“Adana'daki Çiftçi İyi mi?

“Adana

İyi Parti Adana Milletvekili İsmail KONCUK, her fırsatta Adana’yı ve Adana’nın sorunlarını dile getirmeye devam ediyor.

Adana'daki Çiftçi Iyi mi?

 

Iyi Parti Adana Milletvekili Ismail KONCUK, her firsatta Adana’yi ve Adana’nin sorunlarini dile getirmeye devam ediyor.

Genel kurulda görüsmeler esnasinda söz alarak kürsüden, “Adana'da çiftçi iyi mi? diye sordu, narenciye üreticileri perisan; dolu, sicak, arkasindan gelen saganak yagislar nedeniyle narenciye üretimini önümüzdeki yillarda bulamayacagiz.

 

'Enterdonat'  adi verilen limon cinsini yarin bulamayacagiz. Portakal, mandalina üretimi de herhâlde yüzde 50'ler civarinda az olacak. En erkenci bir tür olan Enterdonat, limon dünyada en çok Türkiye’nin Dogu Akdeniz Bölgesi’nde yetistirilmektedir. Dünyanin en fazla Enterdonat üreten ülkesi 450.000 ton ile Türkiye’dir. Plansizlik diger tarim ürünlerinde oldugu gibi limonda da kendisini gösteriyor ve üretim tamamen çiftçinin tercihine terk ediliyor. Bu durum ise ileride limon ara ürünlerin ortadan kalkmasina kadar gidecek bir sürecin baslamasina sebebiyet verecektir. Bu nedenle çiftçinin, tarimda planli bir sekilde üretim yapilmasi saglanmali ve bu planlamaya katki saglanabilmesi için çiftçinin dolu nedeniyle yasadigi maddi zararin giderilmesiyle planlamaya baslanmalidir. Ödemelerini yapamayan çiftçi ürünü hasat edememekte, tarim yapmaktan vazgeçmeye baslamakta bu nedenlerle ülkemiz tarimda disa bagimli hale gelmektedir. Bundan haberdar misiniz? Bunlarin tedbirini aliyor musunuz? dedi.

 

“Adana 2018-2019 üretim sezonunda tarimda yasanabilecek tüm dogal afetleri yasadi. Dolu, firtina, asiri yagis ve arkasindan asiri sicak nedeniyle rekoltede % 80-90’lara varan düsüs görülmektedir. Özellikle narenciye bahçeleri büyük zarar görmüs, bahçelerde limon bulunmamaktadir.

 

Bu baglamda;

 

Siddetli yagis, dolu, sel ve su baskinlari ürünlerin zarar görmesine neden olmustur. 2018-2019 üretim döneminde tarimsal üretim; asiri sicaktan dolayi rekoltede % 80-90’lara varan düsüs yasanmistir. Narenciye üreticisini desteklemek ve kredi faizlerinin silinmesi için bir çalismaniz olacak midir?

Ziraat Bankasi tarafindan % 8-11’den % 16’ya çikarilan tarimsal kredi faizlerinin, tekrar eski hali olan %8-%11’e düsürülmesi konusunda bir çalismaniz olacak midir?

 

Bakanlik olarak; hem ülke ekonomisine katki saglamak, tarimda durma noktasina gelen üretimi canlandirmak, narenciyede zarar eden çiftçiyi kalkindirmak için , “üretim planlama” çalismasi ne zaman hayata geçirilecektir?

 

KONCUK, bu konu ile ilgili sorularinin Tarim ve Orman Bakani Sayin Bekir PAKDEMIRLI tarafindan yazili olarak cevaplandirilmasini isteyerek Türkiye Büyük Millet Meclisi Baskanligina ilettigini belirtti.