“Bu acılar bir daha yaşanmasın”

“Bu acılar bir daha yaşanmasın”

İMO Adana Şube Yönetimi, Adana-Ceyhan depreminin 21. Yıldönümünde Ceyhan’daki deprem anıtı önünde anma töreni düzenledi

Insaat Mühendisleri Odasi (IMO) Adana Subesi, Ceyhan depreminin 21. Yildönümünde Ceyhan’daki Deprem Aniti önünde Adana-Ceyhan depreminde hayatini kaybedenlerin anisina ve deprem önlemlerine dikkat çekmek için anma töreni düzenledi. IMO Adana Sube Baskani Zekeriya Turanbayburt, deprem aniti önünde yaptigi açiklamada 145 vatandasin hayatini kaybettigi, bin 517 kisinin de yaralandigi 27 Haziran 1998 yilindaki depremin yaralarina dikkat çekti.

 

Ceyhan Belediye Baskani Kadir Aydar’in da destek verdigi törene TMMOB Adana IKK Sekreteri Erol Salman, IMO Adana Sube Yönetim Kurulu Üyeleri, Sube üyeleri, gazeteciler ve çok sayida vatandas katildi. Katilimcilarin karanfil biraktigi ve IMO Adana Sube yönetiminin depremin yikici etkilerini yansitan fotograflari esliginde deprem aniti önünde düzenlenen törende duygulu anlar yasandi.

 

Baskan Kadir Aydar’in katilimindan duydugu memnuniyeti ifade eden Turanbayburt, 27 Haziran 1998 tarihinde meydana gelen Adana-Ceyhan depreminde, 48 bini az hasarli, 19 bini orta ve 9 bini agir hasarli olmak üzere yikilanlar da dâhil, 76 bin konut ve isyerinin olumsuz etkilendigini vurguladi.

 

GÜVENLI YAPININ ÖNEMINE VURGU

Depremlerin yasandigi dönemde yasattigi büyük acilarla insanlari derinden etkiledigini, deprem bölgesindekilerin yardimina kosularak tüm yapilabileceklerin seferber edildigini ifade eden Turanbayburt, “Yasamin olagan akisi içinde bir anda yasanan felaketin insan hayatinda yarattigi degisim, insanlarin endise içinde hissetmelerine neden olmaktadir. Takip eden süreçte ise yasananlarin acisi ne yaziktir ki yakinlarini kaybedenlerin yüreginde kalmakta ve toplum olarak depremin yikici etkisi unutulmaktadir. Insaat Mühendisleri Odasi olarak depremlerin unutulmamasini, deprem önlemlerinin ne denli önemli oldugunun toplum hafizasinda canli kalmasini istiyoruz. Bu nedenle, her yil 27 Haziran’da Ceyhan Deprem Anitinda üyelerimizle birlikte, kaybedilen canlari aniyor ve yaptigimiz açiklamayla güvenli yapinin önemine vurgu yapiyoruz” dedi.

 

DEPREM ÖNLEMLERINDE TEMEL GÖREV DEVLETINDIR

Bu yilki anma törenine, depremin yasandigi dönemde Ceyhan’a gelerek incelemelerde bulunan Sube heyetinin çektigi, 21 yil önce yasananlarin boyutlarini açikça gösteren fotograflarla geldiklerini beyan eden Turanbayburt, sunlari söyledi:

 

“Bu acilarin, bir daha yasanmasini istemiyoruz. Deprem bir doga olayidir, bir doga olayini engelleyemeyiz ama alacagimiz önlemlerle afete dönüsmesini engelleyebiliriz. Bunu saglamak, devlet olarak, kurumlar olarak, vatandas olarak her kesimin üzerine düseni yapmasi ile mümkündür. Elbette ki bu konuda en temel görev devletindir. Yasalar, yönetmelikler, denetimler güvenli yapiyi üretmenin basta gelen temel yoludur. Ülkemiz dünyanin önemli deprem kusaklarindan birinin üzerindedir. Yapi stokumuzun ise, yüzde 60’inin mühendislik hizmeti almadan üretildigi bilinmektedir. 13 milyon civarinda olan bu yapilar, olasi bir depremde önemli bir risk teskil etmektedir.

 

Adana’da da tablo farkli degildir; kentimiz hizla gelismis, önemli ölçüde göç almis, hizli ve çarpik kentlesme, imar aflari nedeniyle sorunlu, can ve mal güvenligi olmayan bir yapilasma süreci yasanmistir. Kentimizde afet ve deprem açisindan riskli yapi stokunun bulundugu alanlar olusmustur.

Yapilacak sey, bu noktada açiktir. Mevcut yapi stoku üzerindeki bu riskleri ortadan kaldirmak için önemli bir kisminin yenilenmesi, kalanlarin da güçlendirilmesi gerekmektedir. Yeni yapilarin deprem mevzuatina uyularak yapilmasi temin edilmeli ve denetimi ihmal edilmemeli; tüm bu süreçlerde rant, çikar ve siyaset hesaplarindan uzaklasilmalidir.

“KENTLER, RANT ALANI OLARAK GÖRÜLEMEZ”

Ancak üzülerek belirtiyoruz ki her yeni düzenleme, yapi üretim sisteminde yeni sikintilar yaratmaktadir. Türkiye‘deki çarpik yapilasmaya, plansiz kentlesmeye karsi somut adimlar atilmamis yeni projeleri ve uygulamalari ile kentlerimiz birer rant alani olarak görülerek sermayenin kullanimina açilmistir. Ülkemizdeki kentsel dönüsüm projelerinin isleyisindeki mantik budur.

Yine 18 Mayis 2018 tarihinde yayimlanarak yürürlüge giren, imar barisi adi altinda sunulan imar affi bu anlayisin ürünüdür.  Bu af ile mühendislik hizmeti almadan, imara aykiri üretilmis, çevre ve doga tahribatina neden olan, deprem riski tasiyan yapilarin yasallastirilmasi, devlet eliyle onaylanmaktadir.

Can ve mal güvenligini saglayan bir meslegin insanlari olarak deprem kayiplarinin minimum düzeye indirilmesinin teknik olarak mümkün oldugunu biliyoruz. Bilimin, teknigin ve aklin yolu, bugüne kadar yapilan çalismalar, deprem öncesi alinacak önlemlerin deprem riskini önemli ölçüde azalttigini ortaya koymaktadir. Insan hayati degerlidir; sermayenin kar hirsina, denetimsizlige terkedilemez. Odamizin deprem önemlerinin siki takipçisi olamaya devam edecegini bir kez daha vurgulariz.”

CEYHAN DEPREMLERLE ANILMAYACAK

Ceyhan Belediye Baskani Kadir Aydar ise Ceyhan'in bundan böyle deprem ve afetlerle anilan bir ilçe olmayacagini belirtti. Aydar,  Adana Büyüksehir Belediyesi ve Insaat Mühendisleri Odasi ile  imar plani çalismalarinda birlikte hareket ederek Ceyhan'da güvenli yapi üretimi saglama yolunda çalismalar yürüteceklerini söyledi. 1998 Depreminde hayatini kaybedenleri saygiyla anan Aydar, önümüzdeki yil Ceyhan Kent Merkezinde depremlerin unutulmamasi için yeni bir deprem aniti yapacaklarini sözlerine ekledi Tören anita karanfil birakilmasiyla sona erdi.