Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Uzm. Dr. Menteş, “Adana’ya temiz hava istiyoruz!”

Uzm. Dr. Menteş, “Adana’ya temiz hava istiyoruz!”

Adana’dan başlayarak tüm kömür santrali projelerinden vazgeçilmesi çağrısında bulunan Doğu Akdeniz Çevre Platformu, Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi ve Adana Tabip Odası yönetici ve üyeleri ‘İklim Adaleti içinKüresel Eylem G?

CHP Adana Milletvekilleri Müzeyyen Sevkin, Ayhan Barut ve Orhan Sümer ile CHP Il yöneticilerinin yani sira ÇETKO Baskani Dr. Sadun Bölükbasi, TMMOB IKK Sekreteri Ahmet Uncu, Elektrik Mühendisleri Odasi Adana Sube Baskani Mehmet Mak, Adana Çevre Mühendisleri Odasi Baskani Kenan Dogan ile çevrecilerin katildigi etkinlikte kurumlar adina metni Adana Tabip Odasi Baskani Uzm. Dr. Selahattin Mentes okudu.

Adana’yi kömür santrallerinin yikici etkilerinden korumak için bir araya geldiklerini ifade eden Baskan Uzm. Dr. Mentes, “Adana’da temiz hava için imza veren 107 binden fazla vatandas adina da buradayiz. Sadece Adana degil tüm Türkiye’de kömür santrallerinin etkiledigi topraklar ve yasamlar için buradayiz. Adana, yillardir yogun hava kirliligi ile mücadele ediyor. Iskenderun Körfezi’nde hali hazirda iki adet kömürlü termik santral bulunuyor ve bunun üzerine ithal kömürle çalisacak Hunutlu santrali yapiliyor. Santralin isgal ettigi tarim arazileri, Türkiye’nin en verimli arazileri idi. Zira bu topraklar Türkiye’nin narenciye, zeytin, pamuk ve tahil merkeziydi. Simdi bu tarim arazilerinin üzerinde kömür santrali binalari, kömür ve kül depolari yerlestiriliyor. Topragi kaybetmek dönüsü olmayan bir yol olsa da istihdam, enerji arzi gibi bahanelerle gerçeklere gözler kapatiliyor.”

 

VERIMLI TARIM ARAZILERI KAYBOLUYOR    

“Kaybedilen sadece verimli tarim arazileri degil, biyolojik çesitliligimiz! Yesil deniz kaplumbagasinin yüzyillardir Akdeniz’de yuva bildigi, Sugözü kumsali da tehdit altinda. Varligi insan tarihinden öncesine dayanan deniz kaplumbagasinin kaderi ne acidir ki, insan eline birakilmis durumda. Uluslararasi Dogayi Koruma Birligi (IUCN) tarafindan “tehlike altinda” olarak tanimlanan bu türün korunmasi için, Birlesmis Milletler Biyolojik Çesitlilik Sözlesmesi, Bern Sözlesmesi gibi ülkeler üstü belgelere, Türkiye de taraf. Hunutlu projesi, bu sözlesmeleri ihlal ediyor. Sugözü Kumsali, Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügü tarafindan yayimlanan genelgeye göre, korunmasi gereken önemli bir deniz kaplumbagasi yuvalama alani. Hunutlu projesi, bu genelgeye aykiri ilerliyor.”

BIYOLOJIK ÇESITLILIK KAYBOLUYOR

“Kaybedilen sadece biyolojik çesitliligimiz degil, çok sevdiklerimiz! Bilimsel verilere göre 2 milyonun üzerinde nüfusa sahip Adana’da, 2019 yilinda 30 yas üstü her 5 ölümden 1’ine hava kirliliginin sebep oldugu tahmin ediliyor. Dünya Saglik Örgütü hava kirliligi degerlerine göre Adana Türkiye ortalamasinin iki kati dünya ortalamasinin ise dört kati daha kirlidir. 2019 da 236 gün ortalama degerinin üstünde hava soluduk. Özellikle kis aylarinda aksam saatlerinde neredeyse zehir soluduk. Projenin ÇED Raporu için iki farkli noktada, hava kirliliginin en az oldugu yaz aylarinda yapilan ölçümler bile sinir degerlerin üzerindeydi! Hunutlu projesi, insan yasamina ragmen yapiliyor! Bir sanayi tesisi istenildigi an kurulabilir ama Türkiye’nin en verimli topraklari, tehlike altindaki yesil deniz kaplumbagasinin yuvasi Sugözü kumsali kaybedildi mi milyarlar harcansa geri getirilemez.” 

