Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

YOL İŞ SENDİKASI GENEL BAŞKANI AĞAR;SENDİKALI İŞÇİLERİNE SAHİP ÇIKIYOR

YOL İŞ SENDİKASI GENEL BAŞKANI AĞAR;SENDİKALI İŞÇİLERİNE SAHİP ÇIKIYOR

Yol İş Sendikası Genel Başkanı Ramazan AĞAR Karayolları ve İl Özel İdareleriyle İlgili Gündemdeki Konuları Değerlendirdi

YOL IS SENDIKASI GENEL BASKANI AGAR;SENDIKALI ISÇILERINE SAHIP ÇIKIYOR

 

Yol Is Sendikasi Genel Baskani Ramazan AGAR Karayollari ve Il Özel Idareleriyle Ilgili Gündemdeki Konulari Degerlendirdi

Yol Is Sendikasi Genel Baskani Ramazan AGAR Gazetemizin imtiyaz sahibi Osman Yavuz ve Öztürk Hayat Gazetesi Aytekin Denizli’ye  Karayollari ve Il Özel Idareleriyle Ilgili Gündemdeki Konular hakkinda bilgi verdi.

696 sayili Kanun Kararnamesi hükmünde   kadroya geçen çalisanlarin i  1 Kasim tarihinden itibaren Toplu sözlesmelerden faydalandiklarini kaydeden Baskan Agar, sunlari söyledi: üçüncü skala ve  daha önce ikinci skala ile ilgili Kara yollarinda 2005 yilinda  o dönemlerde Ulastirma Bakanliginin bayindirlik bakanligina bagli olmasindan dolayi  Kara yollarinda taseronu önleme düsüncesiyle o dönemin Bakanin   Karayollarina 5 bin tane isçi alalim ancak birinci skaladan alamayiz ikinci skalayi kabul ederseniz  5 bin isçiyi aliriz diye yol ise teklif getirdiler.O dönem genel baskanimiz  bunu yönetime sundu hep birlikte tartistik görüstük.Dolayisiyla taseronlugu önleme anlaminda olmasi vesilesiyle biz bu ikinci skalayi kabul ettik. Ancak ikinci skaladan 2006’da baslayan arkadaslarimiz Birinci skalanin birim biri  kirk lira  iken ikinci skala 19 liradan basladi yani arada yüzde yüz onun  fark vardi. Çok düsük ücretle basladilar’’dedi.

O dönemde  1000 kisi ise alindi 4000 kisi ise  alinmadi.4000  kisinin alinmamasindan dolayi  her  yil toplu is  sözlesme döneminde TÜIS’e bu söz verildi. Ancak  bu Söz yerine getirilmedi bu arkadaslarimiz  birinci skalaya geçsin diye çok ugrastik, maalesef geçiremedik  diyen baskan Agar, Ama her toplu is sözlesmelerinde bu açik makasi yeni ücret alarak ikinci skalaya makasi daralttik.Yani su alanda yüzde yüz onun üzerinde  fark var. tahmin ediyorum   yüzde 30’lara yüzde 25’lere  düstü diye konustu.

Ikinci skalaya ücret iyilestirme yaptirdiklarinin altini çizen Agar, kaldi ki simdi üçüncü skala gündeme geldi. Yani taseronlarin 2010 yilinda  Türkiye Yol Is Sendikasinin Türkiye’de bir çigir astigi ilk defa Kara yollarinda çalisan isçi arkadaslarla bütün Türkiye satinda diyaloga geçtik. Arkadaslarimizla bire bir görüserek Sendikamiza üye yaptik. Dava açtik davalarimizi kazandik.Yargitay’da onaylandi.Kararda bu isçiler taseronda Kara yollarinda  ise basladigi günden buyana Karayollarinin çalisanidir diye karar verdi.Biz 3 yildir .Bu arkadaslarimizin kazanilmis  mahkeme karariyla Kadrolarini uygulatmak için hep birlikte mücadele ettik.Amaç bu isçileri Karayollari isçileri yapmayalim tazminatlarini verelim  isten ayiralim. Bu isçiler Karayollari isçi oldugu zaman çalistiramayiz diye bizzat sahit oldugum toplantilar oldu.Ben bunlara hep müdahale ettim karsi çiktim. Bu isçiler bu teskilatin isini yapiyor. Kadrolarini aldiklari zaman kendi babalarin mali gibi sahip çikarlar.Daha çok çalisirlar diye iddia da bulundum . Hep birlikte mücadele ederek sizlerin kadrosunu uygulatma seklini birlikte yasadik .Onun törenini de  Ankara Arena’ stadinda hep birlikte yaptik ve gerek yöneticilerin gerekse isçilerin göz yasina boguldugu günleri unutmamak lazim bu zafer hepimizin zaferi oldu’’ diye konustu.

üçüncü skaladan kadrolarini alan isçilerin ve ise girdigi günden itibaren kidem ve izinlerinin  bütün müptezel haklari sakli kaldigini kaydeden Agar,Yani isçi arkadasimiz kaç sene önce taseronla ise girmisse hiçbir kayiplari olmadi dedi.

 

Türk is yönetimi olarak Türk-is Genel Baskaninin önderliginde Cumhurbaskanina gittiklerini ifade eden Agar,sayin Cumhurbaskanina  talebimiz olan  Kamuda çalisan yardimci isleri yapan isçilerin ücretleri de Devlet tarafindan ödeniyor. Bu arkadaslarinda kadroya geçirilmesi konusunda istegimizi ilettik. Sayin Cumhurbaskani yanimizda Çalisma Bakanini Telefonla arayarak talimat verdi bu arkadaslarimizin da 696 sayili Kanun Hükmünde Kararnameyle kadroya geçmesini sagladik ancak 696 sayi Kanun Hükmünde Kararname o kadar yanlis çikti ki,çalisma hayatini maalesef berbat etti. Neydi bu bir is yerinde birden baska is kolu yani sendika olusturmak. Diger ise degisik degisik  ücretler olmasi biz bunu avazimizin çiktigi kadar bagirdik.yapmayin etmeyin Böyle kadro olmaz.Gelecekte is barisi olmaz.Bu arkadaslarimiza  kurumlara göre skala yapalim Is yerlerinde is barisi bozulmasin arkadaslarimiz kadrolarina böyle geçsin dedik çünkü biz  üçüncü skalayi  protokol yaparak kadroya aldirmistik.yani  o dönem bir skala yaparak oturtsaydik  is yerlerinde bu kargasa bu sikinti yasanmazdi’’ dedi

696 SAYILI KARARNAME HÜKMÜ ÇOK YANLIS BIR KARAR

Burada yasanan bazi sikintilari da dile getiren Baskan Agar, sikintilardan birisi asgari ücret digeri ise  asgari ücretin iki kati olan dengesizlikler  oldugunu ifade ederek. Bu arkadaslarin bir kaybi da 696 sayili Kanun Hükmünde ise girenlerin  iki yil Yüksek Hakemler Kuruluna mahkum edildigi YHK ne verdiyse  onu kabullenmek zorunda kaldiklarini söyledi.

Isyerlerinde hiçbir sendikanin  bu arkadaslara hiçbir faydasi olmadigini kaydeden Baskan Agar, çünkü Sendikali olsalar dahi . Sendikanin getirmis oldugu haklardan faydalanamadiklarini söyledi.

1 Kasim tarihinden itibaren is yerlerinde bazi  kargasalar  yasandigini kaydeden Agar sözlerini söyle sürdürdü:.696 sayili Kanun hükmünde Kararnameyle Kadroya geçenler  ikinci skalaya oturdu.Bu ikinci skaladan hiç kimsenin rahatsiz olamamasi lazim isçi arkadaslarimiz ne kadar fazla ücret alirsa herkesin bundan mutlu olmasi lazim. Buradaki sikinti üçüncü skaladaki arkadaslarin magdur olmasi çünkü buradaki haksizlik 2010 yilinda verilen mücadele sonucunda Karayollarina 10 bin isçi Kadroya alinmasindan sonra 696 sayili Kanun hükmünde Kararname bu vesileyle çikti. Bu vesileyle çikmasindan dolayi bu arkadaslarimizda 696 sayili Kanun hükmünde Kararnameyle kadroya geçmisleridir.Buradaki haksizlik bu yasa geregi yeni düzenleme yapmadan üçüncü skaladaki arkadaslarimizin ikinci skalaya oturma sansi maalesef yok.Aslinda büyük oranda bir ücrette yok burada haksizligi önlemek düsüncemiz is barisini saglamak, Görüsmelerimiz devam ediyor insallah çözeriz umudumuz her zaman var.Ancak Karayollari genel Müdürlügü ile çözemedigimiz takdirde bunu yeni dönem Toplu is sözlesmesinde gündeme getirecegiz orada görüsecegiz Çözmek için elimizden gayreti gösterecegiz’’seklinde açiklama yapti.



  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false