“Vatandaş; aç açıkta, fabrikalar bir bir kapanıyor!”

“Vatandaş; aç açıkta, fabrikalar bir bir kapanıyor!”

“Vatandaş; aç açıkta, fabrikalar bir bir kapanıyor!”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Sevkin, Adana basta olmak üzere Türkiye genelinde son 17 yilda satilan, özellestirilen veya kapatilan fabrikalar, Cumhuriyet’in kurulusundan bu yana geçen süreçte özellestirilen, satisi gerçeklesen, kapatilan kamu kurum ve kuruluslarinin tespiti, kapatilmis isletme ve tesislerden istihdama ve ekonomiye katki sunabilecek olanlarin yeniden açilmasi amaciyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) ‘Arastirma Önergesi’ sundu.

“DEVLETE AIT SADECE 71 KURUM KALDI!”
Türkiye'de cumhuriyet döneminin ilk yillarinda devlet yatirimlarina büyük önem vererek seker, demir, kagit, çay, findik, elektrik, tas kömürü gibi üretim yapan büyük fabrikalar insa edildigini vurgulayan Dr. Sevkin, 1990'li yillarda büyük bir özellestirme rüzgarina kapilan Türkiye'de birçok kamu kurulusunun özellestirmeden nasibini aldigini, iktidar partisi AKP'nin hizli özellestirme politikalari sonucu su an devlete ait ya da devletin ortak oldugu yalniz 71 kurum kaldigini dile getirdi. 1995'te Türkiye'de kamu isletmelerinin sayisinin 278 olduguna dikkat çeken Dr. Sevkin, “Özellestirmelerle birlikte 2000'li yillarin basinda bu sayi 240'a, AKP döneminde ise devlete ait ya da devletin ortak oldugu yalniz 71 kurum kalmistir” diye konustu.

“ÖZELLESTIRME KILIFI DAR GELIYOR!”
Türkiye’de son 17 yilda 101 kurulusta bulunan kamu paylari ile 10 liman, 85 elektrik santrali, 40 isletme, 11 otel/sosyal tesis, 3 bin 631 tasinmaz, 37 maden sahasi, 3 gemi, 6 bin 808 kalem makine-teçhizat, 155 adet isim hakki/marka ve araç muayene hizmetlerinin özellestirildigine isaret eden Dr. Sevkin, “Özellestirme Idaresi Baskanligi, 2018 ve 2019 yilinda aralarinda tüm maden ocaklari ve seker fabrikalarinin da bulundugu 320 ihale hedeflemis ve çogunlugunu da hayata geçirmistir. Ayrica 938 tasinmaz, 40 tesis, 10 otoyol ile 2 bogaz köprüsü özellestirme kapsaminda bulunmaktadir. Barajlarimiz ve akarsularimizin da özellestirmeye kurban gidecegi bilinmektedir. Cumhuriyetin kazanimlari olarak halkimizin hizmetine sunulan kuruluslarin özellestirilmesi ülkenin kanayan bir yarasi haline gelmistir. Söz konusu kuruluslarda çalisan milyonlarca insanimiz onurlu bir sekilde evlerine ekmek götürebilmenin derdindedir. Zarar ettigi öne sürülen kamu kaynaklarina, kurum ve kuruluslara uydurulmaya çalisilan özellestirme kilifinin çok dar geldigi açiktir. Varsa zarar eden kurulus da yine halkin mali olarak ekonomiye kazandirilmali ve vatandasimiz, aç, açikta kalmamalidir” diye konustu.

“ÜRETIM YERINE TÜKETIM MODELI TERCIH EDILIYOR”

Türkiye Cumhuriyeti’nin derin bir ekonomik krizle karsi karsiyayken üretim modeli yerine tüketim modelinin tercih edilmesinin son derece sakincali sonuçlari beraberinde getirmeye devam ettigini vurgulayan Dr. Sevkin, “Özellestirmeler ve basta fabrikalar olmak üzere devletin elindeki bir çok kurum ve kurulusun satilmis olmasi Türkiye ekonomisine vurulan darbe niteliginden baska bir anlam tasimamaktadir. Son olarak milli ve yerli, ülkemizin savunma stratejisi gibi hayati önem tasiyan Sakarya’daki Tank Palet Fabrikasi’nin Katarlilara cüzi bir miktarla satilmasi bu konudaki endiseleri tam anlamiyla ayyuka çikarmaktadir” dedi.

MECLIS ARASTIRSIN!
CHP’li Müzeyyen Sevkin, Adana ili basta olmak üzere Türkiye genelinde son 17 yilda satilan, özellestirilen veya kapatilan fabrikalar basta olmak üzere Cumhuriyet’in kurulusundan bu yana geçen süreçte özellestirilen, satisi gerçeklesen, kapatilan kamu kurum ve kuruluslarinin tespiti, kapatilmis isletme ve tesislerden istihdama ve ekonomiye katki sunabilecek olanlarin yeniden açilmasi amaciyla meclis arastirmasini talep etti.