Tarih: 26.12.2019 16:38

'Adana afet bölgesi ilan edilmeli, üretici zararları karşılanmalıdır'

Facebook Twitter Linked-in

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, 23 Aralik'tan bu yana asiri saganak yagisin sular altinda biraktigi ekili ve dikili tarim arazilerinde incelemelerde bulundu. Yüksek girdi maliyetleri ve ürünlerin para etmemesi nedeniyle magdur olan çiftçilerin asiri yagislar dolayisiyla yine büyük bir zarar gördügünü vurgulayan Barut, 'Üreticiye ve tarim alanlarina sahip çikilmalidir. Adana acilen afet bölgesi ilan edilmeli, üretici zararlari karsilanmalidir. Üreticiler yeni yila kazançsiz girmesin, bu çigligimiz duyulsun' dedi.



SULAR ALTINDA KALAN TARIM ALANLARINI INCELEDI

Adana'da 23 Aralik'tan bu yana çok etkili olan, son 56 yilin yagis rekorlarini kiran, bazi ilçelerde metrekareye 250 kilogramin üzerinde düsen yagislar, kentte yasami olumsuz etkilerken ekili ve dikili tarim alanlarini da vurdu. Derelerin tastigi, ev ve isyerlerini suyun bastigi, trafigi durma noktasina getirirken kent yasamini adeta felç eden asiri yagis, özellikle narenciye fidani ve narenciye dikili bahçelerle, bugday, sogan, marul ve patates ekili tarim alanlarini suya gömdü. CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut da, sular altinda kalan tarim alanlarinda incelemesini sürdürdü. Özellikle Yumurtalik, Ceyhan, Sariçam, Seyhan, Yüregir ve Karatas Ilçesi sinirlarinda etkisi çok daha fazla hissedilen yagislarin vurdugu ekili dikili tarim arazilerini gezip inceleyen Ayhan Barut, zararin boyutlarina yerinde taniklik etti. Üreticiler ve zarar gören yurttaslarla görüsen Ayhan Barut, afet karsisinda Tarim ve Orman Bakanligi'nin seferber olmasini istedi.  

 

'BU YIL DURUM DAHA DA VAHIM'

23 Aralik'tan bu yana süren asiri yagis nedeniyle Adana ve Çukurova Bölgesi'nde ekili ve dikili tarim alanlarinin sular altinda kaldigina dikkat çeken  Ayhan Barut, 'Özellikle son 2 yildir bölgemizde zaman zaman asiri sicak ve poyraz veya etkili yagislar nedeniyle üreticiler büyük bir magduriyet yasiyor. Bu yil da narenciye bahçeleri, sogan, patates, marul ve bugday ekili tarlalar su altinda kaldi. Geçen yil da buna benzer bir afet yasanmisti. Bölgemizin acilen afet bölgesi ilan edilmesini istemis, Tarim ve Orman Bakanini bölgemize çagirmistik. Bakan bey gelmemisti. Simdi durum geçen yildan daha da vahim' diye konustu.



'YENI YILDA DA ÜRETICILER ZARAR ETMESIN'

Üreticilerin bu yil da üretim girdilerinin yüksekligi ve ürün fiyatlarinin çok düsük seyretmesinden dolayi magdur olup zarar ettigini animsatan Ayhan Barut, sunlari kaydetti:
'Üreticilerimizin yeni bir yila yeni bir umut dilegiyle ektigi ürünler, dikili tarim alanlari sular altinda kaldi. Zarar tespiti yapilip üreticilerin magduriyeti giderilmeli. Üreticilerin Ziraat Bankasi ve Tarim Kredi Kooperatifi borçlari faizsiz 2 yil ertelenmeli, Çukurova acilen afet bölgesi ilan edilmelidir. Tarim ve Orman Bakani da bölgeye gelip zarar ziyani gözleriyle görmeli, buna göre çözüm üretmelidir. Bu çagrimiza kulak verilmeli, bereketli topraklarda üreticilerin bekledigi yardim eli uzatilmalidir. 2020 yilinin da üreticinin umutlarini kiracak, kazançsiz ve bos geçirecek bir yil olmamasini temenni ediyoruz. Devlet ve bakanlik olarak üreticiye, tarim alanlarina sahip çikilmalidir.'




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —