Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, Adana'da riskli alan karariyla kentsel dönüsüm çalismasi baslatilan 290 dönümlük alanin Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas'in Mütevelli Heyeti Baskani oldugu Türkiye Diyanet Vakfi'na verilecegi iddialarini Meclis gündemine tasidi.
Kentin en degerli bölgesinde, agirlikli olarak yoksul yurttaslarin yasadigi alanda 1200 hak sahibinin bulundugunu aktaran Barut, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum'a çagri yaparak 'rant ve peskes' iddialarina açiklik getirilmesini istedi.
DIYANET VAKFI IDDIASINI SORDU
Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum tarafindan yanitlamasi talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Baskanligi'na soru önergesi sunan Ayhan Barut, 'Adana'nin Yüregir Ilçesi'ne bagli Köprülü Mahallesi'nde 290 dönümlük alanin, 2013 yilinda Bakanlar Kurulu Karari ile Afet Riskli Alan olarak ilan edildigi, söz konusu alanda yaklasik 1200 hak sahibinin büyük bir magduriyet yasadigi dile getiriliyor. Seyhan Nehri'nin hemen yani basinda, kentin en degerli bölgelerinden birisi olan söz konusu alana iliskin Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas'in Mütevelli Heyeti Baskani oldugu Türkiye Diyanet Vakfi ile ilgili bir tasarrufun bulundugu ileri sürülmektedir' dedi.
'INSANLARIMIZ ENDISELI'
Türkiye Diyanet Vakfi'nin resmi internet sitesindeki tanitimda, 'Insanlarin en hayirlisi, insanlara faydali olandir düsturuyla bütün insanligin hizmetinde olma gayesiyle çalisan bir iyilik hareketidir' denildigini aktaran Barut, 'Ancak ne hikmetse riskli alan ilan edilen mahalledeki yurttaslar, yasadiklari magduriyeti belirtip evlerinden, barklarindan, arsalarindan olmamak için solugu mahkemede aliyor ve haklarinin korunmasini istiyor. Insanlarimiz magdur edilme endisesiyle kendilerine sahip çikilmasini talep ediyor' diye konustu.
'AÇIKLAMA YAPILSIN, MAGDURIYET BITSIN'
Söz konusu kentsel dönüsüm çalismalariyla ilgili yurttaslarin magdur edilmemesini, hak kaybina izin verilmemesini isteyen Barut, sunlari kaydetti:
'Riskli alan ilani sonrasinda yüzde 42'ye ulastigi söylenen Düzenleme Ortaklik Payi (DOP) kesintisi nedeniyle yurttaslarin çok ciddi bir hak kaybina ugrayacagi, yoksul yurttaslarin ikamet ettigi bölgede telafisi imkansiz kayiplarin yasanacagi açiktir. Hak kaybi açisindan infial yaratan, insanlari magdur eden ve itiraz süreçleriyle ilgili hukuki basvuru durumlari netlesene kadar kamuoyuna saglikli bir açiklama yapilmali, kimsenin magdur edilmeyecegi ve hak kaybina neden olunmayacagi halka duyurulmalidir. Hakkini arayan ve endiseli bekleyisini sürdürerek sesini duyurmaya çalisan yüzlerce vatandasimiz magdur edilmemeli, sesleri duyulmali ve taleplerine kulak verilmelidir.'
'DIYANET VAKFI'NA SÖZ MÜ VERILDI?'
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut tarafindan Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum'un yanitlamasi istemiyle sunulan önergede su sorulara yanit arandi;
'1- Adana'nin Yüregir Ilçesi'ne bagli Köprülü Mahallesi'nde 2013 yilinda Bakanlar Kurulu Karari ile Afet Riskli Alan ilan edilen 290 dönümlük alanla ilgili uygulanacak projeyle ilgili bilgi verip ayrintilarini açiklar misiniz?
2- Hak sahiplerini tedirgin eden bu kararla ilgili bugüne dek hangi adimlar atilmistir?
3- Söz konusu proje kapsaminda neler yapilacak, kaç yurttas etkilenecek, kamulastirma bedelleri ve herkesin tepki gösterdigi DOP kesintileriyle ilgili nasil bir süreç isletilecek?
4- Agirlikli olarak dar gelirli yurttaslarin ikamet ettigi mahallede zor kosullarda konut sahibi olan, küçük boyutlu arsalari bulunan yurttaslar ne kadar bir mali yükün altina girecek, kayiplari ne olacak? Bu insanlara magdur olunmamasi için nasil yardim eli uzatilacak?
5- Söz konusu alanla ilgili Türkiye Diyanet Vakfi'na verilmis bir söz, saglanan bir ayricalik söz konusu mudur? Bu yöndeki iddialarla ilgili açiklama yapacak misiniz?'