NEDEN KÖMÜR SANTRALI AÇMAYA ÇALISILIYOR?

“Hunutlu ithal kömürlü termik santralinin yapimi, 'Kusak ve Yol' adiyla bilinen altyapi projesi kapsaminda kömüre dayali enerji projelerine destek veren Çin tarafindan 2018 yilinda baslamisti. Halen insaati devam ediyor ve santralin 2022 yilinda isletmeye geçmesi planlaniyor. Hunutlu’da insaat devam ederken Çin; Birlesmis Milletler Genel Kurulu’nda, yatirimlarinda yesil ve düsük karbonlu enerjiye destegini artiracagini ve ülke sinirlari disinda yeni kömür santrali insa etmeyecegini duyurdu. Hunutlu’da insaat devam ederken Türkiye; Birlesmis Milletler Genel Kurulu’nda Paris Anlasmasi’ni imzalayacagini duyurdu ve ardindan 2053’te net sifir karbon emisyonu hedefi açikladi. Hunutlu’da insaat devam ederken, kömür fiyatlari tarihin en yüksek seviyesine ulasti. Ülkeler ve uluslararasi finans kuruluslari kömürü desteklemeyeceklerini duyurdu. Paris Anlasmasi’na taraf olan Türkiye’nin atmasi gereken ilk adim kömürden çikmak. Sivil toplum kuruluslari tarafindan yapilan yeni arastirmalar, 2030’a kadar bunun mümkün olabildigini ortaya koyuyor. Elektrik sektörünün fosilden, özellikle kömürden arinmasi mümkün! Türkiye’nin kömürden çikisi bu kadar kisa bir zaman diliminde olasi iken, neden yeni bir kömür santrali açmaya çalisiyor?”

 

GELECEK KÖMÜR KARASI OLACAK

“Yol almaya baslanilmazsa küresel isinmaya bagli iklim degisikligi nedeniyle bir yandan sellerle bir yandan yanginlarla sürekli kriz yasayacagiz. Kisa sürede de havamizi, topragimizi, denizimizi kisacasi hayatimizi kaybedecegiz. Peki gelecek kusaklara ne aktaracagiz? Uluslararasi Iklim Degisikligi Konferansinin Iskoçya’da yapildigi su günlerde tüm dünya halklari ile ayni günde bir kez daha yüksek sesle diyoruz ki; Kömür ile gelecek yarinlar, aydinlik degil kömür karasi kadar karanlik olacak.  Aydinlik yarinlar için yasamin devami için fosil yakitlardan enerji üretiminden hemen simdi vazgeçmeliyiz.

Türkiye’nin yesil kalkinma olarak adlandirdigi bu yeni süreçte, talebimiz;

•Adana Sugözü sahilinde yer alan ithal kömüre dayali santralin yapimini hemen durdurmasi,

•Sadece Hunutlu degil, kömürle çalisan tüm santrallerin kapanis takvimlerini açiklamasi

•Finansal kaynaklarini adil bir enerji dönüsümüne yönlendirmesi,

•Günes ve rüzgâr gibi temiz enerji kaynaklarina yapilacak yatirimlari desteklemesi,

•Iklim politikalarini sürdürülebilir yasam temelli bir anlayisla sekillendirmesidir.”

KAMPANYAYA DESTEK VEREN KURUMLAR ALFABETIK SIRAYLA SU SEKILDEDIR:

Adana Tabip Odasi/ Antakya Çevre Koruma Dernegi/ Climate Action Network – Europe / Çevre ve Tüketici Koruma Dernegi – Adana / Doga Dernegi / Dogal Hayati Koruma Vakfi / Dogu Akdeniz Çevre Platformu / Ekosfer Dernegi / Erzin Çevre ve Tarihi Varliklari Koruma Dernegi / HEAL (Saglik ve Çevre Birligi) / Iskenderun Çevre Koruma Dernegi / Mersin Çevre ve Doga Dernegi / Samandag Çevre Koruma ve Turizm Dernegi / Tarsus Çevre Koruma Kültür ve Sanat Merkezi / Yuva Dernegi / Ziraat Mühendisleri Odasi Adana Subesi/ 350.org



  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli