Adana’nın tarımı ve geleceği masaya yatırıldı...

Adana’nın tarımı ve geleceği masaya yatırıldı...

Adana’nın tarımı ve geleceği masaya yatırıldı...

Türk Mühendis ve Mimar Odalari Birligi (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odasi (ZMO) Adana Subesi tarafindan Adana’da Tarim ve Gelecegi Çalistayi düzenlendi. Adana ve bölge tariminin gelecegine isik tutmayi hedefleyen çalistaya Adana Valisi Mahmut Demirtas, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odasi Genel Baskani Özden Güngör, Seyhan Belediye Baskani Akif Kemal Akay, Sariçam Belediye Baskani Bilal Uludag, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Bülent Torun, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odasi Adana Sube Baskani Abdullah Dogan, Çiftçiler Birligi Baskani Mutlu Dogru, Seyhan Ziraat Odasi Baskani Süleyman Girmen, Tarim ve Orman Il Müdür Vekili Gürkan Yasar, sivil toplum kurulusu temsilcileri, ziraat mühendisleri ile çiftçiler katildi.

 

TARIMSAL YAPI VE ÜRETIM DEGISIM GEÇIRDI

Çalistayin açis konusmasini yapan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odasi Adana Sube Baskani Abdullah Dogan, çalistayda tarim topraklarindan sulama ve iklim degisikligine, sebze yetistiriciliginden hayvanciliga kadar Adana için öncelikli oldugu düsünülen 14 çalisma konusunda 245 uzmanin birikimlerinin rapora dönüstürülecegini söyledi. Tarimsal yapi ve üretimin önemli ölçüde degisim geçirdigine deginen Dogan söyle konustu:

 

“Tarimsal dis ticarette net ithalatçi olmamiz, kirsal alanlarin yasli nüfusa terk edilmesi, tarim ürünlerinin maliyetlerinin ve fiyatlarindaki ciddi artislar, ekilmeden bos birakilan tarim arazileri, kroniklesmis gida enflasyonu gibi olgular, bu yapisal degismelere gösterilebilecek birkaç örnek olarak sayilabilir.

Iklim degisikligi, toprak ve su kirliligi ile yetersizligi, yoksulluk ve açlik, nüfus artisi ve göç gibi küresel ölçekteki sorunlar da dünya ve bölgemiz tariminin gelecegini tehdit eden gelismeler olarak göz önünde bulundurulmalidir. Gelecekte tarimsal yapiyi önemli ölçüde belirleyen bu faktörlerin varligi da düsünüldügünde günümüzde yasanilan sorunlara çözüm bulmanin tek basina yetmeyecegi bunun yaninda gelecege de hazirlikli olma gerçegi karsimizda önemli bir görev olarak durmaktadir.”

 

ÇIFTÇININ SORUNUNU TÜM ÜLKENIN SORUNU OLARAK GÖRÜYORUZ

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odasi Genel Baskani Özden Güngör ise kirsaldaki genç nüfusun giderek azaldigina dikkat çekerek tarim alanlarinin amaç disi kullanimindan, sulamaya, girdi maliyetlerindeki artistan egitime sikintilar oldugunu kaydetti. Çiftçinin sorununun tüm ülkenin sorunu olarak gördüklerini dile getiren Güngör, “Ziraat Mühendisleri Odasi olarak tarimda yasanan sorunlarla ilgili hazirladigimiz raporlari Tarim Bakanligi ve üretici örgütleriyle paylasiyoruz” dedi.

75 BIN HEKTAR ALAN SULAMAYA AÇILACAK

Adana Valisi Mahmut Demirtas ise Türkiye'deki turunçgilin yüzde 30’u, kavunun yüzde 12’si, karpuzun yüzde 25’i, marulun yüzde 23’ü, soya ve yer fistiginin yüzde 57’ye yakininin üretildigi Adana'nin 2018 yilinda 6.76 Milyar TL'si bitkisel üretim olmak üzere toplam 9.76 milyar TL'lik tarimsal üretim degeriyle Türkiye'de 6'inci sirada yer aldigini söyledi. Yedigöze Sulama Sahasi'nin tamamlanmasiyla 75 bin hektar alanin sulamaya açilacagini ifade eden Demirtas konusmasini söyle sürdürdü:

“Karatas ilçesindeki Bebeli Mahallesi'ne 3 bin 184 dekar alanda Tarima Dayali Ihtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin kurulmasi için alt yapi çalismalari basladi. Adali Mahallesi'nde Tarima Dayali Ihtisas Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi'nde tarla balikçiligi yapilacak ve katma degeri yüksek ürünler üretilecek. Sariçam ilçemizde 1820 dekar alanda hayata geçirilecek Gida Ihtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin de yer seçim asamasi tamamlandi. Bu noktada Bakanligimizin tarim sektörüne sagladigi kaynaklarla ilimizde üretimden hasada, islemeden satisa her asamada üreticimizin alin terini destekledigimizi de özellikle ifade etmek istiyorum. Bu kapsamda 2016 yilinda 280 milyon TL olan nakit tarimsal destekleme ödemeleri, 2017 yilinda 380 milyon TL’ye, 2018 yilinda ise 440 milyon TL’ye ulasmistir.”
Çalistay, konusmalarin ardindan çalisma masalarinin sunumu ile son buldu.