Tarih: 27.06.2019 15:41

Ses Sanatçısı Şafak Sönmez’le keyifli bir sohbet

Facebook Twitter Linked-in

 Ses Sanatçisi Safak Sönmez’le keyifli bir sohbet

 

 

Biricigim ve Aglama isimli sarkilariyla söhret kapisini aralayan Adanali sanatçi Safak Sönmez, müzik piyasasinin içinde bulundugu durumu, “100’den fazla eseri olan Sönmez ,Gazetemizin 22 Kasim tarihinde düzenleyecegi yilin Altin adamlari ödül gecesinde sahne alacak

 Gazetemizin imtiyaz sahibi Osman Yavuz ile sohbet eden Sönmez müzik hayati ve müzigin genel sorunlari hakkinda keyifli bir sohbet gerçeklestirdiler.

22 Kasim Büyük Sürmeli otelinde yapacagimiz Yilin Altin Adamlari ödül gecesinde sahne alacak olan ses sanatçisi ve Bestekar Safak Sönmez’hayatini gazetemize anlatti

 

Adana’nin ‘Biricigi’ Safak Sönmez

 

Türkiye onu 19 sene önce ‘Biricigim’ sarkisiyla taniyip sevdi. Hemen ardindan klibini sehitlere ithaf ettigi ‘Aglama’ isimli sarkisi geldi. Bu sarki, onun zirvedeki yerini saglama aldi. Adanaspor’da devam eden futbol hayatini, sakatligi nedeniyle sonlandirip küçüklügünden beri içinde bulundugu müzige dönüs yapan Safak Sönmez’i kendi penceresinden  hayranlarina tanitma imkani bulduk

 

 

 SAFAK SÖNMEZ; Adana’nin bagrindan kopmus, her yönüyle tam bir Adanali ve dünyalari feth etmek isteyen özgür ruhlu bir adam olarak kendimi tanimliyorum. Bunun disinda, 1972 yilinda Seyhan ilçesinde dünyaya geldim. Sirasiyla, Dumlupinar Ilkokulu, 23 Nisan Ortaokulu ve Borsa Lisesi’ni tamamladim. Anadolu Üniversitesi Isletme Fakültesi bölümünden mezun oldum. 1990’li yillarda profesyonel futbolcuydum.  Torospor ve Adanaspor’da forma giydim. O dönem Adanaspor, su an yeni PTT 1. Lig olan 2. Lig’de mücadele ediyordu. Bir maçta sakatlaninca futbol hayatimi sonlandirip, 6 yasimdan beri sarki söyleyerek içinde bulundugum müzik piyasasina girdim.

 

YAVUZ MEDYA;Müzik hayatiniza nasil basladiniz?

 

SAFAK SÖNMEZ;Agabeyim Cabir Sönmez, dügünlerde bateri çalar, piyanistlik yapardi. Bende bu vesileyle 6 yasinda müzige ilgi duymaya basladim. Zaman zaman agabeyimin yaninda sarki söylerdim. Büyüksehir Belediyesi’nin, 1982 yilinda düzenledigi ses yarismasinda, birinci oldum. O zaman henüz 10 yasindaydim. Elde ettigim birincilik, dikkatleri üzerime çekti. Bir anda para kazanmaya basladim. Gazinolardan teklif geldi. Adana’nin farkli gazinolarinda sahne aldim. Hemen sonrasinda Belediye Konservatuari’nda 4 yil Türk Halk Müzigi, 4 yil da Türk Sanat Müzigi egitimi aldim. Çukurova Üniversitesi Konservatuar Bölümü’nü bitirdim.

 

 YAVUZ MEDYA Kaç albümünüz oldu?

 

SAFAK SÖNMEZAdana’da, Fasil Taverna adi altinda bir isletme açtik. Merhum Murat Gögebakan, Murat Kekilli, Ferman Toprak gibi isimler sahne alirdi. Haluk Levent’in, agabeyim Süleyman Sönmez ve Sami Öz’ün destegiyle Istanbul’a gittim. Ilk albümümü Seyhan Müzik etiketiyle çikardim. Albüme ismini veren Biricigim adli sarki çok tutuldu. 2000 yilinda piyasaya çikan bir sarki olmasina ragmen, halen radyolarda en çok istek alan parçalarin basinda geliyor. 5 yillik aradan sonra klibini sehitlere ithaf ettigim ‘Aglama’ isimli sarkimin da içinde bulundugu ikinci albümüm piyasaya çikti.

 

YAVUZ MEDYAYeni albüm çalismaniz var mi?

 

Kül isimli 3’üncü albümümün hazirligi içerisindeyim. Bu yaz çikaracagiz. Fakat müzik piyasasi maalesef çok sikintili.

 

 YAVUZ MEDYA;Sikintili derken, biraz genis bilgi verir misiniz?

 

SAFAK SÖNMEZ;Son 12 yildir müzik piyasasin köküne dinamit konuldu. Müzik piyasasini elinde tutan dev televizyon kanali, bir ayrimciliga gitti. Sadece pop müzik yapanlari, ön plana alarak maalesef bizim kendi öz müziklerimizi geride birakti. Halk, Sanat ve Fantezi müzigi görmezden gelen bir tavir sergiledi. Buna çok üzülüyorum. Çünkü bu tarz müziklerin yildiz sanatçilari var. Ankara müzikleri, Karadeniz müzikleri müthis rüzgarlar estiriyor. Ne yazik ki ödül listelerinde hiç birinin adi dahi yok. Bu büyük bir haksizliktir. Insanlari sadece pop müzige yönlendirmek, kültürümü yozlastirir.

 

YAVUZ MEDYA;Mesleginizden maddi anlamda yeterince kazaniminiz var mi?

 

 

 

 SAFAK SÖNMEZ Hala bizim MIYOR-BIR, MESAM, MSG gibi meslek birliklerimizde, toplanan paralarin nasil dagitilacagi hususunda belirsizlik yasaniyor. Bundan dolayi kimse hakkini alamiyor. Dagitimda adaletsizlik var. Avrupa, Amerika gibi ülkelerde bir sarki yaratan, bestesini ve sözünü yapan, bir sarkisi dünyaya sevdirdigi zaman villalarda oturabilirken, Türkiye’de 200 den fazla bestesi olan birçok bestekar aç geziyor. Böyle bir ortamda müzik nasil ilerleyebilir veya insanlara bir kapi açabilir? Zaten müzigi deklera eden bir okul ve ona not veren bir merci olmadigi için bugün ne kadar kötü sesler star oldular.

 

 YAVUZ MEDYA;Sizin kaç besteniz var?

 

SAFAK SÖNMEZ:100’den fazla bestem var. Bir kismini henüz piyasaya sürmedim.

 

YAVUZ MEDYA Sarkici olmak isteyenlere ne gibi tavsiyeleriniz olacak?

 

SAFAK SÖNMEZ ;Eskiden olsaydi, bir yapimcinin yakasina yapissinlar derdim. Artik yapimcilik da gerilerde kaldi. Sektör tamamen degisti. Sosyal medya üzerinde paylasimlar yaparak, eserlerini orada tanitarak insanlarin begenisine sunacaklar. Bunu mümkün oldugu kadar çok paylasimla genis kitlelere ulastirmalari gerekiyor. Illa Istanbul’da yasayacaklar diye bir kaide yok. Evinde bir video yapip youtube’ye koysun, dünya genelinde taninabilir.

 

 

 YAVUZ MEDYA ;Adana’nin sanatçisina vefasiz oldugu söyleniyor. Siz ne düsünüyorsunuz?

 

 

SAFAK SÖNMEZ :Adana maalesef sanatçisina sahip çikmiyor. Adanali sanatçi desteklenmiyor. Mesela belediyeler düzenlemis oldugu etkinlik ve festivallerde Adanali sanatçilara kesinlikle yer verilmiyor. Adana’da müzisyenlik yapmak gerçekten çok zor. Meslektaslarim, imkansizliklar içerisinde ilerlemeye çalisiyor. Destekçileri yok. Burada belediyelerimize ve siyasilerimize görev düsüyor. Disaridan büyük meblaglar ödeyerek sanatçi getirmek yerine, kendi içlerindeki sanatçilara sahip çiksalar, Adana’nin sanat açisindan bir yere gelmesine katki saglamis olurlar. Çünkü sanatçilarimiz, müzikten kazanilan parayi yine müzige yatiracak.

 

  




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —