlu bir yanit verilmemistir. Döner sermaye sisteminin adil bir sekilde düzenlenmesi gibi konularda maalesef gelisme kaydedilmemistir. Yiprananin kim oldugunu gördügümüz su günlerde makul bir yipranma payi istegimiz bile görmezden gelinmistir.

 

 

FEDAKAR SAGLIK ÇALISANLARINA BUNLAR REVA MIDIR?

 

 

Salginin artigi bugünlerde Saglik çalisanlari yine fedakârca görevlerinin basindalar ama mutsuz ve umutsuzlar. Kirgin, kizgin ve yorgunlar. Fedakârliklarinin karsiliginda kendilerine yapilanlari görüyorlar. Haklari verilmedigi gibi hak etmedikleri bir muameleye ile karsi karsiya kaliyorlar.

Çalisanlar kroniklesen sorunlarinin çözülmesi yerine yavandan ek ödemenin tekrar gündeme getirilmesi karsisinda öfkeliler. Ek ödeme yerine maasa zam seklinde tek ödeme bekliyorlar.

Dünyanin çesitli ülkeleri saglik çalisanlarinin bu süreçte ücretlerini arttirirken salginla mücadelede destan yazan Türk saglik çalisanlarina yapilanlar reva midir? Bizim beklentimiz salginin seyrini arttirarak devam ettigi su günlerde kahraman saglik çalisanlarinin taleplerinin yerine getirilmesidir.

 

 

4/A DISINDA KI TÜM ISTIHDAM MODELLERI TERK EDILMELIDIR

 

 

Virüsle mücadele eden kahramanlarin baska sorunlarla bogusmalari sona ermelidir. Maaslara acilen zam yapilmali, ücretler iyilestirilmelidir. Bu iyilestirme saglik kurum ve kuruluslarinda görevli tüm çalisanlari kapsamali herhangi bir ayrima gidilmemelidir. Döner sermaye sorununa sosyal taraflarla görüsülerek makul bir düzeyde çözüm üretilmelidir. Söz verilen 3600 ek gösterge düzenlemesi bir an önce hayata geçmelidir. Süresiz sözlesmelilere, 3+1 süreli sözlesmelilere, vekil ebe hemsireler ile kamu disi aile sagligi çalisanlarina kadro verilmeli 4/A disindaki tüm istihdam modelleri kamuda terk edilmelidir. 

 

 

SALGINDA HAYATINI KAYBEDENLER SEHIT SAYILMALIDIR

 

 

Salginla mücadeledeki fedakârliklari, virüse yakalanan saglik çalisanlarinin sayisi göz önüne alindiginda makul bir yipranma payinin hayata geçmesi zorunluluktur. Mevcut yipranma payi düzenlemesi çalisanlar lehine acilen revize edilmelidir. Salginla mücadele sürecinde hayatini kaybeden saglik çalisanlari basta olmak üzere görev esnasinda hayatini kaybeden tüm saglik çalisanlari yasal olarak sehit kabul edilmelidir. Bu çagrimiz karsiliksiz kalmamali, yöneticiler saglik çalisanlari için üzerlerine düseni yapmalidirlar.

 

 

 AILE HEKIMLIGI VE ADLI TIP ÇALISANLARI

 

 

Aile Hekimliginde görev yapan çalisanlara mutlaka ilave bir ücret ödemesi yapilmali ve unutulmusluklari sonlandirilmalidir. Ayni seklide Adli Tip Çalisanlarina da salgin nedeniyle bir ilave ödeme yapilmalidir. Çünkü birçok Adli Tip Müdürlügü Grup baskanliklari pandemi kurulusu ilan edilmislerdir.

 

 

YÖK VE REKTÖRLÜKLER SORUMLULUK ALMALIDIR

 

 

Saglik çalisanlari için dile getirdigimiz taleplerimizin tamami üniversite hastanelerinde fedakarca görev yapan arkadaslarimiz için de geçerlidir. Bu konuda YÖK ve rektörlükler üstlerine düsen sorumlulugu yerine getirmelidirler. Kendi kuruluslarinda ne çalisanlari magdur edecek uygulamalara imza atmali, ne de çalisanlarin herhangi bir ayrimciliga ugramalarina müsaade etmelidirler. Bugün baktigimizda hastanelerden aile hekimliklerine, sözlesmelilerden hizmetlilerimize, doktorumuzdan saglik memuruna her çalisanin ortak sorunlari mevcut oldugu gibi hayata geçmesi zaruri talepleri de vardir. Gayretimiz ve mücadelemiz bunlarin gerçeklesmesi içindir.



  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false